Zakladna tijela

SOLIDARNA je tematska zaklada ukorijenjena na vrijednostima, razumijevanju društvenih problema i viziji društvene promjene koju dijeli s organizacijama, aktivistima i aktivistkinjama za zaštitu ljudskih prava raznolikih profila diljem Republike Hrvatske, regije, središnje Europe i cijelog kontinenta, što se očituje u njezinoj organizacijskoj strukturi.

U početnoj fazi razvoja Zaklade SOLIDARNA, aktivni doprinos zakladnika bio je ključan za izgradnju odnosa s inicijativama civilnog društva, poslovnom zajednicom, medijima i građanima. Početna Zakladna imovina zaklade u iznosu od 5.000,00 € prikupljena je malim, ali vrijednim donacijama svih 55 zakladnika i zakladnica, kako pojedinaca/ki tako i organizacija.

Zakladna uprava glavno je upravljačko tijelo koje se sastaje jednom mjesečno i nadzire rad Upraviteljice, usvaja interne procedure, postavlja zakladna vijeća i specijalizirane radne skupine te donosi strateške odluke o razvoju programa i prikupljanju sredstava.

Članovi Zakladne uprave

Sanja Sarnavka

predsjednica Zakladne uprave, jedna od osnivačica SOLIDARNE,
aktivistkinja za ljudska prava i ženska prava, stručnjakinja za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i rodnu ravnopravnost. Bivša je predsjednica udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava Zagreb

Mirjana Matešić

zamjenica predsjednice Zakladne uprave, stručnjakinja za održivi razvoj, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj te jedna od osnivačica SOLIDARNE

Nebojša Taraba

poznati producent i redatelj Drugog plana, filmske i TV produkcijske kuće, vanjski član Zakladne uprave

Zlata Paštar

profesorica u Prvoj Gimnaziji u Zagrebu te prvakinja građanskog odgoja, autorica udžbenika za srednje škole zadužena za širenje rada SOLIDARNE prema školama i mladima

Boris Jokić

psiholog i stručnjak za obrazovne znanosti, u javnosti poznat kao voditelj cjelovite kurikularne reforme, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, vanjski član Zakladne uprave

Upraviteljica SOLIDARNE

Upraviteljica SOLIDARNE koju su u početku imenovali osnivači, a kasnije Zakladna uprava, preuzela je odgovornost za operativno upravljanje Zaklade, koordinaciju suradnje s ključnim dionicima te razvoj organizacije u svojoj start-up fazi. Upraviteljica SOLIDARNE je Marina Škrabalo, mirovna aktivistkinja, istraživačica i zagovarateljica ljudskih prava te bivša predstavnica hrvatskih ljudskopravaških i demokratskih organizacija pri Europskom ekonomskom i socijalnom vijeću u mandatu od 2014. do 2019.godine.

Tajnik Zaklade

Tajnik Zaklade, kojeg imenuje Zakladna uprava, zadužen je za operativno vođenje organizacije te produkciju naših javnih događaja, razvoj odnosa sa donatorima, fundraising akcija i kampanja te je uz Upraviteljicu suodgovaran je za rad i rezultate Zaklade. Trenutni tajnik je Ivan Blažević koji je ujedno i voditelj Fonda#spasime kojem su uži interesi razvoj individualne i korporativne filantropije, rodna ravnopravnost, zaštita marginaliziranih te odgovornost i otvorenost političkih i javnih institucija.

Zakladna vijeća

Zakladna vijeća su trajna ili ad-hoc vijeća čiji članovi i članice volonterski doprinose radu SOLIDARNE, a imenuje ih Zakladna uprava na prijedlog Upraviteljice. Zakladna vijeća se osnivaju radi upravljanja fondovima poput Fonda Desa & Jerko Baković, Fonda#spasime ili Fonda 5,5, ili kao savjetodavna tijela koja pomažu timu SOLIDARNE u njenom radu, rastu i razvoju poput Zakladnog vijeća za fundraising i odnose s donatorima ili Tima za program ODVAŽNA.