Priopćenje – Važan dan za zaštitu žrtava rodno uvjetovanog nasilja

solidarna nasilje vlada hrvatska fond za žene

Zaklada SOLIDARNA danas mora i želi iskazati zadovoljstvo zbog iskoraka vidljivog u mjerama koje je predstavila Vlada na čelu s premijerom. Najavljene su značajne izmjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona. Strože kazne, specijalizacija sudaca, uvođenje femicida kao zasebnog kaznenog djela, zabrana korištenja pseudoznanstvenog pojma “otuđenje od roditelja” koje je nanijelo puno zla ženama i djeci žrtvama i svjedocima nasilja, bitno će, nadajmo se, utjecati na prevenciju rodno utemeljenog nasilja nad ženama. U cilju suzbijanja i prevencije, ukazujemo na nužnost razvoja programa kroz odgojno-obrazovni sustav.

Ostaje nadati se da će kvalitetne i nedvosmislene namjere Vlade da se u središte stave žrtve i njihova zaštita zaživjeti u praksi svih institucija čija je zakonska obaveza bavljenje problematikom rodnog nasilja nad ženama. Ovo jest korak naprijed, ali za vidjeti je hoće li javni sustav u implementaciji sada napraviti 2 koraka unatrag, kako to nažalost često biva. Sada treba pažljivo pratiti i ocjenjivati uspješnost provedbe. Još je puno posla pred nama do trenutka kad ćemo moći reći kako je zaštita žena, djevojaka, djevojčica i sve djece učinkovita i cjelovita. Eppur si muove!

Dugo se čekalo, ali se ipak dočekalo. Barem na ovoj najvišoj razini. Godinama organizacije posvećene prevenciji i zaštiti žena od rodno utemeljenog nasilja zagovaraju upravo ove promjene, ali je očito bilo potrebno da netko “izvana”, u ovom slučaju GREVIO, dođe i kaže što se treba napraviti. Da se htjelo čuti i surađivati zajedno smo mogli puno tragedija spriječiti. Pozivamo Vladu i druga tijela javne vlasti da iz ovoga učimo i zajedno spriječimo buduće tragedije.

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!