Otvorene prijave za školu digitalnog aktivizma u Kaštel Kambelovcu

Zaklada SOLIDARNA poziva mlade u dobi između 16 i 30 godina na trodnevnu školu kreiranja digitalnog medijskog sadržaja koja se provodi u sklopu projekta “DIGITAL YOUTH ACTIVISM”.

Škola održat će se od 24. do 26. rujna 2021. u Kaštel Kambelovcu.

Tijekom tri dana trajanja radionice sudionici i sudionice će naučiti:

1)     Kako prepoznati i provjeriti lažne vijesti

2)     Kako funkcioniraju platforme društvenih medija i kako ih učinkovito koristiti

3)     Kako angažirano sudjelovati u sadržaju koji se producira na društvenim medijima

4)     Kako kreirati i plasirati protivan i alternativan sadržaj lažnim vijestima

5)     Kako koristiti satiru za promicanje ljudskih prava

5)     Kako učinkovito komunicirati svoje vrijednosti

Predavanja i radionice održat će se pod vodstvom stručnjakinja i stručnjaka iz Hrvatske i regije:

Borna Sor, satiričar, Prime Time

Borna Sor rođen je 1984. godine u Zagrebu. Satiričar je, novinar, voditelj i TV autor emisije Prime Time na N1. Urednik je News Bara, scenarist i autor emisija Montirani proces na HRT-u, News Bar NC na RTL-u, NB TEVE na Tportalu, kolumnist i debatni trener.


Luka Kerečin, stručnjak za digitalne komunikacije

Luka Kerečin završio je diplomaciju na American University u Washington D.C.-u nakon čega je usavršio ruski na Sveučilištu u Sankt Petersburgu. Uz studiranje, počeo se profesionalno baviti glazbom te u organizirao 13 američkih i dvije europske turneje. Karijeru je započeo radom u NGO-u u Washington D.C.-u gdje se bavio potporom zviždačima u jeku krize s Edwardom Snowdenom te potom u lobističkom i „public affairs” uredu. Nakon povratka u Hrvatsku odlučio se za karijerni preokret te je financijsku neovisnost ostvario osmišljavanjem digitalnih komunikacijskih kampanja i stategija, a iza njega je agencijsko, medijsko, političko i freelance radno iskustvo. Kao digitalac uronjen u glazbu surađuje s brojnim glazbenicima i diskografima kao konzultant, strateg ili menadžer. Zadužen je za marketing United POP akademije za cijelu regiju, a na istoj akademiji predaje na odjelu za marketing i menadžment. Njegov aktivizam seže još od najmlađih dana, od odrastanja u Omanu, autokratskoj zemlji koja ne poznaje ljudska prava, do uključivanja u kampanju zaštite zviždača u SAD-u te povratka u Hrvatsku i aktiviranja u političkom smislu.


Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra (SOC)

Emina Bošnjak direktorica je Sarajevskog otvorenog centra, feministkinja i aktivistkinja. Na toj poziciji direktorice SOC-a ima priliku usmjeravati strateški smjer organizacije, osiguravati njenu financijsku i dugoročnu stabilnost kroz uspješno namicanje sredstava, osiguravati kvalitetu rada i rezultata prema strateškim ciljevima, vođena najvišim standardima transparentnosti i upravljanja ljudskim resursima, zajedno sa timom od 12 stalno zaposlenih. Pored svog rada u Sarajevskom otvorenom centru, aktivna je u radu drugih organizacija i mreža civilnog društva. Emina je bila članica Koordinacionog odbora Ženske mreže BiH, a trenutno
je u Upravnom odboru ILGA-Europe, nezavisne, međunarodne krovne nevladine organizacije koja okuplja više od 600 organizacija iz 54 države u Europi i Centralnoj Aziji. Članica je i Organizacionog odbora prve BH povorke ponosa, koji je uspješno organizirao Povorku kojoj je prisustvovalo 3000 LGBTQ osoba i podržavatelja/ica.
Pored vještina potrebnih za upravljanje organizacijom civilnog društva, posjeduje znanja u sferi ljudskih prava žena i LGBTIQ osoba, vještine medijskog nastupa i zagovaranja, strateške komunikacije. Urednica je i autorica brojnih izvještaja i publikacija u oblasti ljudskih prava LGBTIQ osoba i žena.


 Tijana Cvjetićanin, novinarka, raskrinkavanje.ba

Tijana Cvjetićanin se već cijelo desetljeće bavi onim što se na engleskom zove fact-checking, a na naš jezik bi se moglo prevesti kao “utvrđivanje činjenica”, ili provjera točnosti informacija. Tijana je sudjelovala u kreiranju i vođenju dva pionirska projekta ove vrste u BiH, oba razvijena od organizacije “Zašto ne”: Istinomjer (2010) i Raskrinkavanje (2017).

Pored domaćih platformi za provjeru činjenica, tokom 2018/2019. vodila je i međunarodni projekat “FemFacts”, koji je bio posvećen provjeri točnosti i objektivnosti medijskog izvještavanja o ženama i ženskim pitanjima u europskim medijima. Od proljeća 2019. godine, članica je Savjetodavnog odbora Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact Checking Network – IFCN), koja povezuje na stotine fact-checking projekata širom svijeta.

Pored rada na fact-checking platformama, Tijana je autorica i/ili koautorica više radova u sferama kao što su politička odgovornost, otvorenost vlasti, EU integracije Bosne i Hercegovine, medijska politika, analiza medija/diskursa, govor mržnje i dezinformacije. Na Akademiji za mlade lidere/ke u civilnom društvu Schüler Helfen Leben (SHL Akademija) drži modul “Medijska pismenost”.Radionica je namijenjena učenicima i učenicama, studentima i studenticama, društveno angažiranim pojedincima i pojedinkama te svim ostalim mladima do 30 godina koji su zainteresirani za kreiranje digitalnog sadržaja u službi promicanja ljudskih prava i borbe protiv lažnih vijesti.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz osiguran prijevoz, smještaj i hranu, no broj mjesta je ograničen. Sve što ti treba je laptop koji ćeš ponijeti sa sobom na more! Prijavi se slanjem kratkog motivacijskog pisma (1 kartica teksta) u kojem ćeš napisati par rečenica o svojim interesima i dosadašnjem aktivističkom iskustvu (ako ga nemaš, ovo je idealna prilika za prve aktivističke korake!) na mail info@solidarna.hr najkasnije do 10. rujna 2021. u 00:00 uz naznaku “DIGITAL YOUTH ACTIVISM” u naslovu maila.

Za sva pitanja na raspolaganju vam stoji kolegica Azra: azra.ayyash@solidarna.hr

Projekt je financiran od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!