Marinella Matejčić: “Veselim se poziciji na kojoj će se moje znanje iz OCD-a moći preoblikovati i narasti”

Piše: Hana Perić

U okviru proširenja tima u Zakladi SOLIDARNA pridružila nam se Marinella Matejčić na poziciji voditeljice dodjele financijskih potpora. Marinella je kulturologinja i feministica, a o svojoj odluci da nam se pridruži SOLIDARNOJ govori:

“Filantropija i razvoj filantropije su teme koje me zanimaju već niz godina i kroz različite inicijative jesam bila oslonjena o iste, no sada se veselim toj poziciji kada će se moje znanje iz organizacije civilnog društva, kao osobe s druge strane duge, moći preoblikovati i narasti i biti od koristi kako Solidarnoj, tako i organizacijama civilnog društva s kojima ću raditi.”

Od prijašnjeg rada SOLIDARNE Marinella izdvaja rast i razvoj Fonda za Žene te općenitu svojevrsnu plastičnost Zaklade i sposobnost da se prilagodi na neočekivane situacije i krize. Smatra da Zaklada time pokazuje da sluša i uzima u obzir inpute ciljanih korisnika i korisnica i da je spremna prilagoditi se na novonastale situacije s odmakom od standardnog hiper-birokratskog sustava u koji je uronjena kao i ostatak civilnog sektora u Hrvatskoj.

Marinella je strastvena oko feminizma, ženskih prava i prava queer zajednice, a zainteresirana je i za prava osoba na putu, mentalno zdravlje i neurodivergentnost. Stoga su joj posebno zanimljivi upravo intersekcionalni modeli opresije i odnos socijalnog statusa, seksualnog/rodnog identiteta, rase, neurološkog stanja, psihičkog i fizičkog zdravlja.

Kao najveći izazov u civilnom sektoru izdvaja administrativno nasilje koje se reproducira od strane donatora i sprječava smislenu implementaciju aktivnosti koje su nužne ciljanim skupinama: “Umjesto da se direktno radi s korisnicima i korisnicama, provode strateške litigacije, zagovaračke kampanje, civilni sektor ispunjava tablice, pečatira, skenira i između svega pokušava vršiti svoju primarnu funkciju. Kvaliteta projektnih prijedloga je smanjena jer se satnice prilagođavaju administrativnim opterećenjima, ne realnim potrebama i zahtjevima vremena i gorućeg problema na kojem organizacija radi“, pojašnjava Marinella.

Upravo radi toga je izuzetno sretna što ima priliku u SOLIDARNOJ s kolegama i kolegicama raditi na razvijanju učinkovitog sustava transparentnosti i upravljanja koji ne uključuje visoku razinu administrativnog opterećenja već se bazira na povjerenju, razmjeni smislenih informacija i učinkovitosti programa i projekata kao mjerilu uspjeha.

Izvan posla, Marinella živi sa dva psa, dvije kornjače i neodređenim rojem macaklina, a izdvaja Internet kao izvor neiscrpnog znanja i dio života koji ju neizmjerno usrećuje.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!