Drugotna

SOLIDARNA je u listopadu 2016. godine pokrenula kampanju „Drugotna na sav glas!“ kao odgovor na sve jači mizogini diskurs koji dolazi iz klerikalnih krugova te sve intenzivnije napade na reproduktivna i seksualna prava žena u Hrvatskoj. Građani/ke su mobilizirani da se založe za rodnu ravnopravnost putem raznih kanala: FB stranica Drugotna na sav glas okupila je preko 2500 građana i građanki, a podrška se stjecala i nizom javnih pojavljivanja na različitim kulturnim, aktivističkim i sportskim manifestacijama. Ostvarena je i suradnja s nizom udruga, kafića i trgovina širom Hrvatske. Podrška ženskim inicijativama mogla se iskazati putem doniranja, a zauzvrat su se mogle dobiti majice s natpisima „drugotna“, „štraca“, „neposlušna“ i „od Evinog rebra“ (muško solidarno izdanje).

Ukupno je od donacija građana prikupljeno 40.579,00 kuna, čemu je SOLIDARNA dodala još 15.00,000 kuna donacija iz svog općeg fonda za rad Zaklade, kako bi na Dan ljudskih prava 10. prosinca objavila javni natječaj s fondom od 60.000,00 kuna. Predviđene potpore iznosile su do 4.000,00 kuna za ad hoc akcije (HITNO&BITNO) i do 10.000,00 kuna za nove ili inovativne umjetničke, aktivističke i pomagačke akcije (INKUBATOR), inicijative i projekte pojedinki, neformalnih grupa i organizacija koje štite i promiču rodnu ravnopravnost i slobodu rodnog izražavanja. Pritom je stavljen naglasak na inovativne inicijative te inicijative iz malih sredina. Na natječaj je pristigla 61 prijava, a 16 malih potpora dodijeljeno je uoči Međunarodnog dana žena 2017. godine.

Kampanja „Drugotna na sav glas!“, osim velike i pozitivne recepcije javnosti, dobila je i priznanje društvenog poduzeća Brodoto koje je pokrenuo prvi izbor „Najdobre“ neprofitne kampanje u Hrvatskoj 2016. godine. Cilj je bio nagraditi organizacije i inicijative koje su se istaknule kroz 2016. godinu jer svojim aktivnostima zagovaranja, educiranja i poticanja građana na zajedničko djelovanje zaslužuju priznanje u široj javnosti. Stručni žiri suzio je izbor na 15 finalista iz različitih područja: zaštita okoliša i javnih dobara, promicanje biciklizma i sporta, rodna ravnopravnost i LGBT prava, potpora izbjeglicama, osobama s Downovim sindromom i oboljelima od leukemije. Među finalistima za „najdobru kampanju“ 2016. godine, uz raznoliku i veliku konkurenciju, našla se i kampanja SOLIDARNE „Drugotna na sav glas!“ u kategoriji „najdobri“ fundraising. Na dodjeli nagrada koja se održala 1. veljače u Kući Europe sudjelovala je i SOLIDARNA gdje je Ivan Blažević predstavio kampanju. Nagrade su odnijele inicijative „Buba bar“ za „najdobri“ fundraising, „Biciklom na posao“ za „najdobru“ promociju i „Hrvatska može bolje“ za „najdobro“ zagovaranje. U posebnoj kategoriji građani su se mogli uključiti u izbor s preko 4000 glasova, a skoro 50% glasova otišlo je pobjedniku – kampanji „Ili jesmo ili nismo“ udruge Naš Hajduk. Iako kampanja „Drugotna na sav glas!“ nije odnijela pobjedu, ponosni smo na priznanje naših zagovaračkih i fundraising inicijativa.

Podržane inicijative u sklopu natječaja „Drugotna na sav glas!“:

