Desa Baković, donor of "Desa and Jerko Baković" fund, died at age 102

Zaklada Solidarna s tugom javlja da nas je u 102. godini, dana 28. svibnja 2019 u Zagrebu, napustila naša draga suradnica, prijateljica i donatorica Desa Baković.

Desa Baković udovica je Jerka Bakovića (1916-2010), poznatog zagrebačkog antifašista i brata dvaju antifašistkinja Zdenke i Rajke Baković. Bračni je par u ratu pomagao potrebite na području Korduna i Banije. Vidjevši strahote rata, dugogodišnja želja bila im je pomaganje djece i mladih, poglavito na području spomenutih mjesta, ali i Like i Gorskog Kotara.

 

Gospođa Desa Baković svoju je starost posvetila poštujući želje pokojnog muža Jerka te je tako nastao Fond „Desa i Jerko Baković“. Fond podrazumijeva program podrške školovanju siromašne djece uz pružanje financijske, materijalne i stručne podršku školovanju siromašne djece i mladih, i to prvenstveno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Fond pomaže djecu i mlade izložene materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a koja pritom u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina potrebnih za uspješno školovanje.

 

Danas se uz pomoć fonda stipendira 29 stipendista i stipendistica koji su, uz njihove obitelji i širu javnost , iznimno zahvalni na velikodušnoj pomoći obitelji Baković.

 

I sa sigurnošću možemo reći da nas je gospođa Desa Baković svojom dobrotom i nesebičnošću zauvijek zadužila. Njoj u čast, Zaklada Solidarna nastavit će pomagati

potrebitoj djeci u ostvarenju njihovih snova.

 

„Počašćena sam što sam stipendistica ovog fonda koliko zbog stipendije koju primam, toliko zbog toga što sam upoznala tako dobru ženu kao što je Desa Baković. Izražavam zahvalnost  zbog financijske olakšice koja je pružena mojoj obitelji. Želim se svima zahvaliti što sam stipendistica fonda, a najviše gospođi Desi.“ (Stipendistica)