Oslobodite Markov trg za slobodno okupljanje!

Zaklada SOLIDARNA i još 22 organizacije civilnog društva pridružile su se apelu GONG-a upućenom Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da građanima i građankama otvore Markov trg, prostor na kojem se nalaze ključne demokratske institucije SaborVlada RH i Ustavni sud.

Više od dvije godine, još od 12. listopada 2020. i napada automatskim oružjem na osiguranje Vlade, izvršna vlast se policijskim metalnim ogradama štiti od novih napada tako da je građanima i građankama uvelike otežano okupljanje na Markovom trgu.

Nitko nije znao za novu procjenu SOA-e

Javnost nikada nije dobila adekvatno objašnjenje o razmjerima i prirodi opasnosti od novih napada na zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda iz sigurnosne procjene SOA-e, premda je upravo to onaj dokument na koji se vlasti pozivaju dok građanima zabranjuju pristup Markovom trgu.

Tek u veljači ove godine, nakon što je Gong poslao upit SOA-i je li donesena nova sigurnosna procjena,  SOA je odgovorila da jest, i to u studenom 2022., dvije godine nakon prve iz 2020. Do tada se za novu procjenu javno uopće nije znalo. Detalje procjene SOA Gongu nije otkrila, ustvrdivši da je riječ o klasificiranim podacima koje je poslala na odgovarajuću adresu u MUP-u. MUP, pak, mjesec dana od Gongovog upita nije potvrdio čak niti postojanje nove sigurnosne procjene.

Premda je prosvjed na tom mjestu moguće prijaviti, građanke i građane u tome obeshrabruju i ograđenost prostora i činjenica da, otkad je na Markovom trgu takav režim, policija za najavljene prosvjede nije oslobađala više od 400 metara četvornih.

Poštujte Ustav RH

Riječ je o mjestu na kojem se nalaze ključne demokratske institucije, što ga u Hrvatskoj čini bez premca politički značajnim za slobodno okupljanje i izražavanje političkog stava, odnosno temeljnog i ustavnog prava građanki i građana.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. Gong zato smatra da ovakav sigurnosni režim prekomjerno ograničava slobodu okupljanja i kretanja građanima i građankama.

Gong je i ranije pozivao Vladu da otvori Markov trg javnosti, u ožujku svibnju 2022., a pokrenuo je i kampanju #Otvaraj kojom poziva da se barikade uklone. U veljači 2023. Gong je utvrdio da je policija za potrebe jednog prosvjeda oslobodila samo 200 metara četvornih.

Vrijeme je da se Markov trg konačno otvori građankama i građanima. Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati tako da taj prostor istodobno bude otvoren i za slobodno okupljanje.

Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno.

Apel Vladi na otvaranje Trga sv. Marka potpisuju:

Gong

Hrvatski savez stanara-građana EU

Kuća ljudskih prava Zagreb

Centar za mirovne studije (CMS)

Savez udruga Klubtura

Roditelji u akciji

Zelena akcija

Hrvatsko novinarsko društvo

Sindikat novinara Hrvatske

Centar za građanske inicijative Poreč

Rehabilitacijski centar za stres i traumu

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Osijek

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Udruga žena Vukovar

Agencija lokalne demokracije Sisak

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL

PGP Sisak

Inicijativa mladih za ljudska prava

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost

ACT Grupa

U DOBROJ VJERI

Greenpeace u Hrvatskoj

Zelena Istra

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!