Kultura u zajednici

Program “Kultura u zajednici” Zaklada SOLIDARNA pokrenula je 2016. godine s ciljem stvaranja novih prilika za društveno angažirani umjetnički rad kako već priznatih autora, tako i za afirmaciju mladih i neetabliranih autora i autorica koji na zanimljiv način otvaraju pitanja ljudskih prava. Podrška programa „Kultura u zajednici“ usmjerava se na kulturno stvaralaštvo koji se promiču vrijednosti ljudskih prava i solidarnosti.

Pokrivanje troškova koncipiranja i provedbe programa temelji se na značajnom volonterskom angažmanu autora, partnerstvima s relevantnim organizacijama i institucijama u svrhu nefinancijske potpore te potpori zainteresiranih donatora.

Programi

Pilot program KRIK – kriza i kreativa

Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge pokrenuli su krajem 2021. godine KRIK – kriza i kreativa, pilot program financijske i stručne podrške projektima zaštite mentalnog zdravlja u zajednici koji njeguju kreativni ili umjetnički pristup.

Novi program KRIK pokrenut je u okviru programa „Kultura zajednici“ Zaklade SOLIDARNA zahvaljujući donacijama Atlantic grupe, Montessori grupe UK i Ginger Sushija te pojedinačnih donacija građana i građanki.

KRIK ima za cilj financijski i stručno podržati inicijative koje povezuju umjetnost ili kreativno izražavanje sa zaštitom mentalnog zdravlja na individualnoj i kolektivnoj razini kroz umjetničke produkcije, kreativne i terapijske aktivnosti, diskurzivne i iskustvene edukacijske sadržaje, medijske produkcije i druge osnažujuće, interaktivne formate osobnog te društvenog razvoja.

Prvi javni poziv za dodjelu donacija zatvoren je 10. veljače 2022. godine. Program KRIK u 2022.godini podržao je 15 programa afirmacije i zaštite mentalnog zdravlja, i to u vidu malih financijskih potpora (10 dobitnica), mentorstva i stručne podrške (15 dobitnica) te ciljane podrške u nabavi opreme, pristupu drugim donatorima i umrežavanju (15 dobitnica).

Banija se budi

Banija se budi je inkluzivni i  dinamični kulturno-umjetnički program koji se realizira na području Banije kroz niz inventivnih inicijativa u lokalnim zajednicama koje povezuju kulturno stvaralaštvo, edukaciju i tradiciju i djeluju inkluzivno i međugeneracijski. Glavni cilj programa je pružiti nove prilike tamošnjim stanovnicima za dodatnim kulturnim sadržajem i mogućnostima vlastitog kulturnog izražavanja i stvaralaštva.

Način prijave

Program “Kultura u zajednici” Zaklade SOLIDARNA malim financijskim potporama pruža podršku društveno angažiranom umjetničkom radu. Potpora u iznosu do 1000 eura dodjeljuje se autorima i autoricama kojima nedostaje podrška za realizaciju postojećeg projekta. Natječaj je otvoren tijekom cijele godine. Za sve dodatne informacije javite se na mail karla.pudar@solidarna.hr.

Podržite rad fonda - donirajte!

UPLATOM

uplatom na namjenski račun Zaklade SOLIDARNA:
IBAN: HR0524020061100965555
Svrha: DONACIJA- Kultura u zajednici
Banka: Erste banka

SKENIRANJEM

...ILI KARTICAMA / PAYPALOM

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 

Sve tvrtke koje žele donirati molimo da se jave na ivan.blazevic@solidarna.hr kako bismo osigurali Vaše financijsko-računovodstvene potrebe.

Zaklada SOLIDARNA se u svom radu drži svih zakonskih propisa, ispunjava nadstandarde transparentnog izvještavanja donatora i javnosti te se vodi vlastitim Pravilnikom o upravljanju sukobom interesa te Pravilnikom o odnosima s podupirateljima i donatorima prema kojem se 3% prikupljenih donacija građanki i građana te 10% prikupljenih donacija tvrtki i korporacija može iskoristiti za operativne troškove provedbe programa Fonda.

Tko upravlja Fondom?

Fondom upravlja Zakladno vijeće Fonda, a odluke o dodjeli sredstava iz Fonda donosi Upravitelj na osnovi prijedloga Zakladnog vijeća.

Upravitelj može odbiti prijedlog Zakladnog vijeća u slučaju da prijedlog nije u skladu s Pravilnikom o dodjeli financijskih potpora programa “Kultura u zajednici”.

Članove Zakladnog vijeća čine: Tea Škokić, Anica Tomić, Nebojša Taraba, Iva Šverko i Marina Škrabalo.

Pridruženi članovi Zakladnog vijeća zaduženi za savjetodavnu i evaluacijsku podršku u okviru pilot programa KRIK – kriza i kreativa (razdoblje provedbe: prosinac 2021. – prosinac 2022.) su: Zvonimir Dobrović i Adrian Pezdirc (predstavnici partnerskog Fonda za druge udruge DOMINO).

Postanite dio naše solidarne zajednice!