Podržite Učeničku zadrugu „Lovreki” u daljnjem radu i obnovi umjetničkog prostora!

Fuzija stakla, rad na kolu i s glinom, cijanotipija – samo su neke od aktivnosti kojima se bave djeca zadrugari „Lovreki“, a da bi nastavili razvijati svoje vještine, trebaju našu podršku!

Učenička zadruga „Lovreki“ osnovana je 2007. godine pri Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja. Voditeljica zadruge je učiteljica likovne kulture Ivana Švragulja, koja u malom prostoru zadruge uči djecu da rade ukrasne proizvode od gline i stakla. Zbog ograničenosti s prostorom i alatom, aktivnosti zadruge odvijaju se po stanicama. Trenutačni prostor zadruge je stari učiteljski stan, u kojem je jako puno problema. Zadrugari mnogo toga žele promijeniti: od odvoda koji ne rade pa moraju vodu nakon pranja kantom bacati kroz prozor, podova kojih se raspadaju, nabavke dodatnih stolova i stolica, bojanja i krpanja zidova pa do nabavke dodatnih alata za rad.

Kako bi u tome uspjeli u sklopu projekta DIGICEDA, pokrenuta je donatorska kampanja koja ima za cilj osigurati sredstva za opremanje i uređenje prostora učeničke zadruge „Lovreki“. Donatorska kampanja će trajati od 12. studenog do 6. prosinca, a donirati možete:

Uplatom na namjenski račun Zaklade SOLIDARNA:                                             

IBAN: HR2424020061500078406

Svrha: „Za Lovreke“

Model: 00

Poziv na broj: 11-2023

Banka: Erste banka

ili skeniranjem barkoda: 

Petrinja je grad koji leži na bogatim resursima gline, te je izrada proizvoda od gline oduvijek bila prisutna na ovom području.

Učenička zadruga „Lovreki“ nastavlja ovu bogatu tradiciju i proizvode od gline izrađuju ručno, s naglaskom na kreativnost učenika i to našu školu čini posebnijom od drugih. Osim obrade gline, učenici se educiraju i rade sa staklom. Opremanjem prostora učeničke zadruge, učenici bi dobili priliku osmišljavati i razvijati nove proizvode, suvenire i nakit koje bi ponudili posjetiteljima škole i Petrinje,  te bi se radom u zadruzi aktivno uključili u svijet poduzetništva: od razvoja proizvoda, marketinga, prodaje, financijskog upravljanje zadrugom…Time bi ujedno i učili o vrijednosti rada kao sredstvu za zadovoljavanje životnih potreba“, ističe važnosti zadruge i kampanje Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja.

Veliki interes djece za članstvom u zadrugi

Broj zadrugara se svakim danom povećava, što nije iznenađujuće jer su u rad Zadruge uključene zanimljive izvannastavne skupine: Keramičari, Fuzija stakla i Vizualno – multimedijska skupina.

„Početkom svake školske godine se njih prijavi 50-ak, i oni nažalost fizički ne stanu u grupu. Uvijek se sjetim kolegice koja je zaključavala učionicu kad je imala svoje radionice, ne zato da djeca ne pobjegnu, nego jer više nije imala prostora. Zadruga je zaista nešto što djeca vole i uživaju, a čini mi se da ću i ja uskoro morati početi zaključavati“, kroz smijeh govori voditeljica zadruge, Ivana Švragulja.

Učenička zadruga „Lovreki“ je kreativna, idejna, pokretačka i stvaralačka snaga, pa se tako učenici uključuju u postavljanja i organizaciju izložbi kojima predstavljaju svoj rad. Kroz zadrugu ostvaruju suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom te sudjeluju na mnoštvu lokalnih i županijskih manifestacija i smotri s njihovim uradcima od stakla, keramike, ali i slikanjem akrilom na platnu i cijanotipijom – starom fotografskom tehnikom.

Pedagoški benefiti da su djeca članovi učeničke zadruge su veliki, a samo jedan od njih je razvoj fine motorike šake s kojom brojna djeca danas imaju problema.

„Za djecu je jako bitno da stvaraju rukama, da se razvija fina motorika, da razviju kreativnost, da se nauče disciplini i pažnji kroz npr. rad sa staklom, ali i da vide kako nastaje produkt na kojem su radili otpočetka do kraja“, ističe voditeljica zadruge.

Uz razvijanje motorike, članovi učeničke zadruge izrađuju različite predmete od gline i stakla koji se prodaju po simboličnim cijenama, te mnogi od njih uživaju ne samo u zaprljanim prstima od rada, već i u prodaji proizvoda koja im omogućuje da nadopune zalihe potrebnih materijala za daljnji rad: od kistova, akrilnih boja, platna, kemikalija za cijanotipiju itd.

Mate Švragulja, učenik je 8.-og razreda i zadrugar, a najdraža mu je fuzija stakla: „To mi je najbolje jer mogu i rezati sa staklom i napraviti svakojake oblike. Do sada sam radio križiće, izradio sam sliku od stakla, naprimjer čamac u formatu A4“.

I Mate i brojni zadrugari, uživaju u izradi i prodaji proizvoda, ali i u izletima, druženjem s zadrugarima iz drugih škola i dijeljenju znanja. Trenutno raspolažu sa peći za keramiku, jednim kolom za keramiku, peći za fuziju stakla i grafičkom prešom. Među djecom je najveći interes za rad na kolu za keramiku, te se nadaju da će jednom imati ih više, te će se čekanje na red tko će biti na kolu smanjiti.

Ipak, svi su suglasni u jednome – kako bi unaprijedili svoj rad, osnovna stvar im je uređenje prostora, a onda će kao pravi zadrugari prodajom proizvoda zaraditi za sve što im dodatno treba. Zato, podržite kampanju i donirajte na www.solidarna.hr.

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!