23. Povorka ponosa: Ustale i ostale! – Ustali i ostali!

U organizaciji  Zagreb Pride-a održana je 23. po redu Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice. Ovogodišnjim  geslom “Ustale i ostale – Ustali i ostali“ pripadnici LGBTIQ+ zajednice poručili su da su ustali protiv nasilja nad njima i da ostaju u Hrvatskoj kako bi se borili za svoja prava.

Piše: Ivana Vranješ

U sklopu manifestacije u parku Ribnjak svečano je obilježena 10. obljetnica Zakona o životnom partnerstvu. Tim povodom je sklopljeno životno partnerstvo između Ivane i Mirjane. U proglasu koji su na svečanom skupu pročitali predstavnici Zagreb Pridea je istaknuto da solidarno lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi interspolne osobe i queer zajednica ustaju protiv napada na njihovu slobodu, prava i živote te na njihove obitelji i tijela. Navedeno je da su ustali i u prvoj Povorci ponosa, u potpuno homofobnoj državi, okruženi sa svih strana hordama siledžija. Ustali su svih ovih godina protiv nepravednih zakona, transfobnih ministara, homofobnih zastupnika, lažljivih novinarki  i uličnih nasilnika.

U proglasu je istaknuto da je LGBTIQ+ zajednica u zadnjih dvadeset godina postala najveća, najbrojnija, društveno najvidljivija, politički najutjecajnija i kulturno najaktivnija manjina u Hrvatskoj. No, LGBTIQ+ zajednica nema niti svoje novine niti kulturni centar.

Bit ćemo glasni i jasni dok ne budemo imali ono što zaslužujemo, LGBTIQ+ centar i queer novine. Svima koji bi htjeli da nas nema, da nas ne vide i ovom 23. Povorkom ponosa LGBTIQ+ zajednice Zagreba i Hrvatske  poručujemo: Neće moći i neće proći!”, istaknuto je u proglasu ovogodišnje Povorke ponosa.

Franko Dota iz organizacijskog Odbora Zagreb Pride-a osvrnuo se na Zakon o životnom partnerstvu koji je Hrvatski sabor usvojio 14. srpnja 2014. godine. Za 45 dana navršit će se deset godina od kada je naša zajednička borba za veliki korak prema punoj  bračnoj jednakosti okrunjena jednim od najvažnijih zakona koji je  hrvatski parlament ikada donio”, podsjetio je Dota.

Naglasio je da je usvajanje Zakona o životnom partnerstvu za Zagreb Pride bio veliki korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBTIQ+ osoba. Spomenuo je da se ovim zakonom istospolne zajednice dovode u jednak društven položaj u odnosu na heteroseksualne životne zajednice čime zakonodavna vlast ispunjava svoju ustavnu obavezu dužnog poštovanja prema svim građanima bez obzira na njihove međusobne razlike. Zakon uključuje cijeli niz odredbi koje reguliraju konkretna životna pitanja, te tako država jasno pokazuje da jednako poštuje interese svih svojih građana bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

“Zakon o životnom partnerstvu nosi predivan naziv, ali on je u prvom redu ovdje da štiti naše obitelji od svake samovolje, da jamči nam socijalna i ekonomska prava”, rekao je Dota. Podsjetio je da je Zagreb Pride od prvog dana sudjelovao u izradi ovog zakona, a za njegovu izradu i donošenje su zaslužni također brojni pojedinci.

Povodom 10.  obljetnice Zakona o životnom partnerstvu kao dobitnici povelje Prideov životni partner desetljeća i Prideova životna partnerica desetljeća proglašeni su: Maja Sporiš, bivša zamjenica ministrice socijalne politike i mladih; Jagoda Botički, bivša pomoćnica ministra uprave i predsjedavajuća stručne radne skupine za izradu Zakona o životnom partnerstvu; Arsen Bauk bivši ministar uprave i Zoran Milanović koji je 2014. godine bio predsjednik Vlade. LGBTIQ+ aktivist Marko Jurčić proglašen je queer i LGBT-osobom desetljeća. Zaslužnim pojedincima za  Zakon o životnom partnerstvu povelje će biti uručene u srpnju.

Ovogodišnja Povorka ponosa koja od Trga Republike Hrvatske do Ribnjaka prošla središtem Zagreba, okupila je oko 2.500 sudionika. Osim pripadnika LGBTQ+ zajednice u Povorci su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, neki političari od centra na lijevo, te brojni  građani.

Dugogodišnji sudionik Povorke ponosa Gordan Bosanac koji kao LGBTIQ+ osoba živi u neformalnom životnom partnerstvu je istaknuo da je dobro da istospolni partneri mogu postati udomitelji, ali još uvijek ne mogu biti posvojitelji te se nada da će se to promijeniti. U Povorci ponosa sudjelovao je mladi doktor znanost Leonardo Pierobon koji se školovao u inozemstvu .

“Građanin sam Hrvatske i volim ovu zemlju. To što  sam homoseksualac ne umanjuje moju  pripadnost Hrvatskoj. Želim poručiti da to što je netko gej nije u suprotnosti s domoljubljem. Prije deset godina sam se  morao iseliti iz Hrvatske zbog problema koje sam imao, živio sam u Kembridžu i Cirihu. No, prije dvije godine sam se vratio u Hrvatsku, jer sam se želio boriti za svoja prava”, rekao je Pierobon. Naglasio je da je zahvalan na podršci svojih prijatelja koji su ga dobro prihvatili kao LGBTIQ+ osobu, ali i kaže da je obitelj teško prihvatila njegovu seksualnu orijentaciju.

“Kroz nekoliko godina obitelj je ipak prihvatila da sam gej i sada živimo u slozi. Osjećam njihovu veliku  potporu koja mi pomaže da se nastavim boriti i za druge pripadnike LGBTIQ+ zajednice”, poručio je i kako je važno da roditelji razumiju i prihvate svoju djecu koja su LGBTIQ+ osobe, jer će se tako izbjeći obostrana patnja.

Pripadnik LGBTIQ+ zajednice Alex Ukota koji sebe smatra nebinarnom osobom je rekao da LGBTIQ+ osobe još uvijek nisu sigurne u Hrvatskoj, a često su izložene fizičkom nasilju nakon sudjelovanja u  Povorci ponosa.

“Unatoč  problemima  nećemo stati s našom borbom za osnovna prava. Mogu reći da imamo svoja prava, ali realno nemamo ih. Nažalost ne mogu proći ulicom držeći svoju djevojku za ruku da ne  strahujem da će me netko pretući. Svake godine suočavam se i s određenim problemima nakon  Povorke u smislu da neodgovaram za posao koji radim”, rekao je Ukota. Naglasio je kako otvoreno govori da je aktivan pripadnik  LGBTIQ+ zajednice, jer se nema čega stidjeti.

Foto: Marinella Matejčić

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!