Fond 5.5: Dodijeljene potpore za održiv oporavak Banije

Prošlo je pet mjeseci od razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju te pritom u fokus javnosti stavili višegodišnje probleme najsiromašnije regije u Hrvatskoj.

Zaklada SOLIDARNA kroz Fond 5.5 pruža podršku održivoj obnovi i oporavku SMŽ-a, jer sama obnova kuća nije rješenje problema – potrebno je djelovati i graditi zajednicu koja će motivirati mlade da ostanu i opstanu na Baniji. U vremenu pred nama, važno je potaknuti lokalnu proizvodnju i podržati pokretanje ili nastavak započetih inicijativa. Upravo zato raspisan je Pozivni natječaj za stručnu (edukacije, mentorstvo, umrežavanja) i financijsku podršku u sklopu Fonda 5.5.  Ukupna vrijednost natječajnog fonda iznosi 1.000.000,00 HRK, a visina financijske podrške po projektu do 200.000,00 HRK.

Dobitnici potpore

U sklopu natječaja, pravo na financijsku i stručnu podršku dobilo je deset lokalnih inicijativa, OPG-ova i drugih pravnih subjekata, a čiji rad i ideja nude viziju bolje budućnosti, razvoja i osnaživanja lokalne zajednice.

Odbojkaški klub Glina

Renata Hrgović, predsjednica “Odbojkaškog kluba Gline” ističe da je Glina oduvijek bio grad sporta, te da je vihor 90-ih uništio privredu ali ne i sportski duh u njemu. Kroz prijavljeni projekt i ostvarenu financijsku potporu u visini od 28.000,00 HRK opremit će se školski sportski klub i pokriti troškovi sportske opreme za 70 djevojčica i djevojaka članica kluba.

 

“Društvene okolnosti stvorile su respektabilnu zajednicu za sport u Glini. Jedan od klubova je i ženski Odbojkaški klub Glina. Zdrav duh u zdravom tijelu motiv je od osnovnoškolskih uzrasta glinskih djevojaka. Svaka aktivnost zahtijeva određena sredstva pa tako i odbojka u Glini. Mladi talenti spremni su za iskorak dalje, profesionalizirati svoje poglede u odbojci i postati akteri višeg ranga natjecanja. Struka ima viziju, a naša zajednica ljudske potencijale. Financije, koje nisu velike, traže od nas rukovoditelja kluba da pronađemo alternativne metode financiranja te time omogućimo opstanak odbojke u Glini. Svatko ima želju za uspjehom, a mlade Glinjanke gaje posebnu ljubav prema odbojci. Donacija Fonda 5.5 će uvelike pomoći našem klubu u svom daljnjem djelovanju, te obogatiti našu županiju i domovinu za odbojkaški klub prepun volje, želje i potencijala!“, govori Renata Hrgović, predsjednica “OK Glina“ o značaju projekta i potpore.

Pun ceker – ZAJEDNICA PROIZVOĐAČA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE – ZADRUGA ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE 

Pun ceker predstavlja zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije koja okuplja poljoprivrednike, ratare, stočare, pčelare, voćare, vinogradare i dr.  S ostvarenom financijskom potporom namjeravaju stvoriti novo tržište za prodaju meda namijenjenog za ugostiteljske svrhe.

Pčelarski sektor pretrpio je ogromnu štetu uslijed posljedica potresa i pandemije koronavirusa. Stvaranje i širenje tržišta kao i poticanje vlastite proizvodnje  među najvažnijim su faktorima koji utječu na opstanak obiteljskih gospodarstava u ruralnim sredinama. Punom cekeru dodijeljena je financijska potpora u visini 166.500,00 HRK za trošak nabave potrebnih alata i opreme za pripremu ulaska lokalnih pčelara i medara u ugostiteljsku nišu čime se jača njihova konkurentnost.

“Provedba navedenog projekta lokalnim OPG-ovcima bi pomogla u pronalaženju novih distribucijskih kanala, proširenju asortimana, te samom rastu obujma poslovanja. Provedbom projekta direktno bi se utjecalo na brži oporavak pčelarskog sektora koji je pretrpio ogromne štete uzrokovane potresom i pandemijom. Stvaranje i širenje tržišta kao i poticanje vlastite proizvodnje jedni su od dva najvažnija faktora koja utječu na opstanak obiteljskih gospodarstava u ruralnim sredinama a i u konačnici osnaživanje lokalne zajednice“, ističe Ivica Marković, upravitelj Zajednice proizvođača SMŽ.

