Fond Desa i Jerko Baković

za podršku školovanju siromašne djece i mladih

Zaklada SOLIDARNA pokrenula je u veljači 2018. godine Fond „Desa i Jerko Baković“ zahvaljujući velikodušnoj donaciji gospođe Dese Baković koja je odlučila SOLIDARNOJ donirati 600.000 kn za pokretanje programa podrške školovanju siromašne djece.
Fond pruža financijsku, materijalnu i stručnu podršku školovanju siromašne djece i mladih, i to prvenstveno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koja su izložena materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a pritom u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina  potrebnih za uspješno školovanje.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

50,00 kn 100,00 kn 200,00 kn 300,00 kn 500,00 knVrste pomoći

S obzirom na nalaze istraživanja o siromaštvu djece i namjeru što veće komplementarnosti s drugim javnim i privatnim programima podrške školovanju djece i mladih, Fond „Desa i Jerko Baković“ fokusiran je na višegodišnju, individualiziranu i obuhvatnu podršku u sljedećim oblicima:

Financijska i materijalna podrška osnovnoškolcima

Troškovi za školske knjige i pribor, informatičku opremu, dodatnu poduku i pomoć u učenju, izvannastavne aktivnosti, školske izleti​

Podrška srednjoškolskom obrazovanju van prebivališta

Financiranje učeničkog doma, knjiga i pribora, informatičke opreme, prehrane, džeparca, dodatne poduke i pomoći u učenju, izvannastavnih aktivnosti, izleta

Savjetodavno praćenje

Individualno savjetodavno praćenje svakog djeteta korisnika programa od strane stručne osobe iz djetetove odgojno-obrazovne okoline s kojom je dijete ostvarilo dobar kontakt temeljen na povjerenju

Radionice, izleti, kampovi

Dodatne prilike za razvoj samopouzdanja, kreativnosti i socijalnih vještina za djecu korisnike Fonda

Priče naših stipendista

#16DanaAktivizma: Sanelina priča

This post is also available in: English (engleski)“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” globalna je kampanja koju provodi više od 2000 organizacija u preko

Kako je nastao Fond

Desa Baković (1917-2019) odlučila je, u skladu sa željom nje i njenog pokojnog supruga Jerka (1916-2010), dio sredstava od prodaje svog stana upotrijebiti za pokretanje fonda za podršku školovanju siromašne djece. Nazvan u čast svojih dobročinitelja, Fond „Desa i Jerko Baković“ nastao je 2018. na temelju donacije gđe Baković od 500 tisuća kuna. Na svoj 101. rođendan, gđa Desa darovala je sigurnije školovanje za 31 dijete iz obitelji slabijeg imovinskog stanja…

Namjera je Fonda i Zaklade SOLIDARNA da priča o plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog muža nadahne naše sugrađanke i sugrađane da se kao donatori priključe Fondu, u svrhu povećanja njegove ukupne vrijednosti, kontinuiteta podrške djeci koje Fond podržava te širenja broja stipendista u narednim godinama.

Tko upravlja Fondom

Fondom izravno upravlja Zakladno vijeće Fonda „Desa i Jerko Baković“ kojem predsjeda sveučilišni profesor u mirovini i istaknuti aktivist za zaštitu ljudskih prava Zoran Pusić, a članice su psihologinja Iskra Pejić koja je ujedno i zamjenica predsjednika, socijalna pedagoginja Martina Horvat te ljudskopravaške aktivistkinje Biljana Pusić i Vesna Teršelič.

Za administrativne i organizacijske poslove i podršku Zakladnom vijeću zadužen je izvršni tim Zaklade – upraviteljica Marina Škrabalo, tajnik Ivan Blažević i stručna suradnica Petra Mađerčić.

Konačnu odluku o dodjeli financijskih potpora donosi Zakladna uprava SOLIDARNE na prijedlog Zakladnog vijeća Fonda „Desa i Jerko Baković“.

Stipendisti fonda

Fond „Desa i Jerko Baković“ u posljednje je tri školske godine dodijelio financijsku podršku odnosno stipendije za 31 dijete odnosno mladu osobu u dobi od 10 do 18 godina, u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna.

Stipendisti Fonda dolaze iz 20 različitih sredina, i to većinom sela i općina na Kordunu, Banovini i rubnim područjima prema Lici i Gorskom kotaru (njih 26), kao i iz područja Međimurja (dvije djevojčice), Slavonije, Rijeke i Zagreba.

Podrška Fonda odlazi djeci i mladim iz sljedećih sela, općina i gradova: Banjsko Selo, Banova Jaruga, Donje Bukovlje, Dvor, Puškarovci – Držimurec – Strelec, Mala Subotica, Generalski stol, Gunja, romsko naselje Kursanec, Čakovec, Krnjak, Novska, Petrinja, Plaški, selo Trstenica kraj Vrginmosta,Vojnić, Udbina, Vrginmost, Hrvatska Kostajnica, Sunja, Slavonski Brod, Ogulin (Gavrani), Glina, Rijeka, Zagreb/Beograd.

Postanite dio naše solidarne zajednice!