Zaštita privatnosti

Voditelj zbirke podataka je SOLIDARNA- Zaklada za ljudska prava i solidarnost na adresi Trg kralja P. Krešimira IV 2, 10 000 Zagreb

KONTAKT:
e-pošta: info@solidarna.hr
Tel: +385 1 55 44 722

‘SOLIDARNA- Zaklada za ljudska prava i solidarnost obavezuje se pružati zaštitu osobnim podacima donatora, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o donatorima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira donatore o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje donatorima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za dobrotvorne kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici SOLIDARNE- Zaklade za ljudska prava i solidarnost i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.’)

 

Koju vrstu osobnih podataka prikupljamo? 

 • Osnovne osobne podatke (npr. ime i prezime) i podatke neophodne za komunikaciju (npr. adresa, e-pošta, telefon)
  • Dodatne osobne podatke (npr. OIB isključivo u slučaju sklapanja ugovora i trajnih naloga)
  • Informacije o komunikaciji s Zakladom SOLIDARNA i informacije o odabranim (preferiranim) načinima komunikacije s Zakladom SOLIDARNA
  • Informacije o uplatama ostvarenim prema Zakladi SOLIDARNA
 • Slike i video sadržaj koje se pohranjuju temeljem izričite pisane privole
  • Podatke koje prikupljamo putem tzv. kolačića postavljenih u Vaš internet preglednik kao
  primjerice IP adresa s koje se pristupa internet stranici, vrijeme pristupanja i slično. Sve informacije o kolačićima dobit ćete pri prvom posjetu internet stranici na temelju kojih možete dati ili uskratiti privolu za upotrebu kolačića koji nisu nužni da bi Internet stranica ispravno funkcionirala. Važno je naglasiti da se postavke kolačića uvijek mogu podesiti u internet pregledniku i da će Zaklada SOLIDARNA koristiti podatke dobivene putem kolačića samo na temelju Vašeg pristanka.

 

Koje su pravne osnove za obradu Vaših osobnih podataka?

U skladu s važećim zakonodavstvom iz područja zaštite osobnih podataka Vaše osobne podatke možemo obrađivati:

 • ako ste nam dali suglasnost (koju možete u bilo kojem trenutku opozvati)
  • ako je to potrebno kako bismo mogli ispuniti ugovor s Vama(npr. o trajnom nalogu)
  • ako je obrada nužna u svrhu zaštite legitimnog interesa Zaklade SOLIDARNA
  • ako to zahtijeva Zakon

 

Za koje namjene obrađujemo Vaše osobne podatke?

Zaklada SOLIDARNA Vaše osobne podatke obrađuje samo za određene i legitimne namjene te ih neće obrađivati ni na koji način koji nije u skladu s tim namjenama.

1) Zaklada SOLIDARNA na temelju legitimnog interesa ili dobivene suglasnosti može s Vama stupiti u kontakt kroz sljedeće komunikacijske kanale, a kako bi osigurali provođenje osnovne djelatnosti Zaklade slanjem informacija o radu i misiji Zaklade SOLIDARNA te pozivom na donaciju ili sudjelovanje u radu Zaklade SOLIDARNA, kao i zbog rješavanja upita ili administrativnih procesa

 1. a) Putem izravne pošte(kako bi osigurali provođenje osnovne djelatnosti Zaklade SOLIDARNA svi naši primatelji pošte u određenom trenutku u prošlosti su imali javno dostupnu adresu ili pružili suglasnost putem tada zakonski reguliranih obrazaca. Ako se od početka naše komunikacije s Vama do danas što promijenilo, u svakom trenutku ste slobodni javiti nam se na adresu e-pošte info@solidarna.hr, kako biste prestali primate našu izravnu poštu. Pozivamo vas da svoja prava na upravljanje podacima detaljno proučite niže u Pravilniku.
 2. b) Putem e-pošte ili newslettera (kako bismo odgovorili na Vaše upite poslane Zakladi SOLIDARNA, riješili postojeća otvorena pitanje, potaknuli Vas na nematerijalni doprinos Zakladi ili Vas želimo obavijestiti o radu Zaklade SOLIDARNA, što ste nam omogućili putem suglasnosti e-poštom ili u tiskanoj formi.
 3. c) Putem telefona(kao javno dostupne informacije ili temeljem Vaše suglasnost kako bismo Vam pozivom zahvalili na Vašoj donaciji)