Udruga vinogradara i voćara Sveti Bartol Letovanski Vrh, Lekenik

Posljedice potresa nanijele su veliku štetu vinogradarima i voćarima kojima je dodijeljena financijska potpora u visini od 140,000.00 kuna kako bi se ojačali kapaciteti za ovogodišnju berbu te održala proizvodnja lokalne sorte škrlet..

“Mi smo se odazvali na pozivni natječaj u ime članova četiri udruge, zbog velike štete nastale u potresima. Financijska potpora pokrit će troškove nabave opreme za ovogodišnju berbu i nabavku flotatora, što je veliki stvar, jer manji OPG-ovi ga rijetko imaju“, poručuju iz OPG-a Herak.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije djeluje od 2003. godine, a od travnja 2020. godine provode projekt Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života  u partnerstvu s Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno zlato te Gradom Petrinjom, koja je trenutno u fazi uspostave osnovne infrastrukture.

Udruzi osoba s invaliidtetom Sisačko-moslavačke županije dodijeljena je financijska potpora u visini 120.000,00 HRK za trošak nabave opreme za rad na Inkluzivnoj farmi u svrhu integracije i aktiviranja osoba s invaliditetom uz promicanje održivog razvoja te za obnovu potrebnog skladišta za opremu i strojeve.

“Kroz projekt Fonda 5.5. udruga će nabaviti vrtlarski traktor koji je zaista potreban na farmi te će adaptirati postojeći objekt na farmi koji će postati skladište za strojeve. Tim traktorom omogućit će se lakše obavljanje svih fizičkih poslova na farmi, a objekt će omogućiti da svi strojevi budu na sigurnom. Ovakav razvoj farme definitivno će omogućiti i brži razvoj aktivnosti na farmi koje omogućuju cjeloviti psihosocijalni razvoj naših korisnika, ali i razbijanja zida predrasuda između marginaliziranih skupina te zajednice koju ćemo kroz ovakvu vrstu aktivnosti potaknuti na prihvaćanje različitosti, ali i educirati za ekološku proizvodnju. Krajnji cilj projekta je osnivanje socijalne zadruge te uspostava stambene zajednice kako bismo mogli osigurati adekvatan smještaj i mjesto pod suncem za sve osobe s invaliditetom za koje se više nitko ne može brinuti. Svime navedenim smanjujemo siromaštvo našeg područja, povećavamo socijalnu uključenost te razvijamo zaboravljene potencijale naše lokalne zajednice“, pojasnila je o značaju projekta Inkluzivna farme, Šalić Ivana.

Nas pet d.o.o.

Nas pet d.o.o je Agencija za promidžbu (reklamu i propagandu)  a u sklopu prijavljenog projekta nastoje poticati povećanje lokalne proizvodnje OPG-a i malih proizvođača ili prerađivača s područja pogođenog potresom na Banovini, kroz usluge dizajna i promidžbe, s glavnim ciljem ostanka lokalnog stanovništva na svojim imanjima.

Za ovaj projekt dodijeljena je financijska potpora u ukupne visine 135.000,00 HRK za trošak marketinške podrške 10 lokalnih OPG-a, jačanje kompetencija i vidljivosti lokalne marketinške tvrtke u vidu izrade vizualnog identiteta manje grupe proizvoda za 10 potkorisnika, pokretanja i početnog vođenja društvenih mreža za 10 potkorisnika te tisak naljepnica za potkorisnike uz uvjet otvorenosti korisnika dodatnom razvoju aktivnosti korisničke podrške vezane uz digitalni marketing za što stručnjaci u krugu Zaklade SOLIDARNA pružaju mentorsku podršku.

“Uz donaciju Fonda 5.5 pomoći ćemo malim proizvođačima da u ovim teškim vremenima zadrže svoje obiteljske poslove te ostanu na području Banovine. Kroz ovaj projekt, koji ne bismo ostvarili bez financijske potpore Fonda 5.5, smanjit ćemo iseljavanje malih proizvođača, potaknut ćemo njihovu proizvodnju i prodaju te im, u konačnici, dati vjetar u leđa za daljnji rad. Pomažući njima, mi ćemo biti bogatiji za nova iskustva, znanja, suradnje i poznanstva te ćemo potkrijepiti svoju tvrdnju da samo pomažući jedni drugima možemo opstati te ostati djelovati na području Banovine“, o značaju potpore poručuju iz Kreativne agencije D.Point za projekt “Solidarno za male proizvođače“.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na području županije djeluje već 65 godina, a sa ostvarenom podrškom Fonda 5.5 utjecat će na smanjenje siromaštva, smanjenje nezaposlenosti, podizanje kompetencija za ulazak na tržište rada, podizanje kvalitete rehabilitacijskih programa za slijepe osobe, povećanje održivosti OCD-a kroz samostalnu proizvodnju i hortiterapiju.

