Izvještaj kampanje Fonda Desa & Jerko Baković: Solidarno s ciljem!

Zaklada SOLIDARNA pokrenula je donatorsku kampanju Fonda Desa & Jerko Baković „JEDAN ZA JEDAN: Solidarno s ciljem“ kako bi prikupili sredstva za stipendiranje djece slabijeg imovinskog stanja za čitavo vrijeme njihovog obrazovanja, od osnovne škole do mature.

Fond D&J Baković osnovan je 2018. godine temeljem donacije 600.000 kuna tada stogodišnje Dese Baković. Te godine upisali smo 29 učenika i učenica u prvi „solidarni razred“. Od njih 29, do 2023. godine maturiralo je njih 23, dok je aktualnih stipendista fonda u ovoj godini šest. Kampanjom „JEDAN ZA JEDAN: Solidarno s ciljem“ Zaklada SOLIDARNA željela je osigurati sredstva za stipendiranje  novog „solidarnog razreda“ u kojem će od školske godine 2023./2024. biti 25-30 stipendista/ica.

Kroz Fond Desa & Jerko Baković želimo stvoriti jednake prilike za svako dijete, hvala vam što nam u tome pomažete!

Vizual: Goga Golik

1. Opće informacije

Namjena: namjenska sredstva za Fond Desa & Jerko Baković

Korisnik: stipendisti Fonda Desa & Jerko Baković

Datum podnošenja izvješća: 12. srpnja 2023.

Ukupni iznos prikupljenih donacija: 37.314,82 (EUR)

2. O kampanji

Prva faza kampanja započela je konferencijom za medije 3. lipnja i trajala je do 11. srpnja, a posebno nam je drago što je ova kampanja bila „matching“ kampanja, zahvaljujući velikodušnom donatoru Zaklade SOLIDARNA koji je omogućio da se svaki donirani euro udvostručuje, sve do 40.000 eura. Kampanja se realizirala online i offline putem vanjskog digitalnog oglašavanja, te organizacijom javnog događaja „Godišnjica mature za sve“ u The Garden Brewery.

Foto: Nina Đurđević

Lica kampanje su Severina Lajtman, bivša stipendistica Fonda i Siniša Matijević, aktualni stipendist Fonda. Uz njih, u kampanji se pojavljuju i donatorica Severina Vučković i donator Siniša Mareković, koji sa stipendistima pored imena, dijele iste interese i talente. Upravo zato, kampanja se odvijala pod sloganima: #jedanzajedan, #severinazaseverinu, #sinišazasinišu.

Foto: Nina Đurđević

3. Prikupljanje sredstava

Od 03.06. 2023. godine do 11.07.2023. godine na žiro-podračun Fonda Desa & Jerko Baković Zaklade SOLIDARNA ukupno je uplaćeno 37.314,82 EUR.

Za vrijeme trajanja akcije uplaćeno je 475 pojedinačnih donacija od čega su 462 uplate fizičkih osoba u ukupnom iznosu od 31.554,82 EUR te 13 uplata pravnih osoba u iznosu od 5.760,00 EUR.

Najniža pojedinačna donacija fizičke osobe iznosila je 0,1 EUR, a najniža pojedinačna donacija pravne osobe iznosila je 5,00 EUR. Najveća pojedinačna donacija fizičke osobe iznosila je 1.000,00 EUR, dok je najveća pojedinačna donacija pravne osobe iznosila 2.500,00 EUR. Prosječan iznos donacije fizičke osobe iznosi 68,31 EUR, dok je prosječan iznos donacija pravnih osoba 271,67 EUR.

Za troškove kampanje utrošeno je 2.190,56 EUR (što uključuje troškove oglašavanja, tiska, rekvizita za video spotove, autorska prava). Od prikupljenih sredstava 1.380,26 EUR usmjereno je na organizacijske troškove, tj. 3% od donacija građana što je 913,79 EUR i od donacija poslovnih subjekata 10% što je 466,47 EUR.

Jednokratno doniranje i trajni nalog mogući su i tijekom cijele godine. Doniranjem do 2% godišnjeg prihoda možete si umanjiti oporeziv iznos vašeg prihoda, kao fizička osoba i kao tvrtka.

Svi donatori i donatorice, fizičke i pravne osobe prošle su proces procjene prema Pravilniku o odnosima s donatorima te Pravilniku o upravljanju sukobom interesa.

Vizual: Goga Golik

Zaklada SOLIDARNA će u sklopu izvještavanja Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom uključiti rezultate ove kampanje.

4. Zahvale

Donatorska kampanja „JEDAN ZA JEDAN: Solidarno s ciljem“ realizirana je zahvaljujući nekolicini volontera i volonterki, kao i donatora i donatorica Fonda Desa & Jerko Baković koji su pored novca, donirali i svoje vrijeme, kreativnost, profesionalne vještine.

