Izvještaji i uspjesi

Budući da zaklada SOLIDARNA još uvijek nije navršila prvu godinu postojanja, prvi godišnji izvještaj objavit ćemo u ovoj rubrici po njegovu usvajanju na Skupštini zakladnika SOLIDARNE u siječnju 2017. godine. U međuvremenu, slijedi prikaz ključnih aktivnosti zaklade SOLIDARNA u 2016. godini.


Organizacijski razvoj zaklade SOLIDARNA

Zaklada SOLIDARNA završila je proces registracije i upisa u Registar zaklada u siječnju 2016. nakon što je Skupština SOLIDARNE donijela statut i izabrala zakladnu upravu. Tijekom godine, uz mentorstvo stručnjakinja rumunjske Zaklade za razvoj civilnog društva, Zakladna uprava SOLIDARNE razvila je temeljne procedure zaklade – Pravilnik o upravljanju sukobom interesa, Politiku odnosa s donatorima te nacrte procedura za dodjelu malih potpora iz budućih fondova zaklade. Pravilnici su u postupku savjetovanja s javnošću i zakladnicima SOLIDARNE.
Tijekom cijele godine, operativni tim SOLIDARNE koordinirao je projekt „Filantropija za ljudska prava“ koji je omogućio razvoj odnosa s organizacijama civilnog društva, poslovnim sektorom, medijima te razvitak komunikacijske infrastrukture zaklade - izradu internetske stranice koja uključuje i platformu za online doniranje te platformu za savjetovanja koja će biti otvorena za sve korisnike koji svoje društveno djelovanje temelje na poštivanju vrijednosti koje promiče zaklada SOLIDARNA. U travnju je organiziran studijski posjet u Rumunjsku sa svrhom širenja znanja o inovativnim modelima prikupljanja sredstava u lokalnim zajednicama, fondovima podrške civilnom društvu, socijalnom poduzetništvu i suradnji s poslovnim sektorom, u suradnji s rumunjskom Zakladom za razvoj civilnog društva (FDSC).


Razvoj programa podrške zaklade SOLIDARNA

Ove se aktivnosti gotovo u potpunosti zasnivaju na volonterskom angažmanu autora i autorica. Sporazum o dugoročnoj suradnji s ADU potpisan je početkom prosinca 2016. i uključuje financijsku podršku zaklade SOLIDARNA za reviju studentskih dramskih tekstova DeSADU, studentski filmski festival FRKA, povezivanje studenata ADU s ljudskopravaškim projektima i inicijativama, podršku u promociji društveno angažiranih studentskih dramskih djela te podršku nastavnoj produkcije s temom zaštite i promicanja ljudskih prava.Recital “Priručnik za jučer” Gorana Ferčeca i Urše Raukar.
Stand-up “ Znak nejednakosti “ Vilija Matule, te Digitalna čitanka i fotografski natječaj za djecu i mlade “Što su nama ljudska prava?”
Suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu u okviru nastave te studentskih festivala i inicijativa,
U rujnu 2016. potpisan je Ugovor o donaciji za program „Kultura u zajednici“ s Atlantic Grupom u iznosu od 50.000,00 kn koji je omogućio podršku za sljedeće aktivnosti:
Jedna od dragocjenih poluga za promociju zaklade SOLIDARNA jest program “Kultura u zajednici”. Cilj programa je stvoriti nove prilike za društveno angažirani umjetnički rad već priznatih autora, kao i za afirmaciju onih autora koji na zanimljiv način otvaraju pitanja ljudskih prava, no dolaze iz marginaliziranih sredina ili ne pripadaju etabliranoj kulturnoj eliti. Program “Kultura u zajednici” trebao bi utjecati na senzibilizaciju opće javnosti za važnost aktivnog doprinosa svih građana zaštiti ljudskih prava u svim sferama života te razvitku društvene solidarnosti s onim pojedincima i skupinama izloženima diskriminaciji i isključivanju. Program će se postepeno razvijati i nadograđivati, u skladu s dinamikom razvoja partnerskih odnosa.
U svrhu razvoja programa doniranja, tijekom veljače i ožujka provedene su konzultacije s organizacijama civilnog društva u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Čakovcu i Splitu o potrebama financiranja, iskustvima namicanja sredstava iz privatnih izvora i prioritetima dodatnih filantropskih napora kroz privatnu zakladu SOLIDARNA. Temeljem rezultata konzultacija Zaklada je definirala prioritete namicanja sredstava za pokretanje fondova koji će omogućiti brzu i fleksibilnu podršku za ad hoc inicijative, nove inicijative bez pristupa drugim donatorima, društveno angažirane kulturne produkcije, „kasicu solidarnosti“ sa žrtvama kršenja ljudskih prava, aktivistima i novinarima pod pritiskom, te dugoročno posebno važan fond za podršku dokazano uspješnim programima zaštite ljudskih prava u svrhu njihove održivosti, mimo projektne logike.


Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru

Zaklada SOLIDARNA je u sklopu projekta „Filantropija za ljudska prava“ intenzivno surađivala s Hrvatskim poslovnom savjetom za održivi razvoj (HRPSOR) na promociji uloge poslovnog sektora u zaštiti ljudskih prava putem edukacija i natječaja za posebnu nagradu za dobru poslovnu praksu zaštite ljudskih prava. Nagrada je dodijeljena Podravci, u konkurenciji 14 pristiglih prijava dobre prakse, na 8. konferenciji o društveno odgovornom poslovanju u organizaciji HGK i HRPSOR-a, gdje je održana i stručna panel rasprava o ulozi poslovnog sektora u zaštiti ljudskih prava, što je i tema novog broja časopisa Gospodarstvo&održivost. Uz to, SOLIDARNA je bila partner Human Rights Film Festivalu u dijelu programa o poslovnom sektoru i ljudskim pravima - prikazivanje filmova „Gorka nadnica“ vodećeg kineskog dokumentarista Wanga Binga, „Prava cijena“  Andrewa Morgana o modnoj industriji te okrugli stol „Od dna do vrha: poslovni sektor i ljudska prava u 21. stoljeću“ koji je okupio jedinstveni spektar ključnih dionika – Ured pučke pravobraniteljice, tvrtku IKEA, HRPSOR, Zadrugu za etično financiranje, udrugu BRID, Novi sindikat i Zelenu akciju/FoA te aktivne sudionike rasprave iz udruge Kamensko, Radničke fronte i Centra za mirovne studije.


