Pokreni video

Fond Desa & Jerko Baković

za podršku školovanju siromašne djece i mladih

Zaklada SOLIDARNA pokrenula je u veljači 2018. godine Fond Desa & Jerko Baković zahvaljujući velikodušnoj donaciji gospođe Dese Baković koja je odlučila SOLIDARNOJ donirati 600.000 kn za pokretanje programa podrške školovanju siromašne djece.
Fond pruža financijsku, materijalnu i stručnu podršku školovanju siromašne djece i mladih, i to prvenstveno osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koja su izložena materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a pritom u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina potrebnih za uspješno školovanje.

Vrste pomoći

S obzirom na nalaze istraživanja o siromaštvu djece i namjeru što veće komplementarnosti s drugim javnim i privatnim programima podrške školovanju djece i mladih, Fond Desa & Jerko Baković fokusiran je na višegodišnju, individualiziranu i obuhvatnu podršku u sljedećim oblicima:

Financijska i materijalna podrška osnovnoškolcima

Troškovi za školske knjige i pribor, informatičku opremu, dodatnu poduku i pomoć u učenju, izvannastavne aktivnosti, školske izleti

Podrška srednjoškolskom obrazovanju van prebivališta

Financiranje učeničkog doma, knjiga i pribora, informatičke opreme, prehrane, džeparca, dodatne poduke i pomoći u učenju, izvannastavnih aktivnosti, izleta

Savjetodavno praćenje

Individualno savjetodavno praćenje svakog djeteta korisnika programa od strane stručne osobe iz djetetove odgojno-obrazovne okoline s kojom je dijete ostvarilo dobar kontakt temeljen na povjerenju

Radionice, izleti, kampovi

Dodatne prilike za razvoj samopouzdanja, kreativnosti i socijalnih vještina za djecu korisnike Fonda

Podržite rad fonda - donirajte!

UPLATOM

uplatom na namjenski račun Zaklade SOLIDARNA
IBAN: HR6324020061500078383
Svrha: DONACIJA – Fond Desa i Jerko Baković
Model: 00
Banka: Erste banka

SKENIRANJEM
...ILI KARTICAMA / PAYPALOM
7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 

Sve tvrtke koje žele donirati molimo da se jave na karla.pudar@solidarna.hr kako bismo osigurali Vaše financijsko-računovodstvene potrebe.

Zaklada SOLIDARNA se u svom radu drži svih zakonskih propisa, ispunjava nadstandarde transparentnog izvještavanja donatora i javnosti te se vodi vlastitim Pravilnikom o upravljanju sukobom interesa te Pravilnikom o odnosima s podupirateljima i donatorima prema kojem se 3% prikupljenih donacija građanki i građana te 10% prikupljenih donacija tvrtki i korporacija može iskoristiti za operativne troškove provedbe programa Fonda.

Kako je nastao Fond

Desa Baković (1917-2019) odlučila je, u skladu sa željom nje i njenog pokojnog supruga Jerka (1916-2010), dio sredstava od prodaje svog stana upotrijebiti za pokretanje fonda za podršku školovanju siromašne djece. Nazvan u čast svojih dobročinitelja, Fond Desa & Jerko Baković nastao je 2018. na temelju donacije gđe Baković od 600 tisuća kuna. Na svoj 101. rođendan, gđa Desa darovala je sigurnije školovanje za 29 djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja…

Namjera je Fonda i Zaklade SOLIDARNA da priča o plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog muža nadahne naše sugrađanke i sugrađane da se kao donatori priključe Fondu, u svrhu povećanja njegove ukupne vrijednosti, kontinuiteta podrške djeci koje Fond podržava te širenja broja stipendista u narednim godinama.

Stipendisti fonda

Fond Desa & Jerko Baković u posljednjih pet školskih godina dodijelio je financijsku podršku odnosno stipendije za 34 djece (mladih u dobi od 10 do 18 godina). Od osnivanja Fonda do svibnja 2023. godine kroz Fond Desa & Jerko Baković podijeljeno je 1524 mjesečnih stipendija osnovno- i srednjoškolcima u iznosu od 80.341,31 €. 

Stipendisti Fonda dolaze iz 20 različitih sredina, i to većinom sela i općina na Kordunu, Banovini i rubnim područjima prema Lici i Gorskom kotaru, kao i iz područja Međimurja, Slavonije, Rijeke i Zagreba.

Podrška Fonda odlazi djeci i mladim iz sljedećih sela, općina i gradova: Banjsko Selo, Banova Jaruga, Donje Bukovlje, Dvor, Puškarovci – Držimurec – Strelec, Mala Subotica, Generalski stol, Gunja, romsko naselje Kursanec, Čakovec, Krnjak, Novska, Petrinja, Plaški, selo Trstenica kraj Vrginmosta,Vojnić, Udbina, Vrginmost, Hrvatska Kostajnica, Sunja, Slavonski Brod, Ogulin (Gavrani), Glina, Rijeka, Zagreb/Beograd.

Tko upravlja Fondom?

Fondom izravno upravlja Zakladno vijeće Fonda Desa & Jerko Baković kojem predsjeda sveučilišni profesor u mirovini i istaknuti aktivist za zaštitu ljudskih prava Zoran Pusić, a članice su socijalna radnica Doria Jukić, socijalna pedagoginja Martina Horvat, ljudskopravaška aktivistkinja Vesna Teršelič i profesorica Zlata Paštar, članica Zakladne uprave.

Za administrativne i organizacijske poslove i podršku Zakladnom vijeću zadužen je izvršni tim Zaklade.

Konačnu odluku o dodjeli financijskih potpora donosi Zakladna uprava SOLIDARNE na prijedlog Zakladnog vijeća Fonda Desa & Jerko Baković.

Postanite dio naše solidarne zajednice!