Kuća Budućnost: dokaz da je ljude na Baniji moguće trajno zbrinuti u kratkom roku

U Starom Farkašiću u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavljena je Kuća Budućnost, inovativan model gradnje uvezen iz Austrije i dokaz da je ljude na Baniji čiji su domovi stradali u potresima moguće zbrinuti u kratkom roku. Kuća Budućnost rezultat je suradnje Zaklade SOLIDARNA i donatora dr. Richarda Teichmanna, suvlasnika tvrtke Meridian 16, koja je otpočela u proljeće ove godine s ciljem da jednoj banijskoj obitelji pruže trajan dom prije zime, u čemu su i uspjeli. Tri generacije obitelji Apolović do Božića će useliti u Kuću Budućnost.

Na svečanom predstavljanju održanom povodom dovršetka građevinskih radova, dr. Teichmann je poručio: Poslovno sam povezan s Hrvatskom zadnjih 15 godina i ne osjećam se kao stranac, stoga je prošle godine, kada je razoran potres pogodio Zagreb, a potom i Sisačko-moslavačku županiju, meni i mojim suradnicima bilo jasno da nešto moramo učiniti kako bismo pomogli. Kako se bavim razvojem nekretnina, uvijek razmišljam dugoročno. U ovoj situaciji, moja dugoročna ideja bila je dati ljudima nadu. Tu ideju dijeli i Zaklada SOLIDARNA koja se pokazala idealnim partnerom.”

Programska koordinatorica Zaklade SOLIDARNA Karla Pudar je dodala: “Ispred Zaklade SOLIDARNA želim zahvaliti gospodinu Teichmannu i tvrtki Meridian 16 što su nam ukazali ogromno povjerenje i što smo zajedničkim snagama uspjeli pokazati koliko dobrog se može učiniti spajanjem resursa civilnog društva i privatnog sektora. Sretni smo i slavimo ostvareni cilj, ali još je puno posla pred nama kako bismo zbrinuli što više obitelji. Također, hvala obitelji Apolović na strpljenju koje su imali. Kako smo obećali – zimu ćete provesti u toplome i vjerujem da ćete u Kući Budućnost stvoriti mnogo sretnih uspomena!”

Obitelj Apolović u to ne sumnja: “Hvala Zakladi SOLIDARNA i gospodinu Teichmannu na svemu što su učinili za nas proteklih mjeseci, prvenstveno zbog cura koje će napokon imati svoju sobu! Nadam se da ćemo ostati dobri prijatelji i u budućnosti!”, rekla je Helena Apolović.

Na svečanom predstavljanju Kuće Budućnost prisustvovao je i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich koji je poručio: “Hrvatsku i Austriju povezuju vrlo intenzivni gospodarski, politički i kulturni odnosi, no najvažnije od svega – spaja nas duboko prijateljstvo. Austrija je odmah reagirala kada su potresi pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Već drugi dan na teren je stiglo preko 80 kontejnera pomoći. Danas me posebno veseli biti ovdje, na predstavljanju i primopredaji Kuće Budućnost obitelji Apolović. Zahvaljujem Zakladi SOLIDARNA, tvrtki Meridian 16 i svima koji su podupirali ovaj hvalevrijedan projekt, a obitelji Apolović želim puno zdravlja i sreće u njihovoj predivnoj novoj kući!”

Projekt izgradnje Kuće Budućnost započeo je u kasno proljeće, kada su predstavnici Zaklade SOLIDARNA i dr. Richard Teichmann prvi puta posjetili Apoloviće u Starom Farkašiću. Zahvaljujući kvalitetnom timu lokalnih konzultanata, dobivene su dozvole potrebne za rušenje stare kuće i to je učinjeno u srpnju. Tijekom kolovoza postavljeni su temelji i naručena je montažna kuća od tvrtke Tamak Systeme, a 14. rujna počela je gradnja. Istog dana podignuta je konstrukcija, a krov je završen tjedan dana nakon. Vlasnik tvrtke Tamak Systeme, dr. Alexander Maculan, također je nazočio svečanom predstavljanju.

Projekt Kuća Budućnost, kojim je omogućeno trajno zbrinjavanje obitelji Apolović samo je jedan od projekata koje Zaklada SOLIDARNA provodi na potresom pogođenom području. Zahvaljujući lavini solidarnosti pokrenutoj u prvim satima nakon katastrofe koja je zadesila ljude na Baniji, SOLIDARNA je prikupila preko 17 milijuna kuna za održiv oporavak Banije. Od kriznog zbrinjavanja, u proteklih 10 mjeseci prešlo se na održivu obnovu, te se Zaklada zajedno sa svojim partnerima i suradnicima trudi stambeno zbrinuti što više obitelji.

 

Autor fotografija: Anto Magzan

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 






Postanite dio naše solidarne zajednice!