Kultura u zajednici

This post is also available in: English (engleski)

Program “Kultura u zajednici” Zaklada SOLIDARNA pokrenula je 2016. godine s ciljem stvaranja novih prilika za društveno angažirani umjetnički rad kako već priznatih autora, tako i za afirmaciju mladih i neetabliranih autora i autorica koji na zanimljiv način otvaraju pitanja ljudskih prava. Podrška programa „Kultura u zajednici“ usmjerava se na kulturno stvaralaštvo koji se promiču vrijednosti ljudskih prava i solidarnosti.

Kulturna produkcija u fokusu ovog programa uključit će široki raspon autorskih izričaja, stilova i medija – bez diskriminacije u odnosu na tradicionalnu podjelu na tzv. popularnu i visoku kulturu –  kojima se na originalan i  inspirativan način otvara dijalog u zajednici o temeljnim vrednotama našeg društva te se građane potiče na kritičko promišljanje i djelovanje. Pokrivanje troškova koncipiranja i provedbe programa temelji se na značajnom volonterskom angažmanu autora, partnerstvima s relevantnim organizacijama i institucijama u svrhu nefinancijske potpore te potpori zainteresiranih donatora.

U rujnu 2016. potpisan je Ugovor o donaciji za program „Kultura u zajednici“ s Atlantic Grupom iznosu od 50.000,00 kn koji je omogućio podršku za razvoj prvog niza kulturnih produkcija u suradnji sa zakladom SOLIDARNA.

U 2019. godini u sklopu programa „Kultura u zajednici“ podržali smo:

Zagreb MentalFest u organizaciji udruge Ludruga – 100% ljudi

Donacijom od 5.000 kn podržali smo udrugu Ludruga u organizaciji festivala kulture i mentalnog zdravlja 2. Zagreb MentalFesta koji je održan 24. i 25. svibnja 2019. Cilj festivala je u javnome prostoru otvoreno progovarati o temama vezanim uz mentalno zdravlje, čime se direktno potiče destigmatizacija osoba koje se zbog teškoća mentalnog zdravlja suočavaju sa psihosocijalnim izazovima.

Dobrotvorna kazališna predstava i akcija “Od pacijenta do programera”

U suradnji s udrugom Ludruga, u razdoblju od 20. rujna do 20. studenoga 2019. uspješno smo proveli dobrotvornu akciju „Od pacijenta do programera“, tijekom koje smo ukupno prikupili 17.080,26 kuna. Svrha akcije bila je pokrivanje troškova dvogodišnje školarine u iznosu od 14.600 kn za studij informatike za Hrvoja, 38-godišnjaka koji od svoje rane mladosti živi s kroničnom psihičkom bolesti, kronično je nezaposlen i u programu je bolničkog liječenja. U suradnji s Ludrugom i Centrom za mlade Ribnjak, 12. listopada smo u Centru organizirali dobrotvornu kulturnu večer – izvedena je kazališna predstava Ludruge „S druge strane ogledala“ (redatelj Hrvoje Handl) koja se temelji na životnim iskustvima i kreativnosti članova Ludruge koji u njoj i glume.

Homo fešta festival Poreč

Donacijom od 8.000 kuna podržali smo organizaciju festivala “Homo Fešta 2019.” u Poreču. Projekt doprinosi razvoju lokalne zajednice u smislu kreiranja novog kulturno-zabavnog sadržaja koji obogaćuje kulturnu ponudu u Istri, uz osvještavanje građana/ki za probleme s kojima se LGBT osobe svakodnevno susreću. Cilj je i potaknuti samu zajednica u prihvaćanju ali i aktivnom doprinosu rješavanju konkretnih problema LGBT osoba kao što su nevidljivost, osjećaj nepripadnosti, straha, isključenosti. Potrebno je raditi na destigmatizaciji LGBT osoba, na razbijanju predrasuda i stereotipa, a kultura i zabava su načini koji su najefikasniji i najprihvaćeniji u zajednici.

Suradnja s Akademijom dramske Umjetnosti i podrška studentskoj produkciji

U sklopu Sporazuma o suradnji između Zaklade SOLIDARNA i Akademije dramskih umjetnosti ponovno smo podržali organizaciju dvaju festivala – PitchADU i FRKA.