Nabavom plastenika, unaprijedit će se kvaliteta usluge koje udruga nudi, održivost daljnjeg samostalnog poslovanja, smanjenje nezaposlenosti, smanjenje siromaštva, veća dostupnost hrane ranjivim skupinama. Udrugi slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak dodijeljena je financijska potpora u visini 51.000,00 HRK za trošak nabave tri plastenika u svrhu razvoja socijalnog poduzetništva i hortiterapije za društveno i ekonomsko aktiviranje i uključivanje slijepih i slabovidnih osoba.

“Uz pomoć potpore Fonda 5.5, Udruga je bliže ostvarivanju uvjeta i pokretanju razvoja socijalnog poduzetništva kroz pokretanje poljoprivredne proizvodnje – povrtlarstva i hortiterapije. Unazad nekoliko godina kroz projekte pokrenuli smo hortiterapiju kao oblik radne terapije za slijepe osobe, a od danas ćemo kroz ostvarenu potporu Fonda 5.5 omogućiti našu uslugu i podršku većem broju korisnika i zainteresiranim drugim osobama što će dovesti do stvaranja inkluzivne socijalne zajednice, povećanja radne aktivnosti i stjecanja novih vještina i znanja, te osigurati dostupnost naših proizvoda osobama u nepovoljnom položaju”, ističu iz Udruge.  

SUNCOKRET – Centar za razvoj zajednice

Suncokret – Centar za razvoj zajednice  nevladina je i neprofitna udruga utemeljena 2004. godine kao odgovor na psihosocijalne potrebe u zajednici nakon rata. Uz ostvarenu financijsku potporu Fonda 5.5  pokrit će troškove nabave alata i opreme potrebne za edukacije djece i mladih za održivi razvoj. Kroz edukacije i radionice na temu održivog razvoja, gradnje prirodnim materijalima, proizvodnje hrane bez pesticida, recikliranja, kompostiranja i ekologije nastoje poticati aktivno sudjelovanje i razvoja kompetencija djece i mladih u svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja kulturne, povijesne i tradicijske baštine kao i značaja održivog razvoja i ekološka proizvodnja hrane.

“Projekt koji financira Zaklada Solidarna će nam pomoći da nastavimo i razvijemo aktivnosti koje smo prije potresa planirali pokrenuti i koji su stali zbog potresa. Djeci, mladima i volonterima iz Francuske, Belgije i Poljske olakšat ćemo rad u našim eko  vrtovima a za sve ljude u zajednici bit ćemo svakodnevno otvoreni i pružati im svu pomoć koju od nas budu tražili. Nije dovoljno biti suosjećajan – morate djelovati i zato smo zahvalni Solidarnoj što je prepoznala naš rad i podržala nas kad nam je najpotrebnije. Hvala od sveg srca!”, ističe Predrag Mraović (Suncokret – Centar za razvoj zajednice).

Agencija lokalne demokracije Sisak

Cilj projekta Agencije lokalne demokracije Sisak izraditi je idejno rješenje zgrade Društveno-kulturnog centra Sisak kao preduvjeta za osnivanje među-sektorske platforme koja doprinosi oporavku i razvoju zajednice.

Ukupna dodijeljena financijska potpora iznosi 83.480,00 HRK za trošak organizacije radionice projektiranja DKC Sisak, izrade idejnog rješenja i idejnog projekta DKC Sisak te trošak voditeljice projektaZaklada SOLIDARNA stoji na raspolaganju ALD Sisak za dodatnu podršku u daljnjim naporima širenja kruga javnih i privatnih donatora.

