Kako smo se volonterski (s)našli u SOLIDARNOJ

Sve je počelo s nekoliko dignutih obrva, par mailova i napokon odazivom na poziv volonterima Zaklade za ljudska prava i solidarnost ‘SOLIDARNA’. Na prvom sastanku, Ivan nas je, kao tajnik Zaklade, upoznao s ciljevima i idejom koja stoji iza SOLIDARNE i predložio nam načine uključivanja. Mogli smo se aktivno uključiti u bilo koji od programa zaklade te u rješavanje tehničkog dijela procesa izgradnje zaklade. Bitno je naglasiti da je nas desetak nakon ovog informativnog powerpointa već završilo u kafiću gdje smo krenuli raspredati o svemu što muči ovo društvo. Ivana smo ubrzo prihvatili kao svojeg, a nas se sve češće dalo viđati u prostorima Zaklade, na Trgu bana Jelačića 15.

Nas šestero volontera i volonterki Solidarne, zaposleni smo, nezaposleni i studenti, dolazimo iz različitih priča, profesija i pozadina. Ima među nama pravnika, sociologinja, politologa i socijalnih radnica, a uglavnom smo svi u svojim dvadesetima. No bilo da smo rođeni u Jugoslaviji ili Hrvatskoj, naša predanost borbi za ljudska prava i društvene promjene jednako je snažna. Različita iskustva, vještine i znanja koje imamo odlično se nadpounjuju i svatko od nas doprinosi kako zna, može i onoliko koliko želi. Neki od nas volontiraju par sati tjedno, neki par sati dnevno – ovisno o mogućnostima, potrebama i obvezama. Ima nas kojima je ovo prvo volontersko iskustvo, a ima već i veterana, ali u Solidarnoj nema hijerarhije i šefovanja te svi učimo jedni od drugih.

Volonterski rad koji obavljamo raznolik je i može uključivati kreativne, logističke i analitičke zadatke. Bavimo se društvenim mrežama, komuniciranjem s građanima/građankama, partnerima i partnericama, financijskim evidencijama donacija, distribucijom (majici), organiziranjem javnih događaja, kvizova, pa čak i tuluma. Svatko od nas barem je jednom nosio kutije s majicama i trudimo se da podjela poslova bude fer i u skladu sa svačijim željama i mogućnostima. U našem malom uredu radimo s Ivanom i Marinom, upraviteljicom Zaklade, a dio motivacije sigurno dolazi i od mogućnosti da učimo od ovog uhodanog i radišnog dvojca. Potiču nas da izlazimo iz komfor zone, učimo i radimo nešto novo te na taj način steknemo nove vještine koje će nam koristiti u osobnom i profesionalnom životu.

Do sada smo se najviše angažirali oko kampanje ‘Drugotna na sav glas’ kojoj je cilj osvijestiti javnost o diskriminatornom javnom diskursu o ženama i kroz malo ironije i par humorističnih natpisa na majicama prikupiti donacije kojima ćemo podržati lokalne ženske inicijative u Hrvatskoj. Kampanju smo promovirali kroz angažman poznatih osoba, televizijska gostovanja, društvene mreže i live događanje na Cvjetnom trgu te nam je podrška iskazana i na Maršu solidarnosti u organizaciji Mreže Antifašistkinja Zagreba. Sa zakladom smo sudjelovali i na ovogodišnjem Human Rights Film Festivalu u kinu Europa sa filmovima o poslovnom sektoru i ljudskim pravima  naziva „Gorka nadnica“ te „Prava cijena“. Nekoliko volontera imalo je priliku sudjelovati i u organizaciji okruglog stola na Human Rights Film Festivalu „Od dna do vrha: poslovni sektor i ljudska prava u 21. stoljeću“ gdje se raspravljalo o etici i ekonomiji globalnih dobavljačkih lanaca te promišljala odgovornost i moć pojedinaca.

Volontiranje u Solidarnoj nije puko izvršavanje zadataka kojima se nitko drugi ne stigne/ne želi baviti – naše se mišljenje traži, ideje koje iznosimo ravnopravne su i uvažavaju se. Tako smo, primjerice, sami osmislili i organizirali snimanje videa podrške za kampanju Drugotna na sav glas. Također, neki od nas imali su priliku sudjelovati u dijelu organizacije kampanje Dobri domaćini koju zajedno organiziraju Zaklada Solidarna, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!, Are you Syrious, Koalicija Solidarnosti Split i grupa Kries, a cilj kampanje je prikupljanje sredstava za mlade kreativce bez doma kako bi im se omogućilo izražavanje kroz umjetnost. Na kreativnim sastancima donosile su se brojne odluke o načinima organizacije i provedbe kampanje, a mi smo bili ti koji su svojim idejama imali priliku biti koautori hvalevrijedne kampanje.

Kroz dosadašnje volontiranje radili smo puno, naučili smo mnogo, imali smo priliku sudjelovati u mnogim procesima izgradnje zaklade, upoznali smo mnoge ljude, a ono što je bitno istaknuti, stekli nove prijatelje i suradnike te smo postali dijelom borbe za očuvanje ljudskih prava na novoj platformi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, SOLIDARNOJ – zakladi za ljudska prava i solidarnost.

Petra Mađerčić i Sandra Rozman

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!