#16DanaAktivizma: Sanelina priča

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” globalna je kampanja koju provodi više od 2000 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. Ove godine, u sklopu kampanje, s vama dijelimo priče korisnica našeg Fonda #spasime, koje su zahvaljujući podršci Fonda uspjele izaći iz začaranog kruga nasilja i započeti novi, siguran život.

Sanela, 40*

Sanela je hrabra majka dvoje malodobne djece. Sada samostalna 40-godišnja Splićanka, ponosna je na snagu koju je uspjela skupiti da se izbavi iz dugogodišnjeg začaranog kruga nasilja. Kada gleda unatrag, razumije paralizu i bezizlaznost koju je osjećala u situaciji u kojoj se zatekla, kao i strah koji je, kako ističe, predstavljao prepreku koju ne bi mogla prijeći bez pomoći i podrške Fonda #spasime.

Kako nam priča, u brak je stupila jako mlada:

Nasilje koje je započelo kao verbalno, pretvorilo se u fizičko, a s vremenom, šamari su postali šake i nekontrolirano premlaćivanje, nastavlja svoju priču Sanela, i ističe da, unatoč prijavama, nije dobila adekvatnu zaštitu od strane institucija:

Nasilje koje je Sanela proživljavala odražavalo se i ostavilo posljedice i na djeci.

Žene koje proživljavaju nasilje često se pita – zašto jednostavno ne odu, zašto trpe? Sanela odgovara:

Tijekom portage za izvaninstitucionalnim oblicima pomoći, Sanela je otkrila Fond #spasime kojeg je, zajedno s Inicijativom #spasime, osnovala SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost s ciljem pružanja hitne i konkretne pomoći ženama žrtvama nasilja.

Sanela poručuje:


 

O Fondu #spasime:

Inicijativa #SPASIME i Zaklada SOLIDARNA osnovale su Fond #spasime s ciljem pružanja konkretne i interventne skrbi žrtvama nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći. Zajednička ideja za pokretanje Fonda došla je iz potrebe da se javnost osvijesti o problemu rastućeg obiteljskog, partnerskog i svakog drugog oblika nasilja, koje se posljednih godina i samo pretvorilo u svojevrsnu pandemiju. Uloga Fonda činiti je ono što institucije ne mogu, a to je djelovati odmah.

Donirati u Fond #spasime možete na dnu ove stranice ili direktnom uplatom na račun Zaklade SOLIDARNA.

Podaci za uplatu:
Zaklada SOLIDARNA
Trg kralja Petra Krešimira IV 2, Zagreb
IBAN: HR4124020061500078391
Pozivni broj: 02-2021

Svaka donacija znači novi život za žrtve nasilja.

*Ime i dob korisnice su promijenjeni radi zaštite identiteta.

Pripremila: Azra Ayyash

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!