Arhiva vijesti

Na Dan Ljudskih prava javnosti se predstavila SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost

9. 12. 2016.

solidarna-logo-1481717605.jpg

“Gdje počinju ljudska prava? U malim mjestima blizu doma, tako malima da ih se ne vidi na kartama svijeta. Ipak ta mjesta čine svijet pojedinca – susjedstvo u kojem živi , škola ili fakultet kojeg pohađa, tvornica, farma ili ured u kojem radi. To su mjesta gdje svaki muškarac žena i dijete traži jednaku pravdu, jednaku šansu, jednako dostojanstvo bez diskriminacije. Ukoliko ta prava ne znače ništa tamo, onda malo znače bilo gdje drugdje.  Bez djelovanja građana kojima je stalo da ih ostvaruju blizu svoga doma, uzalud ćemo tražiti napredak u širem svijetu.”

Eleanor Roosevelt

Više

Natječaj: Drugotna na sav glas!

10. 12. 2016.

02+horizontalna+za+fb+stranicu-1481717463.jpg

Zaklada SOLIDARNA ponosno raspisuje svoj prvi natječaj „Drugotna na sav glas!“ za dodjelu malih financijskih potpora građanskim inicijativama i udrugama širom Hrvatske koje se u svojim sredinama zalažu za pravo na život bez nasilja, za rodnu ravnopravnost, za pravo na vlastite rodne identitete, za pravo na obrazovanje bez predrasuda, za pravednu podjelu kućanskih obaveza, za političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost, javno djelovanje i slobodu rodnog izražavanja svih osoba.

Ukupan fond ovog prvog natječaja iznosi 60.000,00 kn, koliko smo uspjeli prikupiti od građanki i građana te poslovnih subjekata unutar mjesec dana kampanje „Drugotna na sav glas!“. No, kako su pitanja ženskih prava i rodne ravnopravnosti na udaru različitih moćnih skupina u hrvatskom društvu, SOLIDARNA će nastaviti prikupljati sredstva za kontinuiranu podršku svima onima koji se žele angažirati na izgradnji rodno ravnopravne i solidarne Hrvatske, u skladu s našim ustavnim vrednotama.


Više

Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma!

10. 12. 2016.

Budimo dobri domaćini – pružimo mladim kreativcima bez doma mogućnost da se kreativno izražavaju obogaćujući sebe, ali i zajednice u kojima žive. INDIEGOGO-LINK

Više

Osvrt aktivistkinja Urše Raukar i Ivane Zanze na žestoku 2016. godinu

10. 12. 2016.

14853016_539024136295579_7302808267383472900_o-1481717222.jpg

 Zaklada SOLIDARNA će na svojim stranicama predstavljati aktiviste s raznih polja koji su svoje slobodne vrijeme, privatni život, a u posljednje vrijeme nerijetko i vlastitu sigurnost svjesno stavili pod znak pitanja zbog rada za opće dobro.


 Seriju otvaramo s profilima dviju aktivistkinja koje su na sceni godinama,  bave se potpuno različitim poslovima, ali ih je tijekom ove godine zalaganje za obranu ljudskih prava ujedinilo na mnogim frontovima. Predstavljamo vam glumicu i aktivistkinju Uršu Raukar te dugogodišnju aktivistkinju udruge RODA Ivanu Zanze.

Više

Radionice: SOLIDARNOST POČINJE SUSRETOM

6. 2. 2017.

GONG, Centar za mirovne studije i Documenta u suradnji sa SOLIDARNOM- zakladom za ljudska prava i solidarnost, agencijom BRODOTO i udrugom RODA- Roditelji u akciji pozivaju Vas na radionice SOLIDARNOST POČINJE SUSRETOM: komunikacijski alati za uključivanje građana u razvoj zajednice i društva u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Više

Ostavka predsjednice Zakladne uprave Nede Raukar Gamulin

27. 2. 2017.

Ovim putem Vas želimo obavijestiti kako je u ponedjeljak 27.2. Urša Raukar Gamulin podnijela ostavku iz osobnih razloga na mjesto predsjednice Zakladne uprava SOLIDARNE- zaklade za ljudska prava i solidarnost.

Više

Rezultati natječaja "Drugotna na sav glas!"

28. 2. 2017.

Drage drugotne, štrace, neposlušne i od Evinog rebra,

Nakon uspješno provedene kampanje „Drugotne na sav glas!“ koja je trajala od 25. listopada do 10. prosinca 2016., raspisivanja natječaja i primanja prijedloga projekta gotova je i evaluacija pristiglih projekata.


Više

Rezultati natječaja: RETROaktiv- nove umjetničke produkcije na temu aktivizma i građanskog otpora

22. 3. 2017.