2) Zaklada SOLIDARNA provodi osnovno profiliranje temeljem opravdanog (legitimnog) interesa kako bismo Vas mogli kontaktirati na način i učestalost koja najbolje odgovara Vama, ali i u interesu je i dobroj vjeri u misiju i rad Zaklade SOLIDARNA u vidu smanjenja troškova korištenja pojedinih kanala komunikacije. Budite sigurni da ni na koji način ne provodimo automatiziranu obradu podatka s ciljem utvrđivanja osobnih aspekata pojedinaca.

 

Koliko dugo čuvamo Vaše osobne podatke?

Osobne podatke koje obrađujemo na temelju Vaše osobne suglasnosti ili temeljem legitimnog interesa, pohranjujemo trajno, odnosno do Vašeg opoziva koji Vam je omogućen u svakom trenutku slanjem e-maila na adresu e-pošte info@solidarna.hr ili u slučaju prestanka odnosa bez izričitog opoziva, nakon pet godina.
Osobne podatke koje obrađujemo na temelju zakona ili ugovornog odnosa s Vama čuvamo sve dok to propisuje Zakon.
Po isteku razdoblja čuvanja osobne podatke brišemo učinkovito i trajno ili ih anonimiziramo, tako da se više ne mogu povezati s određenim pojedincem.

 

Na koji način štitimo Vaše osobne podatke?

Upotrebljavamo tehničke i organizacijske sigurnosne mjere kako bismo zaštitili Vaše osobne podatke od ilegalnog ili neovlaštenog pristupa ili upotrebe, kao i od slučajnog gubitka ili gubitka dijela podataka. Oblikovali smo ih uzimajući u obzir svoju IT infrastrukturu, potencijalni utjecaj na Vašu privatnost i troškove te u skladu s trenutnim tehnološkim standardima i praksom.

Održavanje sigurnosti podataka znači zaštitu povjerljivosti, cjelovitosti i dostupnosti Vaših osobnih podataka:
• povjerljivost i cjelovitost: Vaši osobni podaci zaštićeni su od neovlaštene ili nezakonite obrade i od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja
• dostupnost: osigurati ćemo da ovlaštene osobe za obradu podataka imaju pristup Vašim osobnim podacima kada je to potrebno. Naši sigurnosni postupci uključuju: sigurnost pristupa, sigurnosne kopije, praćenje, pregled i održavanje, upravljanje sigurnosnim incidentima i ugovore o povjerljivosti koji se primjenjuju na treće strane (npr. tiskaru) i međunarodnu organizaciju (npr. slike).

 

Tko obrađuje Vaše osobne podatke?

Ovisno o namjenama za koje obrađujemo Vaše osobne podatke, primatelje Vaših osobnih podataka možemo podijeliti u sljedeće kategorije:

 1. a) Unutar Zaklade SOLIDARNA:

  ovlašteni stalni ili ugovoreni djelatnici Udruge

isključivo uz Vašu suglasnost možemo dijeliti fotografski ili video materijal

 1. b) Treće ugovorne strane potrebne Zaklade SOLIDARNA za obavljanje osnovne djelatnosti

(npr. tiskara, pošta…)

Treće ugovorne strane zaprimaju Vaše podatke s ciljem realizacije odabranog kanala komunikacije s Vama. Trećoj strani uvjetujemo ugovor o povjerljivosti te od njih zahtijevamo da uvijek budu u skladu s primjenjivim zakonima, pravilima zaštite osobnih podataka i da posvećuju iznimnu pozornost povjerljivosti Vaših osobnih podataka.

