Are You Syrious

Solidarno s izbjegličkim obiteljima

U svibnju 2020. godine Zaklada SOLIDARNA je u suradnji s Udrugom Are You Syrious? i kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey pokrenula kampanju za osiguravanje podrške izbjegličkim kućanstvima u Hrvatskoj koja su pogođena korona-krizom.

Kampanja je pokrenuta 25. svibnja s ciljem osiguravanja jednokratne financijske podrške 40 izbjegličkih kućanstava u Hrvatskoj s kojima udruga Are You Syrious? redovito radi kroz programe integracije koje provodi u Hrvatskoj. U tijeku kampanje udruzi se za podršku javilo još 15 kućanstava s područja Zagreba, Karlovca i Siska, stoga se nakon prikupljanja inicijalnih 120.000,00 kn kampanja nastavila provoditi. Kako bi se prikupila pomoć za baš sva kućanstva u potrebi, građani su se uključili i samostalnom organizacijom donacijskih aktivnosti te ponudom svojih znanja, vještina i profesionalnih usluga u svrhu prikupljanja sredstava.

Iako je kampanja pokrenuta s ciljem prikupljanja pomoći za 40 kućanstava, donacijama građana ukupno je prikupljeno preko 180.000,00 kn te je jednomjesečni financijski flaster u iznosu od 3.000,00 kn po kućanstvu osiguran za njih 60. Kampanju je podržalo 623 donatora, od kojih ih je preko 90% iz Hrvatske.

Paralelno s pružanjem financijske potpore svim predbilježenim kućanstvima, Udruga Are You Syrious? svojim je korisnicima, kroz programe integracije, nastavila pružati podršku u pronalasku novoga posla, što je jedini način da oni dugoročno osiguraju svoju egzistenciju u Hrvatskoj. Istovremeno, Udruga i Zaklada SOLIDARNA tražile su da institucije u novonastaloj situaciji preuzmu veću odgovornost od zakonski propisanog minimuma.