Fond za žene na HRFF dovodi Klementynu Suchanow, jednu od predvodnica poljskog Ženskog štrajka!

U subotu, 9. prosinca od 17 do 19 sati u Dokukino KIC imat ćete priliku poslušati Klementynu Suchanow i Lanu Bobić, feministkinje i aktivistkinje, ključne dionice pokreta za prava žena u svojim zemljama. Fond za žene Zaklade Solidarna u suradnji s Human rights film festivalom suorganizira panel “Ženska prava u 2024. godini – kuda idemo, što želimo?” s ciljem dekonstrukcije metodologije rada opresivnih režima, utjecaja kulturnih ratova i ideoloških postavki kroz autoritativne i nasilne državne metode na živote žena. Glavna misao iza organizacije panela je iduća: Ispred nas su prilike, ali i izazovi – kako ih iskoristiti i s njima se nositi u svjetlu nadolazećih izbora i poljskog iskustva, tromosti feminističkih pokreta do trenutka suočavanja s prijetnjama kao što je to zabrana prekida trudnoće na zahtjev. 

 

 

Suchanow je suorganizirala prosvjede protiv restrikcija ljudskih prava i prava žena u Poljskoj, pravosudnoj neovisnosti i pravo na javno okupljanje. U svojoj knjizi “Ovo je rat. Žene, Fundamentalisti i novi Srednji vijek” iz 2020. godine  istražila je veze i aktivnosti ultrakonzervativnih organizacija i pojedinaca u Poljskoj i svijetu te njihovu vezu s Kremljem. Forbes ju je uvrstio na listu jedne od 30 žena koje mijenjaju svijet 2020. godine.

S druge strane, Bobić je teologinja i feministkinja, voditeljica udruge U dobroj vjeri koja spaja pravo na vjeru i samoodređenje, u zemlji u kojoj se potiho odvija poljski scenarij sprege ideoloških modela ograničavanja prava, žeđi za moći i izmjene društvene paradigme u pogledu shvaćanja dosega i širine ljudskih prava. Lana se ističe svojim angažmanom na polju borbe protiv rodno utemeljenog nasilja i reproduktivne pravde te kroz svoj medijski i aktivistički rad kontinuirano mijenja dominantne narative vezane uz osnovne pojmove prava žena, dok na zagovaračkom polju predano i kontinuirano djeluje na zajedničkim temama feminističkog pokreta i povezivanju različitih dionica radi boljeg utjecaja na zakonodavne izmjene. 

Poljakinje su dobro iskoristile ovogodišnje izbore za društvene promjene, je li i Hrvatska spremna na isto? I u Poljskoj i u Hrvatskoj djeluju takozvani “klečatelji” – koje su njihove sličnosti, a koje razlike? Na koji se način i zašto generiraju toliko specifični modeli djelovanja ultrakonzervativnih pokreta u određenim zemljama i, najvažnije – kako odgovoriti? To su samo neka od pitanja o kojima će se razgovarati u subotu u Dokukinu KIC. Pridružite nam se. 

Više informacija možete pronaći na Facebook stranici događanja

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!