 1. d) Naši poslovni partneri:

Agencije za oglašavanje, marketinške i PR agencije i pružatelji usluga (npr. MailChimp, Google, Facebook) za slanje e-pošte; grafički dizajneri
od njih zahtijevamo da uvijek budu u skladu s primjenjivim zakonima, pravilima zaštite osobnih podataka i da posvećuju iznimnu pozornost povjerljivosti Vaših osobnih podataka:

Samo identifikacijski podatak o kolačiću (cookie) za namjene remarketinga, adresa e-pošte za prikazivanje oglasa u programu Google AdWords; identifikacijski podatak o kolačiću za namjene analiziranja u programu Google Analytics; Facebook – samo identifikacijski podatak o kolačiću (cookie) za namjene remarketinga; adresa e-pošte za prikazivanje oglasa u programu Facebook Custom Audiences): koji nam pomažu provoditi i analizirati učinkovitost naših kampanja i promotivnih aktivnosti te isključivo uz Vašu suglasnost možemo dijeliti fotografski ili video materijal.

Naši poslovni partneri iz točke c) i d) smiju obrađivati Vaše osobne podatke samo uz pridržavanje naših uputa i ne smiju upotrebljavati osobne podatke za vlastiti interes. 

 

Koje su Vaše mogućnosti i prava u vezi s dostavljenim osobnim podacima?

Želimo biti što transparentniji pa Vam stoga nudimo mogućnost odabira načina na koji želite da upotrebljavamo Vaše osobne podatke. Vi birate, kako želite da Vam se obraćamo – npr. kojim kanalima (na primjer, e-pošta, pošta, telefon…). Trudit ćemo se poštivati Vaše želje, no imajte na umu da se sva komunikacija ne odvija na svim kanalima jednakim intenzitetom.

 • Pravo na pristup– uvijek nam se možete obratiti na kontakt za zaštitu podataka (pogledajte niže pod: Kome se možete obratiti s pitanjima u vezi Vaših osobnih podataka?) kako biste saznali koje Vaše osobne podatke imamo u bazi i iz kojeg smo ih izvora dobili. U određenim uvjetima imate pravo na prikaz osobnih podatka koje ste nam proslijedili, u najčešće upotrebljavanom strukturiranom strojno čitljivom obliku, kao i pravo poslati osobne podatke bilo kojoj trećoj strani po svom izboru.
 • Pravo na ispravak– ako u osobnim podacima nađete pogrešku ili ako Vam se čini da podaci nisu potpuni ili točni, možete zatražiti ispravak ili dopunu
 • Pravo na ograničenje obrade– možete zatražiti ograničenu obradu osobnih podataka (na primjer, dok se provjerava točnost Vaših osobnih podataka)
 • Pravo na opoziv i brisanje– suglasnost za obradu osobnih podataka možete opozvati u bilo kojem trenutku tako da se obratite našoj osobi za kontakt zaduženoj za pitanja o zaštiti podataka (pogledajte niže pod: Kome se možete obratiti s pitanjima u vezi Vaših osobnih podataka?). Osim toga od nas možete zatražiti da izbrišemo bilo koje podatke o Vama.
 • Pravo na žalbu– ako ste mišljenja da smo prilikom obrade Vaših podataka prekršili hrvatske ili europske propise o zaštiti podataka, molimo da nam se obratite kako bismo razjasnili eventualna pitanja. Svakako imate pravo uložiti pritužbu hrvatskoj Agenciji za zaštitu podataka, odnosno u slučaju promjene važećih propisa drugom tijelu koje će preuzeti njenu nadležnost, a od 25. svibnja 2018. godine i nadzornom tijelu unutar EU-a.

 

Kome se možete obratiti s pitanjima u vezi Vaših osobnih podataka?

U slučaju bilo kakvih pitanja ili zahtjeva u vezi s Vašim osobnim podacima, njihovim čuvanjem i obradom, pišite nam na info@solidarna.hr.

Napominjemo da naši donatori mogu u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja zatražiti prestanak aktivnosti komunikacije Zaklade SOLIDARNA prema njemu osobno te prestanak obrade osobnih podataka. Zahtjev možete podnijeti pisanim putem e-poštom na adresu: info@solidarna.hr ili direktnom poštom na gore navedenu adresu Zaklade SOLIDARNA.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!