Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa (zagrebački potres)

Kad je 23. ožujka Zagreb pogodio razoran potres magnitude 5,5 po Rihteru, pet mladih Zagrepčanki s nizozemskom adresom, okupljene u inicijativu Zagreb Earthquake Relief, istog je dana pokrenulo crowdfunding kampanju tijekom koje su uz pomoć više od četiri tisuće donatora prikupile čak 173 tisuće eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna. Od ukupno prikupljenog iznosa, njihova inicijativa dio sredstava donirala je Petrovoj bolnici za kupnju medicinske opreme, dok je s ostatkom sredstava, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA, osnovan Fond 5.5 za kriznu podršku socijalno ugroženim kućanstvima koja su se nakon potresa našla u situaciji krajnje nesigurnosti i oskudice.

Za odluke o kriterijima i dodjeli financijskih potpora našim sugrađanima Zaklada SOLIDARNA osnovala je Zakladno vijeće Fonda 5.5 čiji su članovi bili: prof.dr.sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta u Zagrebu, arhitektica doc.dr.sc. Zrinka Paladino, Sara Juričić i Jana Zane kao predstavnice Zagreb Earthquake Relief inicijative te Ivan Blažević kao predstavnik SOLIDARNE:

U dva tjedna otvorenog javnog poziva za podršku iz Fonda 5.5 prijavilo se čak 189 zagrebačkih kućanstava. Zakladno vijeće Fonda razmotrilo je sve valjane prijave, te ih rangiralo u skladu s kriterijima postavljenima u Pravilniku o dodjeli financijskih potpora iz Fonda 5.5. Prioritet za dodjelu sredstava imala su socijalno ugrožena kućanstva – ona s prosječnim mjesečnim prihodom manjim od 1.800,00 kuna po članu kućanstva, odnosno 2.500,00 kuna za samačka kućanstva – posebice obitelji s djecom, te kućanstva koja čine, ili koja uključuju, starije osobe ili osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima.

Temeljem javnog poziva koji je bio otvoren od 15. do 29. travnja 2020., dodijeljeno je ukupno 48 potpora za socijalno najugroženija kućanstva u ukupnom raspoloživom iznosu od 706.400,00 kuna, a prosječna vrijednost potpore po kućanstvu iznosila je 14.716,00 kuna. Potpore za popravak materijalne štete dobilo je 41 kućanstvo, dok je sedam kućanstava dobilo potpore za najam stana. U 48  kućanstava koja su dobila financijsku potporu živi ukupno 132 ljudi, od čega 37 djece, 18 osoba s invaliditetom, te 21 osoba s kroničnom ili teškom bolesti. Iz Fonda 5.5 podržani su gotovo svi prijavitelji s mjesečnim primanjima koja su ispod imovinskog praga navedenog u Pravilniku Fonda, od 1.800,00 kuna po članu kućanstva.

Na temelju pristiglih prijava, kao socijalno najugroženije, Zakladno vijeće Fonda označilo je ukupno 79 kućanstava s mjesečnim primanjima do 2.250,00 kuna po članu kućanstva. Da bi se pokrile sve potrebe svih navedenih kućanstava, potreban je 1,1 milijun kuna. S obzirom na činjenicu da je iz Fonda 5.5 već dodijeljeno 706.400,00 kuna za 48 kućanstava, za pokrivanje još 31 kućanstva koje ispunjava sve kriterije bilo je potrebno dodatnih 393.600,00 kuna.

U tom trenutku nam se javila Zagrebačka pivovara sa željom da Fond 5.5 uključe u svoju kampanju „Dobri ljudi“ te su donirali 250.000,00 kuna za stradale u potresu. Uz to, povodom francuskog državnog praznika 14. srpnja Gaël Veyssiere, Veleposlanik Francuske Republike u RH organizirao je dobrotvornu večeru s ciljem prikupljanja sredstava za Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa.

Osim što je Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj doniralo 3000€ pozvali su francusko-hrvatske tvrtke na doprinos fondu. Tvrtke MZLZ, Decathlon Hrvatska, Suez, Safege, Citroen, Peuget, AGS, Mazars, Atos Hrvatska, Bina Istra, Servier, Colas i IPSOS ukupno su donirale dodatnih 58 660 kuna.

Dodatno na sve novčane donacije tvrtka IKEA donirala je namještaj u vrijednosti 50.000 € građanima i građankama kojima je namještaj stradao u potresu. Kada smo pomagali jednoj starijoj gospođi odabrati namještaj koji joj treba, rekla nam je: ‘Ispunili ste mi dječju želju. Sada sjedim ovdje s vama i biram namještaj kakav želim. Nikad u životu nisam imala takvu priliku“.

Dodatnim donacijama uspjeli smo osigurati pomoć za još 28 obitelji koje su nam bile na rezervnoj listi.

Ovim putem od srca se zahvaljujemo svim tvrtkama, pojedincima i pojedinkama koji su donirali za stradale sugrađane. Svaka kuna završila je u rukama potrebitih kako bi im zajednički barem malo olakšali nošenje sa posljedicama potresa.