 • Inicijativa „U dobroj vjeri“, 7.500,00 Kn, Zagreb
 • Nogometni klub Zagreb 041, Ženska nogometna ekipa, 5.000,00 Kn, Zagreb
 • Centar za majke anđela, Podrška ženama koje su izgubile bebu ili dijete, 3.880,00 Kn, (nacionalna razina)
 • Drum’n’bijes, 5.000,00 Kn, Zagreb (nacionalna razina)
 • Centar za civilne inicijative, Super bake u akciji!, 2.000,00 Kn, Karlovac
 • fAKTIV, Osmomartovski tjedan 2017., 5.500,00 Kn, Zagreb
 • Jureković Nikolina i Strinavić Manuela, Probij zid šutnje!, 3.530,00 Kn, Nova Gradiška
 • Udruga za promicanje kreativnog i zdravog života Otoka, Otoci i otočanke, 6.000,00 Kn, Prvić/šibenski arhipelag
 • Kadoić Tina, Eksperimentalna drama „Sve što nije tvoje“, 4.500,00 Kn, Sv. Ivan Zelina, Nova Gradiška, Bjelovar, Sesvete
 • Održivi otok, O.- časopis o rodnoj ravnopravnosti, solidarnosti i ostalim otočkim temama, 5.000,00 Kn, Jelsa
 • Tomičić Espi, Herak Sabrina, „Ja od jutra nisam stala“, 3.000,00 Kn, (nacionalna razina)
 • Kalogjera Brkić Ivana, Inicijativa za pokrivanje troškova odlaska na terapiju za žene oboljele od raka, 3.600,00 Kn, Zagreb
 • Bitcherin, web stranica „Gejnijalno“, 600,00 Kn, Split
 • Gradska knjižnica i čitonica Ivana Belostenca, „Inkubator samosvojnih“, 2.000,00 Kn, Ozalj
 • Perić Ivana i Kuzmanić Ana, „Govoriš, pišem- nevidljive žene u fokusu“, 2.000,00 Kn, Zadar
 • DVD Vrhovac, Sestre vatrogaskinje, 2.000,00 Kn, Ozalj

 

 

Sažetak rezultata podrške „Drugotna na sav glas“

Inicijativa U dobroj vjeri bavi se promišljanjem načina na koji osobno vjerovanje utječe na životne odluke i izbore, ali i na dijalog u društvu u kojem je važno poštovati uvjerenja drugih i njegovati suradnju i uključivost. Cilj inicijative je otvoriti siguran prostor za dijalog uz međusobno uvažavanje te poštivanje ljudskog dostojanstva. Inicijativa se, između ostalog, bavi tematikom religijskog i društvenog dijaloga o temi ženskih prava i rodnoj ravnopravnosti i za daljnji razvoj dobila je financijsku potporu u iznosu od 7.500,00 kuna. Dosadašnji razvoj inicijative obuhvaća razvijanje i održavanje Facebook zajednice  „U dobroj vjeri” koja je u konstantnom porastu, organizaciju ciklusa tribina (Savjest odgovornost sloboda, Sloboda savjesti i odgovornost- pitanje kontracepcije i pobačaja, Položaj LGBTIQ osoba u Crkvi) koje su raspravljale teme uloge Crkve u društvu, slobodnu volju, seksualnost, kontracepciju te pobačaj. Organizirana je i promocija knjige „Vjera u dijalog: religijsko i sekularno u razgovoru” te je u sklopu HRFF-a organizirana tribina Vjernički aktivizam u Hrvatskoj danas kojom se pokušalo odgovoriti na pitanja što znači biti vjernik/ca u građanskom društvu i što znači biti građanin/ka u svojoj vjerskoj zajednici. Za 2018. godinu planira se krenuti s ciklusom događanja na temu položaja žene u crkvi, kršćanstvu, religiji, društvu iz pozicije feminističke teologije te izraditi online katekizam rodne ravnopravnosti za čiju su izradu u tijeku istraživanja i prikupljanje potrebnih materijala.

Nogometni klub Zagreb 041 razvija se iz razočaranja zbog netransparentnog natjecanja Prve hrvatske nogometne lige te općeg stanja u hrvatskom nogometu. U Klubu se provodi direktna demokracija i svojim postojanjem Klub šalje jasnu poruku povratka nogometu kao sportu solidarnosti, zdravog nadmetanja, uvažavanja protivnika i bori se protiv svih vrsta korupcije i klijentelizma te protiv svih vrsta diskriminacije. Inicijativu nogometnog kluba Zagreb 041 da pokrene žensku nogometnu ekipu SOLIDARNA je financirala s 5.000,00 kuna. Sa dobivenim sredstvima Klub je osigurao nabavu prsluka za odrasle, čunjeva, igala za lopte, nogometne lopte, lopte za hibridni trening, komplet ravnih ploča, ljestve te ljestvice za trening. Ženska nogometna ekipa nogometnog kluba Zagreb 041 u 2017. godini krenula je s ligaškim natjecanjem u Ženskoj ligi na Velesajmu.