Veliko hvala anonimnom donatoru Zaklade SOLIDARNA koji je omogućio da se svaki donirani euro udvostručuje, sve do 40.000 eura. Hvala i Severini Lajtman (bivša stipendistica Fonda) i Siniši Matijević (stipendist Fonda) što su pristali biti zaštitna lica kampanje i svoje životne priče podijeliti s javnosti. Donatorici Fonda, Severini Vučković, od srca hvala što je pristala sudjelovati u promo video spotu kampanje i širiti ovu solidarnu priču dalje. Veliko hvala i Siniši Marekoviću, donatoru Fonda koji se odazvao našem pozivu i sa nama u nemogućim vremenskim uvjetima uspješno snimio promo video spot kampanje.

Foto: Nina Đurđević

Počevši od naziva kampanje, do krajnje realizacije, velike zahvale idu kreativnom timu kampanje, sačinjenom od volonterki i volontera. Hvala Angeli Buljan SiberEvi Tetec i Zvonimiru Mladiček iz agencije iZone koji su naš solidarni cilj oglasili diljem svijeta i interneta. Hvala dizajnerici Gogi Golik, zaslužnoj za vizualni identitet. Od samog početka i priprema za kampanju, prisutna je bila Zinka Bardić (Madison), hvala ti za veliki doprinos postavljanju i realizaciji kampanje. Video spotovi odigrali su veliku ulogu u medijskoj distribuciji kampanje, a njih ne bi bilo bez redatelja Predraga Ličine, scenariste Vanje Mitrovića, uz kojeg je spotove realizirao  i DOP Mario Marko Krce, ton uredio Costa Ipsa – RED Studio, a animacije Izone, kao i bez glazbenice  Sare Renar koja nam je osigurala prostor za snimanje, te omogućila sve tehničke uvjete.

Foto: Nina Đurđević

Veliko hvala i fotografkinji Nini Đurđević koja je fotoaparatom ispratila od snimanja spota, portreta stipendista/ica do konferencije za medije. Hvala The Garden Brewery na velikodušnoj donaciji i ustupanju DJ pulta. Do svemira hvala osmogodišnjem DJ Svemiru, manje poznatom kao Relja, što nas je rasplesao, kao i dj-evima Nenadu Borovichu i Dini Miliću.

Zahvaljujemo i Sanji Sarnavki na angažmanu u promidžbi kampanje, ali i lektoriranju svih materijala. Hvala i članicama i članovima vijeća Fonda Desa & Jerko Baković što aktivno sudjeluju u radu Fonda te na podršci za vrijeme kampanje.

Kampanja je odjeknula diljem Hrvatske putem online i offline medija zahvaljujući: Go2Digital, RTL-u, T-portal-u, Yammat-u, Neon.hr-u, Telegramu, N1 i brojnim drugim medijima koji su ispratili, ali i dodatno podržali kampanju ističući bannere kampanje, objavljujući promo spotove, puštajući jingle itd. Hvala vam što pratite rad Zaklade SOLIDARNA i što ste doprinijeli ostvarenju cilja kampanje.

5. Daljnji koraci

Zahvaljujući vašoj podršci i ukazanom povjerenju, stigli smo do solidarnog cilja! Paralelno sa donatorskom kampanjom, prikupljali se su se prijave potencijalnih novih stipendista/ica te je sad u tijeku posljednja faza evaluacije. Kandidate/kinje za stipendiranje prijavljuju škole, centri za socijalnu skrb, lokalne udruge, domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, učenički domovi te postojeći korisnici fondova Zaklade SOLIDARNA, rukovodeći se indeksom razvijenosti županija. U fokusu su, naravno, najnerazvijenija područja države. Zaklada SOLIDARNA zaprimila je 170 prijava, te će svi prijavitelji biti obaviješteni o odluci Vijeća Fonda Desa & Jerko Baković do kraja srpnja.

Prije početka školske godine Zaklada SOLIDARNA potpisat će ugovore sa novim stipendistima/icima te se obavezati na njihovo stipendiranje sve do mature.

Veliki broj prijavljene djece za stipendije pokazuje nam da sa svakom školskom godinom raste potreba za osiguranjem podrške djeci, i postojanjem individualiziranih potpora kao što je stipendija Fonda Desa & Jerko Baković. Iako je medijska kampanja završena, kampanja Fonda Desa & Jerko Baković je dugotrajna i nastavlja se tijekom cijele godine, te ćemo kroz različite formate raditi s mladima, ali i nastojati aktivirati i senzibilizirati građanstvo za kontinuirano doniranje, u skladu s misijom Zaklade SOLIDARNA, a to je širenje filantropije i solidarnosti.

Informacije o Fondu Desa & Jerko Baković i načinima doniranja možete pronaći na mrežnim stranicama: https://solidarna.hr/fond-desa-i-jerko-bakovic/

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!