ACF 2021-2028: Sudjeluj u savjetovanju i oblikuj budućnost EEA i Norveških fondova

Krenula je priprema programiranja novog ACF-a za svih 15 ACF zemalja i u sklopu toga pokrenute su javne konzultacije o nacrtu ‘Plave knjige’, ključnog dokumenta koji definira prioritete i programska područja za ovu novu fazu. Ovo savjetovanje pruža važnu priliku za dionike da pregledaju trenutni nacrt i ponude povratne informacije prije njegove konačne objave.

Sudjelovanjem u ovom savjetovanju možete pomoći oblikovati budućnost EEA i Norveških fondova. Savjetovanje je otvoreno za sve, stoga slobodno podijelite ovaj email s voditeljima projekata i drugim relevantnim dionicima. Napomena: savjetovanje je na engleskom.

Link na savjetovanje: https://survey.alchemer.com/s3/7924790/EEA

Više o ACF 2021-2028:

EEA i Norveški fondovi financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška. Fondovi imaju dva cilja – pridonijeti socijalno i ekonomski ravnopravnijoj Europi te ojačati odnose između Islanda, Lihtenštajna i Norveške, te 15 država članica EU-a (Bugarska, Hrvatska, Češka, Cipar, Estonija, Mađarska, Grčka, Latvija, Litva, Poljska, Portugal, Malta, Rumunjska, Slovačka i Slovenija).

Financiranje je usklađeno s kohezijskom politikom EU-a, a najnoviji sporazum s EU-om, za financijski mehanizam 2021.-2028., dodjeljuje 3,268 milijardi eura za ovo razdoblje.

EU i države donatorice također su se složile da će dodjela sredstava za pojedine zemlje promicati tri tematska prioriteta:
– Europsku zelenu tranziciju.
– Demokraciju, vladavinu prava i ljudska prava.
– Socijalnu uključenost i otpornost.

Kako bi se pridonijelo ovim tematskim prioritetima, identificirano je 15 programskih područja i tri fonda. Sljedeća tri fonda uspostavljena su unutar EEA i Norveških fondova za financijsko razdoblje 2021.-2028.:
– Fond za civilno društvo.
– Fond za jačanje kapaciteta i suradnju s međunarodnim partnerskim organizacijama i institucijama.
– Fond za socijalni dijalog i dostojanstven rad

Fondovi se temelje na zajedničkim vrijednostima i načelima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući prava osoba koje pripadaju manjinama. Svi programi i aktivnosti financirani iz fondova moraju biti u skladu s ovim zajedničkim vrijednostima i načelima, a provedba mora biti u skladu s temeljnim pravima i obvezama utvrđenim relevantnim instrumentima i standardima. Rodna ravnopravnost i digitalizacija moraju biti integrirani i činiti dio svih relevantnih programskih područja.

U ovom financijskom razdoblju, EEA i Norveški fondovi uključuju doprinos od 183 milijuna eura koji će biti dostupan za projekte povezane s izazovima koji proizlaze iz ruske invazije na Ukrajinu. Projekti bi trebali zadovoljiti identificirane potrebe u državama korisnicama.

Naslovna ilustracija: Atanas Giew for Fine Acts

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 






Postanite dio naše solidarne zajednice!