Centar za majke anđela osnovan je s ciljem pružanja podrške ženama koje su preživjele gubitak bebe ili djeteta kroz organizaciju grupa podrške, organizaciju i provođenje duhovne i psihološke pomoći te pomoć pri ponovnom uključivanju u rad i zajednicu nakon gubitka. Za svoje djelovanje Centar je od SOLIDARNE dobio financijsku potporu u iznosu od 3.880,00 kuna. Sredstva su iskorištena za izradu web stranice i održavanje, hosting, za izradu letaka, za vođenje knjigovodstva u 2017. godini te za bankarske naknade. Centar je trenutno u fazi pripreme letaka, koji su dio projekta s ciljem vidljivosti Centra. Web stranica Centra je napravljena. Kroz 2018. godinu Centar će raditi na podizanju vidljivosti kroz podjelu letaka po rodilištima koji su izrađeni u suradnji Udruge Palčići i UNICEF-a, objavu za medije te kroz objave na Facebook i web stranici.

Inicijativa Drum ‘n’ bijes je samoorganizirana prosvjedna antifašistička ritam sekcija koja je okupljena u svrhu podizanja atmosfere na prosvjednim akcijama. Inicijativa svojim djelovanjem obuhvaća prava LGBT osoba i građanski aktivizam i pružena joj je financijska podrška u iznosu 5.000,00 kuna. U periodu od 2. ožujka 2017. godine inicijativa je bubnjanjem podržala 10 prosvjednih akcija i ljudskopravaških manifestacija (Osmomartovski marš, Šetnja Helen Keller, Od mjere do barijere-mladi vrijede više, Povorka Ponosa, obilježavanje IDAHOT-a, dizanje zastava i paljenje Trnjanskih krijesova) te je održano 8 radionica bubnjanja i 3 sastanka inicijative. Radionice bubnjanja održane su u Zagrebu u okviru inicijative Park je naš za djecu, u Dugavama u sklopu Mjeseca ponosa Zagreb Pride-a, u sklopu Trnjanskih Krijesova, a održala se i otvorena radionica za Osmomartovski marš. Osim u Zagrebu radionica se održala i u Sarajevu na poziv Sarajevskog otvorenog centra. Prosječan broj osoba po radionici bio je 12 osoba.

Centar za civilne inicijative je neprofitna organizacija osnovana s ciljem poticanja građana na sudjelovanje u razvoju njihovih zajednica. Inicijativa se bavi tematikom aktivnog života pripadnica starije životne dobi i za svoj projekt „Super Bake u akciji“ dobio je od SOLIDARNE financijsku potporu u iznosu od 2.000,00 kuna. Projekt „Super Bake u akciji“ dio je jednogodišnjeg projekta naziva „Trenutak sa mnom- Uključujem se jer sam informiran(a)“ koji je namijenjen osobama treće životne dobi. U projekt su uključeni članovi Kluba i Matice umirovljenika grada Karlovca, neformalne skupine „nordijskih hodača“ i neformalne skupine „Super bake“. Sudionici su fizički jako aktivni te se bave vježbanjem, hodanjem, odlascima na putovanja, izlete i druženjima. Fizioterapeutske vježbe pohađa više od devedeset žena treće životne dobi s područja grada Karlovca, a cilj je uz stručno vodstvo ispravljati zdravstvene poteškoće i rekreirati se. Donacija SOLIDARNE pridonijela je nabavci primjerenih pomagala i rekvizita za vježbanje kao što su spužvaste lopte, rastezljive trake za vježbanje mišića ruku i bučice. Sudionici projekta sada kada posjeduju vlastitu opremu mogu sudjelovati na javnim događanjima u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji i na taj način se predstaviti javnosti, promovirati svoj rad te mobilizirati nove sudionike.

fAKTIV je novi feministički kolektiv izrastao iz ad hoc inicijative „Preuzmite odgovornost za ubojstva žena” i organizacijskog odbora „Noćnog marša – 8. mart” s ciljem izvaninstitucionalnog djelovanja na stvaranju feminističke prakse kao dio šireg i solidarnog antikapitalističkog pokreta. Područje djelovanja kolektiva obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava. Za organizaciju Osmomartovskog tjedna koji je za cilj imao podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, depatrijarhalizaciji društva te borbe protiv nasilja od SOLIDARNE je organizacija dobila financijsku podršku u iznosu od 5.500,00 kuna. Podrška je iskorištena za dobivanje dozvole za korištenje javne površine, promociju na društvenim mrežama te organizaciju Osmomartovskog partya:Muzika za dobar đir& DJ Iva.

