Zakladna tijela

SOLIDARNA je tematska zaklada ukorijenjena na vrijednostima, razumijevanju društvenih problema i viziji društvene promjene koju dijeli s organizacijama, aktivistima i aktivistkinjama za zaštitu ljudskih prava raznolikih profila diljem Republike Hrvatske, regije, središnje Europe i cijelog kontinenta, što se očituje u njezinoj organizacijskoj strukturi.

U početnoj fazi razvoja Zaklade SOLIDARNA, aktivni doprinos zakladnika bio je ključan za izgradnju odnosa s inicijativama civilnog društva, poslovnom zajednicom, medijima i građanima. Početna Zakladna imovina zaklade u iznosu od 5.000,00 € prikupljena je malim, ali vrijednim donacijama svih 55 zakladnika i zakladnica, kako pojedinaca/ki tako i organizacija.

Zakladna uprava glavno je upravljačko tijelo koje se sastaje jednom mjesečno i nadzire rad Upraviteljice, usvaja interne procedure, postavlja zakladna vijeća i specijalizirane radne skupine te donosi strateške odluke o razvoju programa i prikupljanju sredstava.

Članovi Zakladne uprave

Sanja Sarnavka

predsjednica Zakladne uprave, jedna od osnivačica SOLIDARNE,
aktivistkinja za ljudska prava i ženska prava, stručnjakinja za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i rodnu ravnopravnost. Bivša je predsjednica udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava Zagreb

Mirjana Matešić

zamjenica predsjednice Zakladne uprave, stručnjakinja za održivi razvoj, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj te jedna od osnivačica SOLIDARNE

Vanja Škorić

pravna stručnjakinja za neprofitno pravo i pravo na pristup informacija, trenutno zaposlena u Europskom centru za neprofitno pravo te jedna od osnivačica SOLIDARNE

Nebojša Taraba

poznati producent i redatelj Drugog plana, filmske i TV produkcijske kuće, vanjski član Zakladne uprave

Zlata Paštar

profesorica u Prvoj Gimnaziji u Zagrebu te prvakinja građanskog odgoja, autorica udžbenika za srednje škole zadužena za širenje rada SOLIDARNE prema školama i mladima

Upraviteljica SOLIDARNE

Upraviteljica SOLIDARNE koju su u početku imenovali osnivači, a kasnije Zakladna uprava, preuzela je odgovornost za operativno upravljanje Zaklade, koordinaciju suradnje s ključnim dionicima te razvoj organizacije u svojoj start-up fazi. Upraviteljica SOLIDARNE je Marina Škrabalo, mirovna aktivistkinja, istraživačica i zagovarateljica ljudskih prava te bivša predstavnica hrvatskih ljudskopravaških i demokratskih organizacija pri Europskom ekonomskom i socijalnom vijeću u mandatu od 2014. do 2019.godine.

Tajnik Zaklade

Tajnik Zaklade, kojeg imenuje Zakladna uprava, zadužen je za operativno vođenje organizacije te produkciju naših javnih događaja, razvoj odnosa sa donatorima, fundraising akcija i kampanja te je uz Upraviteljicu suodgovaran je za rad i rezultate Zaklade. Trenutni tajnik je Ivan Blažević koji je ujedno i voditelj Fonda#spasime kojem su uži interesi razvoj individualne i korporativne filantropije, rodna ravnopravnost, zaštita marginaliziranih te odgovornost i otvorenost političkih i javnih institucija.

Zakladna vijeća

Zakladna vijeća su trajna ili ad-hoc vijeća čiji članovi i članice volonterski doprinose radu SOLIDARNE, a imenuje ih Zakladna uprava na prijedlog Upraviteljice. Zakladna vijeća se osnivaju radi upravljanja fondovima poput Fonda Desa & Jerko Baković, Fonda#spasime ili Fonda 5,5, ili kao savjetodavna tijela koja pomažu timu SOLIDARNE u njenom radu, rastu i razvoju poput Zakladnog vijeća za fundraising i odnose s donatorima ili Tima za program ODVAŽNA.