“POGLEDAJME”: predstava o životu mladih Romkinja i Roma u izvedbi Severine Lajtman, stipendistice Zaklade SOLIDARNA

U sklopu Tjedana jednakosti koji su započeli na 50. Svjetski dan Roma, prošli petak prikazana je predstava “POGLEDAJME”, autorski projekt Romana Nikolića u kojem glume mladi Siniša Senad Musić i Severina Lajtman – stipendistica Zaklade SOLIDARNA.

Iako se predstava “POGLEDAJME”, izvodi od 2017. godine, prošlotjedno izvođenje bilo je prvo sa novom glumačkom postavom, u kojoj Severina Lajtman igra jednu od glavnih uloga. Učenica Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, Severina je zajedno sa Senadom u predstavi “POGLEDAJME” iznijela perspektivu života mladih Romkinja i Roma u Republici Hrvatskoj, te  diskriminaciju s kojom se suočavaju od najranijih dana.

Odrastanje u siromašnim uvjetima, polazak u školu i odnos s kolegama, društvena klima koja samo pokušava pronaći razlog da “opravda” svoju mržnju i netrepeljivost prema svakome tko je iole drugačiji, nešto su s čime se Romkinje i Romi svakodnevno susreću. U predstavi “Pogledaj me”, kroz sat vremena pažnju nam drže snažni i emotivni monolozi Severine i Senada, te njihovi dijalozi kojima ukazuju i propituju ljude, međuljudske odnose, mržnju koja je prisutna među nama, te satirično “prihvaćaju” svaku psovku i optužbu koja bi stigla na njihovu adresu.

Severina Lajtman i Siniša Senad Musić

Igranje s kolegama vršnjacima u naselju? Teško ako si malo tamnije boje od njih. Odlazak na razgovor za posao? Nemoguće da jedna Romkinja ima sve te diplome o završenom školovanju. Pokušaš priupitati nekoga za smjer na ulici? Samo ako nisi pripadnik romske manjine, jer u tom slučaju pokušavaš nekoga opljačkati. Sve to samo je mali dio netrepeljivosti i diskriminacije koju su u svojim životima osjetili glumci predstave, a čemu smo u petak mi kao publika svjedočili, nijemo sjedeći u našim stolicama, kako nerijetko biva i u javnosti.

“U predstavi se navode konkretne situacije koje su mi se događale u osnovnoj školi, situacije koje mogu ispričati bilo gdje i nemam problema s tim. Sada se osjećam bolje i ne doživljavam takve situacije i ne doživljavam diskriminaciju od mojih prijatelja u školi. Škola nije velika, dosta smo svi kao obitelj i uopće nisam doživjela nikakvu diskriminaciju”, govori nam Severina. No, iznijeti sve to u predstavi, bilo je izazovno i teško.

“Trebaš se potruditi da dopreš do publike, da publika to doživi. Predstava se sastoji od tužnih momenata, preko sarkazma, dok se na kraju sve pak završi pozitivno“, govori nam Severina, te dodaje i da je imala teških momenata na probama kada je mislila da neka scena neće ispisati dobro, te da na određenoj sceni još uvijek intenzivno radi, ali da je na kraju na premijeri sve ispalo super.

Glumom se bavi od osnovne škole

Severina je i voditeljica odjela za kulturu Romske organizacije mladih Hrvatske, a njena priča s glumom započela je u osnovnoj školi u petom razredu, kada je počinje odlaziti i na natjecanja iz Lidrana, te nastavlja u šestom, sedmom i osmom razredu kada i pobjeđuje s pojedinačnim scenskim nastupom.

Trenutno pohađa treći razred Privatne umjetničke gimnazije, a odabir škole i mogućnosti koje joj nudi, ambicioznoj Severini svakako će pomoći i u daljem razvoju.

“Mi u školi imamo različite radionice, između ostalog i radionicu scenske umjetnosti. U budućnosti želim upisati Akademiju dramskih umjetnosti i baviti se glumom, to je nešto što me zanima jako“, govori Severina o planovima za budućnost.

Sredstvima Zaklade SOLIDARNA iz Fonda Desa i Jerko Baković osigurala su se sredstva za pokrivanje Severinine školarine u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji, a mi smo izrazito ponosni da naša stipendistica svojim radom, marljivošću i talentom slijedi svoje snove i doprinosi izgradnji solidarnijeg društva za sve nas.

“Zaklada SOLIDARNA mi je pomogla u financiranju obrazovanja i zahvalna sam do neba na prilici da se školujem”, zahvaljuje se Severina, a mi joj želimo sve najbolje u daljem školovanju i radu.

Predstava „POGLEDAJME“ koja istražuje i progovara o identitetu i društvenim odnosima održana je u sklopu Tjedana jednakosti – Zagreb #ProBudiJednakost koje su organizirali Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i ARTERARIJ, a održavaju se u šest gradova diljem Hrvatske. Detaljan program i više informacija o događaju možete pronaći ovdje.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!