Fond#spasime

Inicijativa #SPASIME i Zaklada za ljudska prava i solidarnost – SOLIDARNA osnovale su Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Temeljna svrha Fonda #SPASIME je pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći.

Statistike pokazuju da svjedočimo rastućem valu obiteljskog i partnerskog nasilja. Naime, zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini prijavljeno 10.272 osoba, što je za 10,7 posto manje nego u 2017. godini. Ipak, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u 2018. godini zabilježeno je ukupno 3.198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. godini. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi s 2017. godinom u porastu za 11 posto u odnosu na godinu prije.

„Bitno je da žrtve budu hitno zbrinute, što financijski, pravno, liječnički, da im se pruži razgovor sa stručnjakom ili osigura siguran smještaj daleko od lica nasilnika. Zato pozivam sve građane da sudjeluju u akciji i da pozivom na broj 060 9003 doniraju svoj prilog u svrhu podrške žrtvama. Svaka pomoć im je dobrodošla“, izjavila je Jelena Veljača, koja je u ožujku ove godine pokrenula inicijativu #SPASIME. „Svatko ima pravo na siguran život, a svi imamo pravo na društvo bez nasilja“, dodala je Veljača.


Jelena-Velja%C4%8Da---autori-Lara-Kozli%C4%8Dek-i-Dren-Kastriot-Sadikaj-1559649655.jpg

Foto: Lara Kozliček


Fond će prikupljene donacije koristiti za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Žrtve tako imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnim za život nastalima u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući te troškova sprovoda ubijene žrtve.

Uz ove novonastale troškove koje pokriva Fond, tu su i hitni troškovi: jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem te troškovi boravka u hotelu ili motelu na maksimalno 7 dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna.

Fondom upravlja Zakladno vijeće Fonda, a odluke o dodjeli sredstava iz Fonda donosi Zakladna uprava na osnovi prijedloga Zakladnog vijeća. Zakladna uprava može odbiti prijedlog Zakladnog vijeća u slučaju da prijedlog nije u skladu s Pravilnikom o dodjeli financijskih potpora Fonda #SPASIME. Uz članove Zakladnog vijeća Fonda koji čine aktivistkinja Sanja Sarnavka, producentica Nerma Mehadžić, prof. dr. sc. Dean Ajduković, psihoterapeutkinja Biserka Tomljenović i doc. dr. sc. Antonija Petričušić, fond operativno vodi tajnik zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević.


Ivan+Bla%C5%BEevi%C4%87+Horiz+2-web-1559649778.jpg

Foto: Bernard Mihaljević

„Osjećam dužnost aktivirati se po pitanju nasilja u Hrvatskoj jer je stanje alarmantno. Mi građani ne smijemo zatvarati oči, šutjeti i na bilo koji način tolerirati nasilje u našem društvu. Od institucija tražimo i očekujemo da rade svoj posao brže i bolje, da budu učinkovite u zaštiti osoba koje su preživjele nasilje i prevenciji nasilja u društvu. Mi kao pojedinci kroz Fond #SPASIME možemo pomoći osobama koje trebaju konkretnu pomoć sada“, rekao je Ivan Blažević.

______________________________________________________________________________________________________

Uvjete za dodjelu financijske podrške možete vidjeti u Pravilniku o dodjelu financijske podrške.


fond#spasime

Pravilnik o dodjeli sredstava fonda SPASIME.pdf