Četvrti PitchADU (Pitching forum ADU) održan je 18. lipnja 2019. te je projekt kojim se studentima završnih godina diplomskih filmskih studija Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, kroz prezentaciju vlastitih završnih projekata, omogućuje pristup profesionalnom svijetu. Projekti se izlažu predstavnicima televizija, produkcijskih kuća, filmskim redateljima, game developerima i ostalim stručnjacima iz audiovizualnog sektora zainteresiranima za angažman, otkup i suradnju na projektima. Zaklada SOLIDARNA osigurala je iznos od 5.000 kuna kao podršku u realizaciji projekta za najbolji pitch.

Od 5. do 7. travnja 2019. na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održano je 13. izdanje FRKA-e, revije studentskih filmova nastalih u produkciji ADU-a. Riječ je o reviji studentskih filmova nastalih u produkciji ADU-a, a organiziraju je studenti druge godine studija produkcije u suradnji sa studentima dizajna na Arhitektonskom fakultetu, koji su zaslužni za vizualni identitet Festivala. Na Festivalu će biti prikazano više od pedeset filmova. Manifestacija je natjecateljskoga karaktera te uključuje kategorije za najbolju režiju igranoga i dokumentarnoga filma, snimanje, produkciju, scenarij, glumicu i glumca te montažu. U sklopu revije, dodijeljena i nagrada publike, Grand Prix za igrani i dokumentarni film te nagrada Nikola Ivanda za najbolji TV format.

Centar kulture na Pešćenici-KNAP

Financijskom donacijom Centru kulture na Pešćenici-KNAP omogućili smo gostovanje s predstavom “Anka” na 14. Međunarodnom festivalu amaterskog kazališta u Laktašima. Predstava je dobila nagradu za najbolju režiju, a Ema Drokan već je drugi put dobila nagradu za najbolju glumicu.

Ellie on the Road

U 2019. SOLIDARNA je nastavila s kreativnim projektom započetim u drugoj polovici 2018. godine – kreativni projekt usmjeren na mlade „Ellie on the Road“ proveden je povodom 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, posvećene Eleanor Roosevelt, koja je kao predsjednica Prvog Odbora Ujedinjenih naroda za ljudska prava bila presudna za njezino donošenje u prosincu 1948. Projekt se sastojao od tematskog foto natječaja za mlade te putujuće izložbe fotografija s popratnim kulturnim programom koja putuje u niz zainteresiranih gradova i općina. Više od 100 djece i mladih poslalo je preko 300 autorskih fotografija koje pokrivaju jedan ili više osnovnih pojmova Opće deklaracije koje su odabrali mladih koji su dizajnirali natječaj. To su: dom, sigurnost, privatnost, obrazovanje, rad, solidarnost, odgovornost, kultura i kreativnost, život, jednakost, dostojanstvo i sloboda. Izložba je premijerno izvedena u prostorijama Kina Europe za vrijeme Human Rights Film Festivala u Zagrebu 3. prosinca 2018. nakon čega je krenula na svoje putovanje širom RH.

Human Rights Film Festival 2019

Zaklada SOLIDARNA je sada već tradicionalno sudjelovala u organizaciji programa na 17. Human Rights Film Festivalu koji se održao od 1. do 8. prosinca 2019. I ove je godine SOLIDARNA financijski podržala radionicu za mlade kritičare Kurziva – Platforma za pitanja kulture, medija i društva koja je rezultirala serijom mentoriranih osvrta i filmskih kritika na program Human Rights Film Festivala, objavljenih na www.kulturpunkt.hr. U suradnji s udrugama LUDRUGA i Životna linija organizirali smo 2. prosinca interaktivnu radionicu izrade Mape mentalnog zdravlja Grada Zagreba te mapiranje ekonomskih, socijalnih i političkih rizika za mentalno zdravlje. U suradnji s Platformom za reproduktivnu pravdu 4. prosinca suorganizirali smo tribinu “Svijet po mjeri djevojčica”. Tribina je inspirirana kampanjom “Pravda za djevojčice”, a govorila je o promjenama i izazovima u borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama kojima svjedočimo u posljednje vrijeme.