Udruga Studio B bavi se ravnomjernim razvojem lokalnih sredina, razvojem civilnog društva, promicanjem razvitka i unapređenja prava mladih i informiranosti mladih kao i promicanjem interesa i aktivnosti mladih, promicanjem održivog razvoja, aktivnog sudjelovanja građana i vrijednosti Europske Unije. Na natječaj  „Drugotna na sav glas!” prijavila se s inicijativom „Probij zid šutnje!“ koja se bavi osvješćivanjem javnosti o rodno uvjetovanom nasilju. Od SOLIDARNE je inicijativa dobila financijsku podršku u iznosu 3.500,00 kuna. Inicijativa je provela uličnu akciju povodom Međunarodnog dana žena usmjerenu na podizanje svijesti o nasilju nad ženama i rodno uvjetovanog nasilja. Tijekom akcije su se u dopodnevnim satima dijelili karanfili i letci s ciljem razbijanja uobičajenih mitova i predrasuda o nasilju nad ženama te su postavljeni plakati koji sadržavaju uvećane screenshot-ove negativnih komentara postavljenih na objave članaka koji adresiraju nasilje nad ženama. Održan je i okrugli stol na temu nasilja nad ženama u Brodsko-posavskoj županiji s predstavnicima mnogih udruga, medija i pravnih tijela Republike Hrvatske kako bi se potakla javna rasprava između sudionika koja bi dovela do preporuka i ideja o ostvarivanju među-sektorske suradnje sa svrhom borbe protiv nasilja nad ženama.

Udruga za promicanje kreativnog i zdravog života otoka bavi se razvojem (otočke) zajednice. Financijska sredstva koja je dodijelila SOLIDARNA u iznosu od 6.000,00 kuna pridonijela su organizaciji događanja koji su razmatrali suvremeniji pristup ulozi žena na otocima i u regiji. Održano je predavanje „Od šibenskih vještica do eko-poduzetnica“ na kojem je antropologinja Sandra Barešin iz perspektive suvremenog feminizma predavala o šibenskim vješticama – događajima iz 15. stoljeća utemeljenim na povijesnim činjenicama. Aktivistkinja Andrijana Parić je u sklopu predavanja o ženskom poduzetništvu na otocima prezentirala svoj projekt eko-kampa Barbaroža na Dugom otoku te probleme oko pokretanja i vođenja kampa. Oba događanja bila su izuzetno dobro posjećena, a zainteresirani su bili mještani Prvić Luke i Prvić Šepurine te posjetitelji festivala iz Vodica i Šibenika. Predavanja su otvorila pitanja suvremenog položaja žena u društvu, sa specifičnim osvrtom na život na otoku te brojna pitanja koja se odnose na projekte iz područja regionalnog razvoja, razvoja civilnog društva i zaštite ljudskih prava. U narednoj, 2018. godini inicijativa planira ugostiti znanstvenicu dr. sc. Sanju Podgorelec, čiji bi istraživački rad „Žensko iskustvo migracija i starenja – pogled s otoka“ proveden na šibenskom području, bio polazna točka za produbljivanje teme o ženskim ljudskim pravima, uključujući reproduktivna ženska prava. Također, planira se povezati s inicijativom Lanterna na Korčuli koja feminističkim temama pristupa kroz “bilježenje pamćenja“ s ciljem istraživanja rodne uloge žene na otocima kroz multidisciplinaran pristup uz povezivanje istosti na različitim geografskim područjima.