Razvoj odnosa s donatorima i donatorske akcije
Zaklada SOLIDARNA krenula je razvijati odnose s potencijalnim donatorima temeljem mapiranja mogućih saveznika i podržavatelja, u čemu su sudjelovali njezini zakladnici, te putem prepiske, sastanaka, donatorskog druženja te sudjelovanja na Donatorskom forumu za Balkan u Beogradu u rujnu te na konferenciji Battlefield: Culture u studenom u Sarajevu.
Tijekom lipnja i srpnja provedena je prva pilot crowdfunding kampanja „Radim mlijeko“ u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje (ZEF) i uz podršku tvrtki BRODOTO (savjetovanje). Cilj kampanje bio je povećati svijest o problemima s kojima se susreću mali zadružni proizvođači domaće zdrave hrane kao i vrijednost solidarnosti – kako s proizvođačima, tako i sa siromašnim sugrađanima čija kvaliteta prehrane ovisi o podršci socijalnih usluga u zajednici (pučkih kuhinja) i solidarnosti građana i poslovnog sektora u nabavci hrane. Putem kampanje, građani su poticani da podrže male zadružne mljekare iz požeškog kraja okupljene oko obiteljske mljekare BIZ o čijem opstanku i razvoju ovisi 100 obitelji, time što se građane i poduzeća poticalo na doniranje prirodnog i zdravog domaćeg mlijeka socijalnim programima s područja grada Zagreba. Kroz mrežu partnera Zadruge za etično financiranje prikupljeno je 15.000,00kn, dok je kroz pilot kampanju kojom je testirana Donatorska platforma prikupljeno dodatnih 3.538,00kn.
Krajem kolovoza, zaklada SOLIDARNA dobila je upit od građanske inicijative „Čuvamo naš park“ za podršku u prikupljanju donacija za potrebe ove inicijative - sprječavanja betonizacije uređene zelene površine u svrhu gradnje crkve, mimo zahtjeva velikog broja građana i urbanističke struke da se u tu legitimnu svrhu iznađe slobodna građevinska parcela. Zaklada SOLIDARNA podržala je crowdfunding kampanju u korist ove inicijative ustupanjem svoje donatorske platforme uz prilagodbu ulaznog sučelja koje je promovirano na internetskoj i FB stranici inicijative „Čuvamo naš park“. Uslijed velike pažnje medija i građana tijekom dva tjedna uoči i naklon prosvjeda 10. rujna, u razdoblju od 4. do 12. rujna prikupljeno je 6.713,50 kn – iznos koji nadmašio očekivanja organizatora te omogućio pokrivanje svih troškova povrh donirane opreme i usluga.
Zaklada SOLIDARNA u listopadu je podržala dobrotvornu akciju Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Kuće ljudskih prava za podršku volonterki Sanji Kordić u pokretanju volonterskog centra u zabačenom selu u Gvineji, putem kulturne benefit večeri „Afrika – mjesto početka i preplitanja". Akciji su se priključili i kulinarsko-jezični kolektiv „Okus doma“ koji okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla, Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj i bubnjarske grupe Marka Borića i West Africa, muzički znalac Ilko Čulić te profesor Tvrtko Jakovina. Ovom malom, ali inspirativnom interkulturalnom akcijom koja je uključila i mogućnost doniranja putem donatorske platforme SOLIDARNE, prikupljeno je 6.000,00 kn.
U listopadu, SOLIDARNA je pokrenula kampanju 'Drugotna na sav glas!', zbog jačanja konzervativnih i klerikalnih tendencija u društvu te sve intenzivnijih napada na reproduktivna i seksualna prava žena u Hrvatskoj. SOLIDARNA je mobilizirala građane/ke da se založe za rodnu ravnopravnost putem FB stranice Drugotna na sav glas kojoj se pridružilo preko 2500 građana i građanki te putem niza javnih pojavljivanja na različitim kulturnim, aktivističkim i sportskim manifestacijama i u suradnji s nizom udruga, kafića i trgovina širom Hrvatske. Građani su imali priliku donirati za podršku ženskim inicijativama u zajednici, a zauzvrat dobiti majice s natpisima 'drugotna', 'štraca', 'neposlušna' i 'od Evinog rebra' (muško solidarno izdanje). Ukupno je od donacija građana prikupljeno 40.579,00  kn, što je zaklada SOLIDARNA upotpunila s 15.000 kn donacija iz svog općeg fonda za rad zaklade, za objavu javnog natječaja na Dan ljudskih prava 10. prosinca. Uslijed akutne potrebe za trajnim radom na obrani stečenih ženskih ljudskih prava, zaklada SOLIDARNA će tijekom 2017. godine nastaviti aktivno tražiti namjensku donatorsku podršku za ad hoc i novonastajuće ženske inicijative u zajednici te će periodično, u skladu s priljevom sredstava ponovo otvarati natječaj „Drugotna na sav glas!“. U tu svrhu zaklada SOLIDARNA namjerava ostvariti suradnju s tematskim zakladama i fondovima za podršku ženama u zemlji i inozemstvu.


Posudionica aktivističke opreme

Prvi donatorski događaj u korist Posudionice organiziran je 20. svibnja u Zelenoj akciji, a organizirana je i u Splitu s Info Zonom koja je trenutno u fazi nabave nove opreme i uspostave rada. U Rijeci će suorganizatori donatorskog događanja te koordinatori lokalne posudionice biti udruga PaRiter, a u tijeku su i razgovori s Volonterskim centrom Osijek s ciljem pokretanja Posudionice i u Osijeku.
U Zagrebu je dogovoreno da Kuća ljudskih prava bude koordinator prikupljene opreme odnosno Posudionice, te da se pripremi katalog opreme koja postoji pri drugim organizacijama, a na raspolaganju je za posudbu.
Posudionica aktivističke opreme nastala je s namjerom da se stvori zajednička zaliha opreme potrebne za direktne akcije koju bi mogao koristiti i nadopunjavati široki krug građanskih inicijativa i udruga kojima su zajedničke vrijednosti pluralizma, ljudskih prava, nenasilja i odgovornog upravljanja javnim dobrima.


Zakladnici SOLIDARNE od srca zahvaljuje svakome od  600 građana i građanki te poduzećima Atlantic Grupa, PJR Consulting, Kinematografu, Analekti, Primorsko-goranskoj županiji te udrugama ODRAZ, TransAid i GONG-u na povjerenju i donacijama, i to u samom začetku našeg zakladničkog pothvata –   onda  kada je SOLIDARNOJ najpotrebnija vaša solidarnost! Ukupno je u proteklih šest mjeseci otkad je započela razvijati donatorske akcije i kontakte, zaklada SOLDARNA  prikupila 165 000 kuna, što smatramo solidnim početkom našeg sustavnog učenja i rada na razvoju domaće filantropije za ljudska prava.