Podrška policijskoj službenici

Zaklada SOLIDARNA, inicijativa #SPASIME i Platforma za reproduktivnu pravdu su u siječnju 2020. organizirali akciju „Podrži policijsku službenicu“, kojom su pozvale građanke i građane da donacijama podrže policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je čitavu noć na dužnosti spolno zlostavljao. Unatoč tome, osumnjičeni je oslobođen jer se zlostavljanje “dogodilo samo jednom”. Iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama, žrtva zlostavljanja sada mora platiti sve sudske troškove u iznosu barem 10.000 kuna.

Kampanjom je u samo 24 sata prikupljeno čak 20.818,10 kuna, te su građanke i građanki velikog srca time pomogli policijskoj službenici pri podmirivanju sudskih troškova koje sama nije mogla podmiriti. S obzirom na činjenicu da su prikupljena sredstva dvostruko premašila traženi iznos, višak prikupljenih sredstava iskorišten je za pomoć drugim žrtvama seksualnog i obiteljskog nasilja kroz Fond #SPASIME.

Presuda je bila toliko skandalozna da se i predsjednik Vrhovnog suda zbog nje javno ispričao policijskoj službenici, a građanke i građani koji su donirali jasno su dali do znanja što misle o presudama koje nasilnike oslobađaju jer se zlostavljanje „dogodilo samo jednom“. Međutim, prikupljanje novčanih sredstava od slučaja do slučaja nije rješenje za probleme u hrvatskom pravosuđu. Suci i sutkinje svojim presudama moraju prestati društvu slati poruke da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno ili da su ovakvi slučajevi normalni. Takvim presudama institucije ohrabruju buduće počinitelje, dok žrtve obeshrabruju u prijavljivanju nasilja.