„Sve što nije tvoje“ je eksperimentalna drama kojoj je cilj osvještavanje šire javnosti o feminističkim i rodnim temama te istražuje koliko često prihvaćamo svakodnevne diskriminatorne situacije i razmišljamo li o njima kao diskriminatornima uopće. Pita se i koliko od toga je nametnuto/naučeno te podiže i vječno pitanje: koliki intenzitet nepravde mora postojati da bi mi kao društvo reagirali? U te svrhe je od SOLIDARNE dobila 4.500,00 kuna. Sredstva su iskorištena za probe koje su se održavale 3-5 puta tjedno, plaćanje najma za prostor za probe koje su održavane na tri lokacije – Kuda Života-Udruga Transplant, net klub MaMa, Pogon Jedinstvo – mala dvorana, izradu i nabavu kostima i rekvizita. Osim organizirane i održane premijere 7.5.2017. godine u kazalištu Vidra, projekt „Sve što nije tvoje“ snimio je i 12 kratkih najavnih filmova za likove predstave te dokumentarni film ”Što je žena?” te su svi objavljenI online. Projekt je zamišljen kao (najmanje) dvogodišnji projekt i traje i ovu kazališnu sezonu, a zbog aktualizacije pitanja o reproduktivnim pravima žena u Hrvatskoj, proširuje se scenarij i dodaju nove situacije. Stoga se kao potrebe u 2018. godini javljaju potreba za prostorom za probe dva puta tjedno u večernjim satima, financiranje za putne troškove te povezivanje s udrugama/organizacijama da se u njihovim gradovima naprave gostovanja predstave uz diskusiju i tribine o aktualnim pitanjima ženskih prava.

Udruga Održivi otok okuplja aktivne pojedince i nastoji kreirati razne kulturne, ekološke i društveno odgovorne sadržaje za održivi razvoj otoka. Također se bavi rodnom ravnopravnosti, ženskim stvaralaštvom te mladima na otocima, a za svoj časopis O. (Otočka) za kritičko promišljanje života na otoku dobila je 5.000,00 kuna financijske potpore. Cilj časopisa je artikulirati određena pitanja važna za suvremeni život na otoku te da se potakne otočno stanovništvo na aktivniji angažman u promišljanju takvih pitanja. Udruga se kroz 2017. godinu bavila pripremom prvog broja časopisa uz oformljivanje tima od 5 urednica i prikupljanje tekstova od 9 suradnika/ica. Prvi broj O. izdan je u svibnju 2017. godine u nakladi od 500 primjeraka. Objavljeno je 14 tekstova koji tematiziraju pitanje promišljanja tradicije na otoku, osobne sreće, tradicionalnih izumrlih gospodarskih djelatnosti, rodnih uloga u tradicionalnim zanimanjima, pitanje odgoja djevojčica u eri suvremenih i digitalnih medija, tematiziranje pitanja deponija i zbrinjavanja otpada, područja kulture, itd. Časopis je predstavljen 3. lipnja 2017. u Jelsi, nakon čega su uslijedila predstavljanja u sklopu Sibljanskog kulturnog ljeta i na Etno Hvar festivalu na Humcu u organizaciji udruge Održivi otok. Udruga je zajedno s Vox Feminae u partnerstvu s SŠ Jelsa u listopadu održala i radionicu medijske pismenosti gdje su sudionici imali priliku naučiti principe etičnog novinarstva kao i upoznati problematiku rodne (ne)ravnopravnosti u medijima. Plan za kraj 2017. godine i početak 2018. godine je priprema drugog broja čiji se izlazak planira tijekom prosinca te odabir i uređenje pristiglih tekstova.

Inicijativa za pokrivanje troškova odlaska na terapiju žena oboljelih od raka pokrenula je Ivana Kalogjera Brkić koja je od SOLIDARNE za to dobila 3.600,00 kuna. Nakon primitka financijske potpore osnovala je Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same“ i s istim se projektom prijavila na natječaj Zaklade Adris u sklopu programa „Dobrota“ te dobila daljnju novčanu potporu. Pokrenut je i portal „Nismo same“ gdje oboljele i liječene žene imaju priliku podijeliti svoju priču i svoja iskustva s drugim ženama te je portal zamišljen kao mjesto gdje se žene informiraju i osnažuju. Nastavljena je suradnja sa SOLIDARNOM te se od 11. mjeseca 2017. godine radi na razvoju kampanje za projekt naziva „Nisi sama – ideš s nama!“ Projekt bi trebao započeti sa realizacijom u veljači, a do tada se radi na razvoju nove socijalne usluge u gradu Zagrebu kroz mapiranje potreba i dionika, razvijanje partnerstva s liječnicima i osobljem u bolnicama te istraživanje potreba žena. Izrađeni su bedževi sa sloganom projekta, a u pripremi su i letci koji će početkom veljače biti podijeljeni na onkološkim odjelima. Planira se velika kampanja na web stranici Nismo same i Facebooku kako bi se u projekt uključilo što više ljudi te kako bi on u konačnici mogao obuhvatiti što veći broj žena kojima je potrebna ovakva vrsta podrške u bolesti.