“Zahvaljujući donaciji Fonda 5.5. Zaklade Solidarna, odobrena su nam sredstva za nužni početni korak zajedničkog planiranja i izrade idejnog rješenja zgrade budućeg Društveno-kulturnog centra Sisak. Društveno-kulturni centar Sisak nije samo zgrada već polivalentni prostor namijenjen cijeloj zajednici za provođenje aktivnosti usmjerene na revitalizaciju društvenog i kulturnog života te direktne podrške ranjivim skupinama u zajednici koja će se još dugo vremena boriti s posljedicama razornog potresa. Sisački Centar je prostor susreta, nade, kreative, inovacije i suradnje u izgradnji solidarne i moderne zajednice po mjeri svakog njezinog člana”, Društveno-kulturni centar Sisak, Paula Raužan predsjednica.

Projekt građanskih prava Sisak

Projektom će se jačati kapaciteti Platforme 044 – Zajedno za bolju budućnost Sisačko-moslavačke županije čija je misija jasno definiranje najvećih problema građana SMŽ, u okviru nezaposlenosti, siromaštva i diskriminacije/različitosti, kako bi pružali administrativno-pravnu pomoć stradalnicima u potresu. Razvijat će se i jačati suradnje s lokalnim i nacionalnim stožerima civilne zaštite, uredima za obnovu kao i stvarati multidisciplinarna suradnička  mreža dionika/pomagača kroz mobilizaciju volontera (Volonterski centar Sisak i Petrinja), studenata prava/kliničara Pravne klinike Zagreb, a eventualno i Rijeka i Osijek, OPG-ova, centara za socijalnu skrb i ostalih javnih servisa.

Dodijeljena je financijska potpora u visini 96.000,00 HRK za jačanje kapaciteta Platforme 044 – Zajedno za bolju budućnost Sisačko-moslavačke županije u svrhu osiguranja kontinuiteta i povećanja umreženosti terenske podrške stradalnicima potresa na razini cijele Sisačko-moslavačke županije.

“Platforma 044 će se reaktivirati te „osvježiti” s novim članovima te aktivnostima.  Koordinator Platforme će biti PGP, koji će zaposliti novu, mladu osobu za koordinatora Platforme. Na taj način će doprinijeti ostanku mladih u Sisku i SMŽ, a također i reaktivaciji Platforme 044, koja će se aktivno početi baviti procedurama u vezi obnove u SMŽ te povezanih aktivnosti, kao i poticanju ostanka, poduzetništva, zapošljavanja itd.  Financijska podrška Fonda 5.5. će omogućiti zapošljavanje jedne mlade osobe u SMŽ, koja bi svojim radom direktno doprinijela rješavanju problematike potresom pogođenih područja u SMŽ, u direktnom radu s korisnicima, članovima i suradnicima Platforme. Također će omogućiti konkretno rješavanje problematike korisnika, kao što je uređivanje vlasništva, koje zahtijeva plaćanje pristojbi, bez kojih je nemoguće stvoriti preduvjete za obnovu“,  pojašnjava Milana Kreća iz Platforme 044.

LAG ZRINSKA GORA – TUROPOLJE

Kroz projekt LAG-a cilj je financirati minimalno 25 prijava projekta poljoprivrednika na Mjeru 5.2.1. s dugoročnom svrhom obnove poljoprivrednih gospodarstava te boljeg životnog standarda poljoprivrednika sa područja pogođenog potresom, za koji je dodijeljena potpora od 150.000,00 kuna.

Zaklada SOLIDARNA stoji na raspolaganju za zajedničke zagovaračke akcije usmjerene na JLS i nadležna ministarstva vezano uz goruću potrebu za dodatnim javnim financiranjem tehničke pomoći prijaviteljima na mjeru 5.2.1. putem mreže LAG-ova, razvojnih agencija i specijaliziranih udruga i zadruga.

“Provođenjem projekta u kojem smo organizirali mobilne timove konzultanata i volontera za prijave na Natječaj Mjere 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala” omogućiti će se besplatna prijava korisnicima, poljoprivrednicima oštećenima u potresu kako bi se prijavili na Natječaj i ostvarili mogućnost financiranja obnove gospodarstava sredstvima iz fonda EU koji su bespovratni. Na taj način će poljoprivrednici obnoviti svoja gospodarstva i moći će nastaviti poljoprivrednu proizvodnju te steći ponovno uvjete za ostvarivanje prihoda i osiguravanje egzistencije na području pogođenom potresom.” Sven Dorotić, LAG Zrinska gora-Turopolje .

Svi dobitnici financijske i stručne potpore Fonda 5.5 Zaklade SOLIDARNA u narednom periodu radit će na oporavku i jačanju lokalne zajednice kroz podržane projekte i graditi zajednicu koja motivira mlade za ostanak.

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!