Donosimo Vam rezultate natječaja SOLIDARNE u suradnji s udrugom Domino. Zahvaljujemo se svim pristiglim prijavama te smo imali težak zadatak izbora radova za izložbu.

Više

Nova predsjednica Zakladne uprave

24. 3. 2017.

Želimo Vas obavijestiti kako je Zakladna uprava za novu predsjednicu Zakladne uprave izabrala Sandru Benčić, dok Mirjana Matešić ostaje zamjenica predsjednice Zakladne uprave.   

 

Više

Aktivistički profili 5 ljudskopravaških organizacija

27. 3. 2017.

Sa velikim zadovoljstvom Vam donosimo 5 video reportaža o 5 ljudskopravaških organizacija: Centar za mirovne studije, GONG, Documenta, Zagreb Pride i Zelena Akcija/FoE.


Više

Rezultati kampanje "Budimo dobri domaćini: podržimo kreativce bez doma"

21. 6. 2017.

U srijedu, 14. lipnja, u zagrebačkom kafiuću Vinyl predstavljeni su rezultati kampanje "Budimo dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma". Kampanju su organizirali inicijativa Dobrodošli!, udruga Are You Syrious?, Koalicija Solidarnosti Split i SOLIDARNA.

Više

Peticija "Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život"

21. 6. 2017.

svakobolesno-1498049976.png

Peticiju su pokrenuli SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije, a zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici. 

Više

Osvrt volonterke Kimberly Truong na rad Dobrih Domaćina na Tabor Film Festivalu 2017

25. 7. 2017.

Pročitajte kako je naša volonterka iz SAD-a Kimberly Truong doživjela Tabor Film Festival, kako se snašla i što je osobno dobila od toga.

Više

Dobri domaćini na Tabor Film Festivalu 2017.

27. 7. 2017.

Tabor Film Festival raširenih ruku ugostio je Dobre domaćine sa svojim programom i volonterima na ovogodišnjem festivalu u dvorcu Veliki Tabor od 6. do 9. srpnja. Također, Tabor Film Festival je na preporuku Dobrih domaćina primio četvero mladih izbjeglica kao službene volontere festivala te time pružio priliku mladima da izađu iz prihvatnog centra Porin i upoznaju hrvatsku i europsku kulturu, što je konkretan doprinos integraciji izbjeglica u naše društvo.

Više

Tematski blok: Pristup zdravlju- pravo ili milost?

4. 12. 2017.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u utorak 5. prosinca u Kinu Europa i podržite Blagdanske zahtjeve Koalicije udruga u zdravstvu za bolji pristup zdravlju u 2018. godini.

Utorak, 5. prosinca, 10 – 12h, dvorana Müller, Kino Europa


Više

What the F? Filantropija u službi zaštite ljudskih prava - inovacije

5. 12. 2017.

Uoči Dana ljudskih prava kojim ulazimo u obljetničku 70. godinu Opće deklaracije o pravima čovjeka, srdačno Vas pozivamo na okrugli stol i druženje Zaklade SOLIDARNA u sklopu Human Rights Film festivala Zagreb


Četvrtak, 7. prosinca, od 16h do 18h, kino Europa , dvorana Müller

Više

SOLIDARNA@HRFF2017: Moja godina u Kekistanu!

13. 12. 2017.

Patrik Hermansson, student iz Londona proveo je 13 mjeseci inflitrirajući se u sam vrh tzv. „alt-right“ pokreta kao Erik. U sklopu Human Rights Film Festivala 2017 prikazali smo film i razgovarali sa Patrikom.

Više

Human Rights Pitching Forum po prvi puta na HRFF-u

19. 12. 2017.

Zaklada Solidarna je u suradnji s socijalnim poduzećem Brodoto organizirala je po prvi put Human Rights Pitching Forum: aktivizam susreće film u sklopu popratnog programa 15.-og Human Rights Film Festivala Zagreb.

Više

Završena kampanja "Nisi sama- ideš s nama!"

25. 4. 2018.

S velikom srećom i ponosom želimo se zahvaliti svim donatoricama i donatorima, partnerima i partnericama za uspješno skupljenih 120.573,46 kn pomoću kojih ćemo osigurati preko 1200 povratnih vožnji ženama na i sa kemoterapije.

Više

POZIV NA FOTO NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE „ELLIE ON THE ROAD“

29. 10. 2018.

Povodom 70. Obljetnice Opće deklaracije o pravima čovjeka, SOLIDARNA je pokrenula kreativni projekt "Ellie on the Road" povećen Eleanor Roosevelt, „Prvoj dami svijeta“ koja je kao predsjednica prvog Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda bila ključna za njezino donošenje 10. prosinca 1948. godine.

Više