ZAJEDNIČKA IZJAVA PODRŠKE LINI BUDAK

TRAŽIMO JAVNU ISPRIKU I POLITIČKU ODGOVORNOST MINISTRA I PREMIJERA ZA SUŠTINSKE PROMJENE U ZDRAVSTVU!

Zahvaljujemo odvjetnici Lini Budak na hrabrom javnom istupu i iznošenju vlastitog, izuzetno neugodnog iskustva u susretu s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Jasno je istaknula kako to čini jer želi spriječiti da se nešto slično ne dogodi drugima. Javno se izložiti u trenutku aktivne borbe sa zloćudnom bolesti izuzetno je zahtjevno i iscrpljujuće i mi želimo da se sad okrene sebi i brine isključivo o svom zdravlju. Pokazala nam je što znači građanska hrabrost i kako se treba zalagati za javno zdravstvo u čijem je središtu čovjek te što znači staviti opće dobro ispred vlastitog interesa.

Još jednom smo se svi osvjedočili koliko je opasna razina neuređenosti zdravstvenog sustava za sve koji su uz njega vezani. Gotovo svakog dana izbijaju novi problemi koji se prelamanju preko leđa pacijenata ali i liječnika koji o njima brinu. Problemi su takvi da se samim liječnicima ponekad teško držati dijela prisege u kom se obvezuju da će im zdravlje i dobrobit bolesnika biti najvažnija briga. Ipak, smatramo kako kaotičnost u sustavu ne smije nikome biti izlika za prebacivanje odgovornosti i javne obračune s pacijentima. Teškoće koje pacijenti imaju u pronalaženju potrebnih informacija i navigiranju kroz naš zdravstveni sustav ne smiju se tretirati kao isključiva odgovornost pacijenata, a to stalno čujemo od nadležnih osoba. Zdravstveni sustavi i profesionalci trebaju biti sposobni pružiti i komunicirati informacije na način koji je krojen prema potrebama pacijenata. Upravo zato bi fokus najavljenog programa zdravstvene pismenosti trebalo biti poboljšanje pismenosti zdravstvenog sustava, a ne samo pacijenata.

Hrvatsko je zdravstvo još jednom pokazalo nepostojanje stvarne posvećenosti praćenju i pružanju podrške pacijentima, od trenutka njihova ulaska u ordinaciju do kraja liječenja. Istupi visokopozicioniranih osoba iz sustava jasno pokazuju da i nadalje ne možemo očekivati sustavna poboljšanja. Naime, kada problemi dođu u javnost, donositelji odluka se u pravilu očituju kao da nemaju saznanja da je sustav devastiran, da jasne procedure ne postoje ili nisu poznate pacijentima, da postoje zastoji u osiguranju kontinuiteta i kvalitete skrbi.  Nespremnost na preuzimanje  odgovornosti i priznavanje propusta, uz iskazivanje interesa da se zajednički promijeni loše stanje, porazni su. Žalosno je koliko je kapaciteta potrošeno za gašenje požara u sustavu, a nikako da dođe vrijeme da se promjenama pristupi strateški, da se sustav razmontira, uredi i da ga netko zaista počne voditi. Kao rezultat, liječnici koji rade s pacijentima, odlaze iz našeg sustava, baš kao i pacijenti koji si to  ikako mogu priuštiti.  Gdje je granica pucanja?

Slučajevi poput ovoga Line Budak, ili pokojnog Vlade Matijanića, ili Mirele Čavajde, samo su vrhovi ledene sante na koju ćemo se svi nasukati ne promijeni li se suštinski odnos zdravstvenog sustava prema pacijentima s po život opasnim dijagnozama. Nesposobnost kreiranja i provođenja suvisle reforme onih na vrhu piramide poznata je i djelatnicima u zdravstvu i pacijentima. I dok pacijenti znaju i govore kako je stručnih ljudi premalo, kako mnogi “bježe” u inozemstvo, kako većina radi teško i nije dovoljno plaćena, kada se dogodi neki propust, zdravstveni djelatnici odjednom tvrde da je sve bilo savršeno, kako u sustavu nema propusta i baražnom vatrom raspaljuju po bolesnima ili, još gore, preminulima.

U državi u kojoj se zdravstvena usluga može dobiti samo preko recepta “zovi čovika” ili plaćanjem skupih privatnih usluga, moramo zahtijevati suštinske promjene zdravstvenog sustava, baš kao i preuzimanje odgovornosti te ostavke čelnih osoba u sustavu koje nisu sposobne na marginalne promjene.

Povodom ovog, još jednog u nizu sramotnih slučajeva nemara (koji može biti uzrokovan brojnim objektivnim činjenicama koje treba jasno navesti), ali  još više zbog bešćutne komunikacije zdravstvenih ustanova sa ženom koja se bori za život, tražimo od ministra Beroša i premijera Plenkovića da se javno ispričaju gospođi Lini Budak zbog izostanka podrške javnozdravstvenog sustava RH koji je prouzročio bitno kašnjenje u započinjanju liječenja teške bolesti i neumjesnih izjava samog ministra.  Ministar i premijer koji su odgovorni i svjesni svoje uloge dužni su slušati  svoje građane – i pacijente i liječnike i pravnike koji ukazuju na niz sustavnih problema i  alarmatnih situacija, uključujući i iskustvo gospođe Line Budak. Gospodo ovo je Vaša direktna odgovornost.

Zato, pitamo ministra zdravstva Beroša i premijera Plenkovića:

  1. Kada će napokon život svake osobe koja se bori sa smrtonosnom bolešću postati prioritet zdravstvenog sustava? Jer stotine tisuća naših sugrađanki i sugrađana nemaju vremena čekati nove izlike i kvazi reforme!
  2. Kada će konačno netko reći: “Nije sve bilo kako bi trebalo biti, žao nam je, ispričavamo se i učinit ćemo sve da se više nikad ne dogodi?!”

 

Preuzimanje političke odgovornosti je prvi korak ka suštinskoj promjeni. Korak na koji još uvijek čekamo.

 

ORGANIZACIJE POTPISNICE PRIOPĆENJA (po abecednom redu):

 

  1. ACT Grupa
  2. Antifašistička liga RH
  3. BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture
  4. Centar za kulturne djelatnosti
  5. Centar za mirovne studije
  6. CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
  7. Centar za građanske inicijative Poreč
  8. Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek
  9. CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske
  10. DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Osijek
  11. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
  12. Dugine obitelji
  13. Europska civilna inicijativa Zagreb
  14. Gong
  15. Građanski odbor za ljudska prava
  16. Hrvatsko novinarsko društvo
  17. Informativno pravni centar
  18. kolekTIRV | Za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba
  19. Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima
  20. Kuća ljudskih prava Zagreb
  21. Politiscope
  22. Projekt građanskih prava Sisak
  23. Rehabilitacijski centar za stres i traumu
  24. Roditelji u akciji – Roda
  25. SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost
  26. Status M
  27. Udruga za promicanje inkluzije
  28. Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Dubrovnik
  29. Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split
  30. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
  31. Udruga za psihosocijalnu pomoć Susret
  32. Udruženje za razvoj kulture “URK”
  33. Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava “Sofija”
  34. Udruga žena Vukovar
  35. Udruga Ludruga
  36. Zelena Istra, Pula
  37. Ženska soba

Naslovna fotografija: Pexels @Sandy Torchon

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 






Postanite dio naše solidarne zajednice!