Pokreni video

FOND ZA ŽENE

Za ravnopravnost kao našu stvarnost.

Zaklada SOLIDARNA od svog osnutka krajem 2015. godine kao jedan od prioriteta postavila je rad na zaštiti ženskih prava te promicanju rodne ravnopravnosti.

Uspostavljanjem Fonda za žene (eng. Croatian Women’s Fund) zaokružujemo naš dosadašnji rad u borbi protiv nasilja, ostvarivanju prava svake žene na život bez nasilja, prava na dostupnu zdravstvenu skrb, prava na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost.

Vizija Fonda za žene je izgradnja zajednice u kojoj je ravnopravnost naša stvarnost, u kojoj i najranjiviji/a član/ica ima zadovoljene osnovne životne potrebe te mogućnost ostvariti svoje potencijale.

Programski stupovi

 • POMOĆ ŽRTVAMA OBITELJSKOG I SEKSUALNOG NASILJA

  Od začetka Fonda #spasime u srpnju 2019. godine kroz Fond smo pomogli 147 žena i 276 djece širom Republike Hrvatske, prosječno jednoj obitelji tjedno, od malih sela do urbanih sredina. Zajedno smo pomogli žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja starih od 9 do 58 godina.

  Većina donacija odlazila je za stanarine u slučaju da žene odlaze iz nasilnog odnosa ili sigurne kuće (39%), zatim za životne troškove (34.41%), potom za odvjetničke troškove (21%), obrazovanje žena i djece (2.59%), zdravstvene troškove i troškove psihoterapije (3%).

  Fond za žene kroz program pomoći žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja nastvlja rad Fonda#spasime u osiguranju sigurnog života za svaku ženu.

  KRITERIJI

  Preduvjet za dodjelu financijske pomoći Fonda za žene je prijava nasilja policiji ili centru za socijalnu skrb ili liječnički nalaz kada je riječ o obiteljskom i seksualnom nasilju.

  Neki od uvjeta su da se Zakladi obrati žrtva ili roditelj/skrbnik ukoliko je dijete žrtva, da osoba nema drugih izvora financiranja ili ne ispunjava uvjete za druge socijalne pogodnosti javnih tijela Republike Hrvatske te ako joj nije dostupna adekvatna pomoć i zaštita u potrebnom roku putem službenog sustava.

  Pomoć u financiranju redovnih troškova Zakladno vijeće odobrava u roku od 15 dana od podnošenja molbe za financiranje sa svom potrebnom dokumentacijom, a pomoć u financiranju hitnih troškova Zakladno vijeće odobrava u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva.

 • REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE

  Fond za žene kroz programsku cjelinu reproduktivnog zdravlja radi na poboljšanju kvalitete sveobuhvatnog zdravstvenog i seksualnog odgoja, mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama te pruža podršku ženama i mladima da samostalno donose vlastite odluke o reproduktivnom zdravlju.

  Kroz ovu programsku cjelinu do kolovoza 2023. godine za 26 žena osigurana je reproduktivna zdravstvena skrb.

  KRITERIJI

  Preduvjet za dodjelu financijske potpore Fonda za žene u svrhu potrebe osiguranja
  reproduktivnog zdravlja je:
  • specijalistički nalaz i/ili uputnica specijalista ili drugi dokaz o zdravstvenom stanju
  • osoba starija od 18 godina
  • osoba mlađa od 18 godina zastupana po zakonskom zastupniku (jednom od roditelja) ili
  skrbniku kojeg joj je dodijelio sud osim u slučaju nesigurnosti i/ili prijetnje za život i zdravlje
  maloljetne osobe kada osoba može samostalno zatražiti pomoć
  Pomoć u financiranju redovnih troškova Zakladno vijeće odobrava u roku od 15 dana od
  podnošenja molbe za financiranje sa svom potrebnom dokumentacijom, a pomoć u financiranju
  hitnih troškova Zakladno vijeće odobrava u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva

 • EKONOMSKO OSNAŽIVANJE

  SOLIDARNA je kroz dosadašnji program Odvažna financijski i mentorski podržavala žene poduzetnice u njihovom rastu i razvoju. Ekonomsko osnaživanje žena je proces kojim žene i djevojke prelaze iz pozicije ograničene moći, glasa i izbora kod kuće i u gospodarstvu do posjedovanja vještina, resursa i prilika potrebnih za ravnopravan pristup tržištima. Osim direktne podrške ženama usmjereni smo i na suradnju s poslodavcima u razvoju internih procesa i modela s ciljem osiguranja rodne ravnopravnosti na radnom mjestu.

 • EDUKACIJA I PREVENCIJA

  Edukacija i prevencija predstavljaju zasebno programsko područje Fonda za žene jer smatramo da dugoročne promjene dolaze sustavnom, u znanosti baziranoj edukaciji mladih žena, ali i muškaraca. Želimo uložiti dodatan napor i u suradnji sa školama širom RH omogućiti dostupnost svih relevantnih informacija kako bi već u idućoj generaciji vidjeli pozitivne pomake. Do sada smo radili s učenicima na temu obiteljskog i seksualnog nasilja, ljudskih prava, ali i s tvrtkama gdje smo educirali zaposlenike o partnerskom nasilju ili pomogli im razviti interne procedure u slučajevima seksualnog nasilja na radnom mjestu.

 • ZAGOVARANJE

  Svi programi sadrže direktni rad s korisnicama Fonda i zagovarački rad.

  Kroz direktni rad s osobama kojima se krše njihova prava prepoznajemo kritične točke u radu javnog sustava te na osnovu njih predlažemo i zagovaramo sustavne promjene koje bi osigurale pomoć, podršku i skrb ženama bez obzira iz kojeg sela, mjesta ili grada dolaze.  Zagovarački rad smatramo neodvojivim od direktne podrške ženama i djeci.

Podrži rad Fonda za žene - doniraj!

UPLATOM

IBAN: HR9024020061500138425

Svrha: DONACIJA- Život ima cijenu

Model: 00

Poziv na broj: 03-2024

Banka: Erste banka

SKENIRANJEM
...ILI KARTICAMA / PAYPALOM
7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 

Sve tvrtke koje žele donirati molimo da se jave na karla.pudar@solidarna.hr kako bismo osigurali Vaše financijsko-računovodstvene potrebe.

#Solidarno je naše #NovoNormalno!

Zaklada SOLIDARNA se u svom radu drži svih zakonskih propisa, ispunjava nadstandarde transparentnog izvještavanja donatora i javnosti te se vodi vlastitim Pravilnikom o upravljanju sukobom interesa te Pravilnikom o odnosima s podupirateljima i donatorima prema kojem se 3% prikupljenih donacija građanki i građana te 10% prikupljenih donacija tvrtki i korporacija može iskoristiti za operativne troškove provedbe programa Fonda.

Tko upravlja fondom?

Fondom upravlja Zakladno vijeće Fonda, a odluke o dodjeli sredstava iz Fonda donosi Zakladna uprava na osnovi prijedloga Zakladnog vijeća.

Zakladna uprava može odbiti prijedlog Zakladnog vijeća u slučaju da prijedlog nije u skladu s Pravilnikom o dodjeli financijskih potpora Fonda za žene.

Uz članove Zakladnog vijeća Fonda koji čine Sanja Sarnavka, Jelena Kovačić, Dean Ajduković, Jasenka Grujić i Antonija Petričušić, Fond operativno vodi Karla Pudar.

Javite nam se mailom na: fondzazene@solidarna.hr ili na broj telefona: 095 1683 437.

Postanite dio naše solidarne zajednice!