Aktivizam u medijima


aktivizam+u+medijima-1481241988.jpg


Donosimo Vam kratki pregled aktivističkog djelovanja pojedinaca, inicijativa i organizacija u 2016. godini koji ćemo ažurirati i nadopunjavati novim podacima i vijestima.


VELJAČA:

Prosvjedna akcija "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena" istoimene inicijative održana je u subotu 6. veljače na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića. Organizatorice su prosvjedom željele upozoriti na probleme koje institucije nadležne za suzbijanje nasilja u obitelji i kažnjavanje počinitelja "sustavno zanemaruju ili im posvećuju nedovoljno pažnje".

Više


OŽUJAK:

"Noćni marš – 8. mart" okupio je preko 500 feministkinja i njihovih podržavateljica i podržavatelja u borbi za prava žena. Marširalo se od Parka kralja Petra Krešimira IV do Zrinjevca s nekoliko zaustavljanja i upozoravanja na katastrofalno stanje i ugrožavanje svih aspekata prava žena u Hrvatskoj.

Više

Na zagrebačkom Zrinjevcu održan je 31. ožujka skup pod nazivom - "Za satiru spremni", kao odgovor, kako su istaknuli organizatori, na sustavne napade na slobodu izražavanja u javnom prostoru te pokušaj javne stigmatizacije satire.

Više


TRAVANJ:

U ovogodišnjoj Noći knjige, sudionici inicijative Kulturnjaci 2016 izveli su akciju čitanja “In memoriam Umberto Ecce homo” u 25 gradova na ukupno 40 lokacija. Čitani su ulomci iz Ecova 'Eseja o vječnom fašizmu', koji rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju.

Više


SVIBANJ:

Pod sloganom "Ljude ispred profita!" ove su godine Međunarodni praznik rada u parku Maksimir obilježile dvije sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), a njihovi čelnici su pred nešto više od dvije tisuće okupljenih pozvali na borbu za očuvanje radničkih prava.

Više

Dvjestotinjak građana okupilo se 3. svibnja ispred Hrvatskog novinarskog doma na prosvjedu "Sloboda Novinarstvu" kojeg je HND organizirao kao odgovor na desant na medije u režiji tadašnje vlasti i Ministarstva kulture. Na Svjetski dan slobode medija, okupljeni prosvjednici uputili su se prema zgradi Ministarstva kulture kao odredišta ispred kojeg su na simboličan način izrazili svoje nezadovoljstvo.

Više


LIPANJ:

Inicijativa Hrvatska može bolje okupila je više od 250 različitih udruga, sindikata,  entuzijastične učitelje i učiteljice te pojedince zainteresirane za kvalitetno obrazovanje. Inicijativa je pozvala građanke i građane Hrvatske da podrže cjelovitu kurikularnu reformu i pošalju poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva. Nakon velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića 1. lipnja, uslijedila je 16. lipnja i prosvjedna akcija Hrvatska može bolje – bez vas ispred Sabora.

Više

Povorke ponosa za prava i vidljivost LGBTQI+ osoba, održane su u Splitu 4. lipnja i Zagrebu 11. lipnja, sa zahtjevom za zaštitom stečenih prava i sloboda, i to ne samo onih rodnih i seksualnih manjina. Organizatori su naveli kako je poruka ovogodišnjeg Pride-a ta kako Hrvatska mora ostati slobodno i demokratsko društvo bez povratka u mrak i ekstremizam.

Više


KOLOVOZ:

Dana 4. kolovoza na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je antiratni protest povodom slavljenja ratne operacije Oluja, u kojem je ukazano na posljedice ratova te dugoročnu štetu od neprekidne militarizacije i slavljenja vojne operacije, a bez spomena štetnih posljedica koje je ona ostavila na život civila.

Više


RUJAN:

Uoči isteka roka predaje žalbi na odluku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje o izdavanju lokacijske dozvole za gradnju crkve u parku, inicijativa Čuvamo naš park predala je 'posljednje žalbe' ispred Gradske uprave, upozoravajući da se neće prestati boriti za svoj park. U samom je parku 10. rujna organiziran veliki prosvjed protiv izgradnje crkve.

Više

Povodom najava tadašnjeg dekana Vlatka Previšića kako će se nastaviti integracija pojedinih studijskih programa između Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta te uslijed brojnih drugih proceduralnih nepravilnosti i dekanovih prekoračenja ovlasti, 21. rujna ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu održan je studentski plenum.

Više


STUDENI:

Dana 16. studenog široka koalicija sindikata i udruga na Markovom je trgu organizirala vizualni performans "Posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj", kojim je medijima predstavljen scenarij iz ne tako daleke budućnosti u kojoj ugovori o radu na neodređeno vrijeme u Hrvatskoj više ne postoje, osim kao muzejski izložbeni primjerci.

Više

 Više od četiri tisuće stanovnika Slavonskoga Broda okupilo se navečer 24. studenoga na glavnome trgu kako bi još jedanput upozorili na onečišćeni zrak plinovima iz rafinerije u Bosanskome Brodu, na što već osam godina bez rezultata upozoravaju institucije u Republici Hrvatskoj.

Više


PROSINAC:

Inicijativa Kulturnjaci 2016 pokrenula je potpisivanje međunarodnog pisma podrške profesorima i studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se bore za sekularnost i autonomiju fakulteta. Više