Fond #SPASIME

za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog i seksualnog nasilja

Inicijativa #SPASIME i Zaklada SOLIDARNA osnovale su Fond #SPASIME s ciljem pružanja konkretne i interventne skrbi žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći. Uloga Fonda je činiti ono što institucije ne mogu, a to je djelovati odmah. Financijska podrška žrtvama daje se nakon što se osoba javi SOLIDARNOJ telefonski na 091 482 5449 ili na mail fond.spasime@solidarna.hr

Odaberite vrstu i svrhu donacije

50,00 kn 100,00 kn 200,00 kn 300,00 kn 500,00 kn


Vrste pomoći

Fond prikupljene donacije koristi za hitnu pomoć žrtvama svih oblika nasilja.
Žrtve imaju pravo na:

Pravnu pomoć

Zdravstvenu pomoć

Pokrivanje psihoterapijskih troškova

Troškove stanovanja

Troškove prijevoza za pristup savjetovanju

Troškove telefonskih poziva

Troškove dodatnog obrazovanja

Troškove za osobne potrebe

Troškove rekonstruktivne kirurgije

Troškove pomoći u kući

Dodatak za kupnju osobnih stvari koje sklonište ne pruža

Troškove sprovoda ubijene žrtve

Kriteriji za prijave i podršku

Preduvjet za dodjelu financijske pomoći Fonda je prijava nasilja policiji, Centru za socijalnu skrb ili sudu.

Neki od uvjeta su da se Zakladi obrati žrtva ili roditelj/skrbnik ukoliko je dijete žrtva, da osoba nema drugih izvora financiranja ili ne ispunjava uvjete za druge socijalne pogodnosti javnih tijela Republike Hrvatske te ako joj nije dostupna adekvatna pomoć i zaštita u potrebnom roku putem službenog sustava.

Pomoć u financiranju redovnih troškova Zakladno vijeće odobrava u roku od 15 dana od podnošenja molbe za financiranje sa svom potrebnom dokumentacijom, a pomoć u financiranju hitnih troškova Zakladno vijeće odobrava u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva.

Način prijave

Trebate pomoć? Javite nam se!

Javite nam se mailom slanjem dokaza o prijavi nasilja nadležnim institucijama, opisom potrebe za koju tražite financijsku pomoć i o kojem se okvirno iznosu radi.

095 1683 437

Priče obitelji kojima smo pomogli

Korisnice fonda

Od začetka fonda u srpnju 2019. godine pa do kraja 2020.g. kroz Fond#spasime pomogli smo 73 žene i 146 djece širom Republike Hrvatske, prosječno jednoj obitelji tjedno, od malih sela do urbanih sredina. Zajedno smo pomogli žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja starih od 9 do 58 godina. Većina donacija odlazila je za odvjetničke troškove (40%) i stanarine u slučaju da žene odlaze iz nasilnog odnosa ili sigurne kuće (35%), a donirali smo i za hranu i odjeću ženama i djeci (14%), školsku opremu poput knjiga, bilježnica, tenisica i dr. (7%), ali i za druge stvari poput drva za zimu, dadilja i sl. (4%).

Tko upravlja Fondom

Fondom upravlja Zakladno vijeće Fonda, a odluke o dodjeli sredstava iz Fonda donosi Zakladna uprava na osnovi prijedloga Zakladnog vijeća.

Zakladna uprava može odbiti prijedlog Zakladnog vijeća u slučaju da prijedlog nije u skladu s Pravilnikom o dodjeli financijskih potpora Fonda #spasime.

Uz članove Zakladnog vijeća Fonda koji čine Sanja Sarnavka, Jelena Kovačić, Dean Ajduković, Biserka Belicza-Tomljenović i Antonija Petričušić, Fond će operativno voditi Ivan Blažević, tajnik zaklade SOLIDARNA.

Fond će operativno voditi Ivan Blažević, tajnik zaklade SOLIDARNA.

Postanite dio naše solidarne zajednice!