Dr. Richard Teichmann: “Ljude je moguće zbrinuti u kratkom roku!”

Gotovo godina dana prošla je od razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju i uništili domove i gospodarstva tisuća ljudi. Iako su mnoge obitelji izgubile sve što su generacijama gradile i proteklih 10 mjeseci provode u kontejnerima, Vlada ne žuri s obnovom. Tek nedavno usvojene su izmjene i Zakon o obnovi ulazi u saborsku proceduru.

Unatoč, nadamo se, skorašnjem rasterećenju birokratskih zavrzlama i nelogičnosti, činjenica je da će mnogi ljudi na Baniji zimu provesti u teškim uvjetima i tek nekoliko kvadrata onoga što je trebao biti “privremeni, krizni smještaj”.

Zaklada SOLIDARNA na Baniji je od prvog dana nezapamćene nesreće koja je snašla naše sugrađanke i sugrađane. Trudimo se što većem broju obitelji osigurati dostojanstven krov nad glavom prije nego temperature padnu ispod ništice. U tome, srećom, nismo sami. Uz nas je i dr. Richard Teichmann, suvlasnik tvrtke Meridian 16 i donator zahvaljujući čijoj inicijativi će tri generacije obitelji Apolović iz Novog Farkašića zimu dočekati u svom novom domu – Kući Budućnost!

Iako niste državljanin Republike Hrvatske, a ni Hrvat po nacionalnosti, nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačke županije, odlučili ste pomoći unesrećenoj obitelji koju do tad niste poznavali. Što Vas je motiviralo na takav istup?

Vezan sam za Hrvatsku zadnjih 15 godina, na neki način kao gost. Moja tvrtka razvija veliki projekt, poslovnu zonu Meridian 16  u Velikoj Gorici, gradu nedaleko od Zagreba. Nakon 15 godina priprema, prošla godina za nas je bila jako uspješna, ali i teška na osobnoj razini. Prvi šok doživjeli smo u ožujku, kad je snažan potres pogodio Zagreb, a potom opet u prosincu, kad smo čuli smo vijesti o drugom potresu u Petrinji. Odlučili smo da nešto moramo poduzeti i počeli tražiti načine na koje možemo pomoći unesrećenim ljudima.

U tom periodu ispitivanja opcija našli ste Zakladu SOLIDARNA i krenuli u suradnju…

Točno. Jako smo sretni što smo otkrili SOLIDARNU. Isprva smo imali razne ideje kako pomoći ljudima, no kako su pravne i porezne odredbe jako komplicirane, odlučili smo se kroz suradnju sa Zakladom, odnosno na prijedlog tima SOLIDARNE, naći obitelj koja je relativno blizu zoni u kojoj smo stacionirani. Dva puta sam posjetio potresom pogođeno područje, Petrinju, Glinu i okolna mjesta, tako da sam znao što se događa i kakvi su uvjeti na terenu, a Ivan Blažević podijelio je s nama jako dug popis obitelji kojima je potrebna pomoć. Tako je počela naša suradnja.

Iz tog dugog popisa odabrali ste obitelj Apolović iz Novog Farkašića kojoj ćete izgraditi kuću, od temelja do krova. Zašto baš njih i kako zovete kuću koju im gradite?

Kuću zovemo Kuća Budućnost jer smatramo da treba biti budućnost, u ovom slučaju, za obitelj. Apolovići su višečlana obitelj koja se proteže kroz tri generacije i bio sam zaista dirnut kad sam ih prvi put posjetio s timom SOLIDARNE. Zaklada je u prvoj fazi nakon potresa odradila sjajan posao po pitanju kriznog zbrinjavanja no kad smo stupili u kontakt nije bilo jasne predodžbe o tome koliko brzo će ići proces obnove i gradnje. Ivan je sa mnom podijelio popis od 1000 obitelji čije je domove nužno graditi od temelja. Kad smo posjetili Apoloviće, vidio sam da je njihova kuća toliko stradala da je za rušenje i počeo sam razmišljati kako možemo omogućiti brzu, modernu i kvalitetnu gradnju po razumnoj cijenu u kratkom roku.

Što se podrazumijeva pod kratkim rokom? Je li to cijeli proces od trenutka kad ste vidjeli stradalu kuću, preko rušenja, do izgradnje novog doma za obitelj?

Ne sjećam se točno, mislim da je bilo kasno proljeće kad smo prvi put došli u Novi Farkašić. Zahvaljujući kvalitetnom timu lokalnih konzultanata, uspjeli smo dobiti dozvole potrebne za rušenje stare kuće i to smo učinili u srpnju. Tijekom kolovoza postavili smo temelje i naručili montažnu kuću od naše sestrinske tvrtke TAMAK, a 14. rujna krenuli smo s gradnjom i istog dana podigli konstrukciju. Tjedan dana od toga, završili smo krov, a radovi na interijeru bit će gotovi unutar mjesec dana. Cilj koji smo si postavili je pružiti obitelji Apolović dom prije zime i to ćemo i učiniti.

Imate li kakvih planova nakon što završite ovu kuću?

Moj san je da se ovaj model proširi, da pokažemo drugima da je moguće ljude zbrinuti u zaista kratkom vremenskom periodu. Naravno, treba uzeti u obzir cijeli kontekst, no ako postoji volja, može se pronaći i način. Nadam se da ćemo našim primjerom usmjeriti i druge aktere k ovakvom rješenju i motivirati donatore da izdvoje dio svojih sredstava za unesrećene ljude na Baniji.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!