KRIK za mentalno zdravlje!

Zahvaljujući novom programu podrške KRIK – kriza i kreativa diljem Hrvatske zaživjet će 15 inicijativa zaštite mentalnog zdravlja kroz umjetničku praksu i kreativno izražavanje.

Program KRIK nastao je u jesen 2021. godine kao odgovor na krizu mentalnoga zdravlja u našem društvu pokošenom pandemijom, potresima i trajnom neizvjesnošću. „Svjesni društvene snage umjetnosti i blagotvornog utjecaja kreativnog izražavanja na psihu, odlučili smo udružiti znanja, kontakte i energiju kako bismo osigurali početni fond od 100.000,00 kn te dopunsku stručnu i materijalnu podršku za umjetničke, terapijske i obrazovne inicijative u zajednici. KRIK je naš mali iskorak za velike promjene u pristupu mentalnom zdravlju – krenimo zajedno u oporavak i prihvaćanje putevima kreative!” pojasnio je Zvonimir Dobrović, u ime Fonda za druge Udruge Domino.

Voditeljica programa KRIK Karla Pudar iz Zaklade SOLIDARNA istaknula je: „Briga za mentalno zdravlje u vremenima krize često padne na sporedno mjesto, no kroz program KRIK – kriza i kreativa pokazalo se da je ona upravo tada od neizmjerne važnosti. Na javni poziv koji smo raspisali na Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2021., pa do sredine veljače pristigle su čak 63 prijave iz cijele Hrvatske – kako novih, tako i već dokazanih programa, koji kroz kreativni pristup aktivno rade na zaštiti mentalnog zdravlja. Veliki odaziv govori u korist potrebe za ovakvim brzim i responzivnim programima financijske potpore projektima i inicijativama koji rade na individualnom i kolektivnom oporavku društva. Svaki trud koji uložimo danas, postaje zalog za bolje sutra.“

Program KRIK podržat će 15 programa

Zahvaljujući povezivanju programskih i financijskih resursa dvije filantropske organizacije, donatorskoj podršci korporacija i malih donatora te dopunskim donacijama u znanju, opremi i umrežavanju, program KRIK u narednih godinu dana podržat će 15 programa afirmacije i zaštite mentalnog zdravlja, i to u vidu malih financijskih potpora (10 dobitnica), mentorstva i stručne podrške (15 dobitnica) te ciljane podrške u nabavi opreme, pristupu drugim donatorima i umrežavanju (15 dobitnica):

 1. Udruga obitelji osoba s duševnim teškoćama Lica duše, Split: ArTe – psihološka podrška osobama s duševnim teškoćama kroz radionice art terapije. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 2. Udruga za razvoj kreativnih potencijala djece, mladih i odraslih Laboratorij kreativnosti, Slavonski Brod: Šiza kriza – radijska emisija o mentalnom zdravlju i dobrobiti građ Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo i podrška u umrežavanju.
 3. Centar za rehabilitaciju Zagreb: Umjetnost za sve (ART4ALL). Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju
 4. BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, Zagreb: Papir koji liječi – kolaž i riječ Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 5. DKC Dokkica, Osijek: Otvorimo kulise mentalnog zdravlja. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 6. Udruga Kultura Nova, Zagreb: STIH NA DLANU – Depresija. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 7. Ivana Ognjanovac, Zagreb: Utkano pod kožu. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 10.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 8. Empiria Teatar, Zagreb: DIGITALNA USAMLJENOST. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 9.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 9. Udruga kako si?, Zagreb: Slika o sebi – nježnost i umjetnost. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 8.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 10. Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks, Split: Šarena umjetnost za sive dane. Podrška KRIK-a: financijska potpora od 8.000,00 kn, mentorstvo, podrška u umrežavanju.
 11. Udruga Životna linija, Zagreb: Kreativne radionice za mentalno zdravlje. Podrška KRIK-a:  financijska potpora 5.000,00 kn, mentorstvo, osiguranje materijalne donacije i  podrška umrežavanju.
 12. Hrvatska udruga digitalnih umjetnika, Zagreb: Terapija umjetnošću – Radionica animiranog filma za osobe s psihičkim poteškoćama. Podrška KRIK-a:  mentorstvo,  osiguranje materijalne donacije i  podrška umrežavanju.
 13. Udruga plesnih umjetnika Hrvatske UPUH, Zagreb: Susreti koji nedostaju. Podrška KRIK-a:  mentorstvo, materijalna i stručna podrška od strane udruge Domino te podrška u umrežavanju.
 14. Studentska udruga USBRI, Rijeka: Podrška KRIK-a: mentorstvo, materijalna i stručna podrška udruge Domino te podrška u umrežavanju.
 15. Jelena Horvat Horvatek, Varaždin: Dramske radionice za umirovljenike grada Varaždina. Podrška KRIK-a: mentorstvo i stručna podrška u razradi projekta i namicanju sredstava Zaklade Zajednički put te podrška u umrežavanju.

Proces selekcije dobitnika potpora provelo je Vijeće programa Kultura u zajednici Zaklade SOLIDARNA koje se sastoji od predstavnika/ca Zaklade i Fonda za druge te vanjskih stručnjaka/inja iz relevantnih područja, a čine ga: kazališna redateljica Anica Tomić, psihologinja i znanstvenica dr.sc. Iva Šverko, glumac i aktivist za zaštitu mentalnog zdravlja Adrian Pezdirc, kulturna antropologinja dr.sc. Tea Škokić, medijski producent i član Zakladne uprave SOLIDARNE Nebojša Taraba, programska savjetnica Zaklade SOLIDARNA Marina Škrabalo te voditelj Fonda za druge i predsjednik udruge Domino Zvonimir Dobrović.

Projekti brišu stigmu s brige o mentalnom zdravlju

Odabrani projekti u svojoj srži brišu stigmu s brige o mentalnom zdravlja te uvode umjetnost u svakodnevicu otkrivajući korisnicima njena terapijska i osnažujuća sredstva, a realizirat će se od Splita i Rijeke, preko Varaždina i Zagreba, pa sve do Slavonskog Broda i Osijeka tijekom cijele 2022. godine. Podrškom navedenim projektima, ali i planiranim susretima razmjene dobrih praksi, program KRIK iznova ukazuje na važnost bavljenja umjetnošću za dobrobit i zdravlje ljudi, pri čemu nije bitna umjetnička tehnika, već sam proces i razina do koje joj se pojedinac uspije prepustiti.

Pokretanje KRIK-a financijski su podržali Atlantic Grupa, Ginger Sushi i Montessori Groupa, kao i male donacije pojedinaca, dok će Zaklada Zajednički put i ACT Grupa pružiti stručnu podršku provedbi mentorskog programa. Daljnji razvoj programa KRIK – kriza i kreativa, koji uz potporu projektima zaštite mentalnog zdravlja pokreće i seriju susreta razmjene znanja, možete podržati uplatom na račun Zaklade SOLIDARNA, IBAN: HR0524020061100965555 uz naznaku “KRIK”, a više informacija dostupno je na www.solidarna.hr i https://www.fund4others.org.

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!