Inkubator samosvojnih pokrenula je Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca grada Ozlja s ciljem rodnog osnaživanja žena u patrijarhalnom društvu Od zaklade SOLIDARNA je za organizaciju i provedbu programa dobila financijsku potporu u iznosu od 2.000,00 kuna. U sklopu programa organizirana su dva predavanja :„Žene, majke, vladarice, vještice…Jučer. Danas. Sutra.“ održano 20.12.2017. godine i „Istine i laži o nasilju u obitelji“ koje je održano 18.1.2018. godine. Predavanja su pripremljena, organizirana te izvedena s Ženskom grupom Karlovac „Korak“. Predavanje/radionica „Žene, majke, vladarice, vještice…Jučer. Danas. Sutra.“ posvećeno rodnom osvještavanju djevojčica, žena i baki u ruralnoj zajednici gdje je patrijarhat najistaknutiji vodila je Davorka Bišćan iz Ženske grupe Karlovac „Korak“ te je iznijela povijesni pregled prava žena i rodne neravnopravnosti te povukla paralelu s današnjicom. Na predavanju je sudjelovalo 11 ljudi. Na drugom organiziranom događanju „Istine i laži o nasilju u obitelji“ Davorka Bišćan je upoznala sudionike s temeljnim pojmovima vezanim za obiteljsko nasilje te su sudionici podijeljeni u dvije grupe raspravljali o mitovima i stereotipima vezanim uz nasilje nad ženama i u obitelji. Predavanju je prisustvovalo 24 ljudi.

Projekt „Govoriš, pišem – nevidljive žene u fokusu“ Ivane Perić i Ane Kuzmanić bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti, ženskim siromaštvom, maloljetničkim trudnoćama, ranom udajom, itd. Autorice su se bavile problematikom na području Splita (Ana Kuzmanić) i Zadra (Ivana Perić). Ana Kuzmanić za svrhe pisanja članka istražuje temu i analizira izvještaje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, izvještaja za 2016. godinu pučke pravobraniteljice, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine te drugih relevantnih publikacija organizacija civilnog društva koje se pretežno bave zaštitom prava žena. Odlazi u Split i radi intervjue s korisnicom prihvatilišta u Splitu, novinarkom Slobodne Dalmacije te Đordanom Barbarić i Dadom Lelasom iz udruge MoST koji više od desetak godina ekstenzivno rade u području vezanom za beskućništvo, Ivana Perić odlazi u Zadar i razgovara s predstavnicima udruge Duga, koja se bavi obiteljskim nasiljem, i njihovom koordinatoricom Gordanom Markulin-Ježina. Stupila je u kontakt s Marjanom Botić, koja je jedna od glavnih pokretačica i aktivistkinja za promjene u gradu i bila je izuzetno aktivna po pitanju prava radnica. Autorica je razgovarala i sa ženama u Islamu Grčkom i Gorici, selima u zadarskoj okolici. Rezultati istraživanja autorica objavljeni su u obliku članka na H-Alteru.

Inicijativa Sestre vatrogaskinje DVD Vrhovca suprotstavlja se uvriježenom mišljenju da je vatrogastvo tradicionalno i isključivo muška aktivnost te je namjera osnažiti žene kroz žensko vatrogastvo. Konačni cilj inicijative je emancipacija žena u ruralnim sredinama i aktivacija žena u vatrogastvo. Projekt je proveden u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Karlovačke županije, Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac, Vatroprometom, članovima DVD-a Vrhovac. Inicijativa je u svibnju 2017. godine, mjesecu zaštite od požara, održala edukativnu radionicu o kriznim situacijama u kućanstvu i mjerama preventive, a tiskan je i letak, dok je u kolovozu, u sklopu redovne vatrogasne vježbe, u suradnji s vatrogascima operativcima, prezentiran požar, odnosno gašenje montažne kuhinje na temu ostavljenog jela na štednjaku. Do kraja 11. mjeseca 2017. godine postignuto je da je u Društvo učlanjeno 13 novih žena članica, zamjenica predsjednika Društva je žena, u izvršnim tijelima Društva djeluju 3 žene (zamjenica predsjednika, tajnica, blagajnica), domar/ka Društva je žena, asistent/ica u radu s vatrogasnom mladeži je žena, asistent/ica u radu s vatrogasnom mladeži je žena te su osposobljavanje za stjecanje čina „Vatrogasna mladež“ uspješno položile 3 djevojčice.