Raspjevane priče: glazbena adaptacija ukrajinske dječje književnosti

Priče su oduvijek bile tu za radost i za utjehu. Oplemenjivale su naš začuđeni dječji svijet i davale nam odgovore na mnoga znatiželjna pitanja. Uz njih je svatko od nas odrastao i one čine neodvojivi dio našeg ljudskog bića. Gdjegod pošli u životu, priče naših djetinjstava žive u nama.

Potaknuti teškom situacijom izazvanom ratom u Ukrajini, u kojoj su djeca ostala bez svojih priča za radost i utjehu, pokrenuli smo humanitarno umjetnički projekt Raspjevane priče u kojem kroz univerzalni jezik glazbe pričamo priče koje su obilježile mnoga ukrajinska djetinjstva, istovremeno približavajući naša dva jezika i njihove kulturne tradicije. Priče počivaju na glazbenim adaptacijama tekstova ukrajinske dječje književnosti ispripovijedane jezikom suvremene glazbe. Upotpunjene čitanim tekstovima na izvorniku i prijevodu na hrvatski jezik, priče su uobličene u format audio knjige u izdanju Muzičkog biennalea Zagreb i biblioteke audio knjiga book&zvook.

Priče su glazbeno oblikovali Ivana Kiš, skladateljica posebno osjetlljiva na kazališni – vizualni, opipljivi i sinestetički – princip izražavanja, zatim Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, skladatelji i izvođači koji ne prežu od inovativnih, alternativnih i popularnoglazbenih stilova i sredstava te Maja Rivić, skladateljica i izvođačica baršunastog glasa, osebujne vokalne tehnike i izrazitog dječje iskrenog senzibiliteta za spajanje umjetnosti i ljudskog života, sklona eksperimentu s dahom, postavom glasa, intonacijom i registrima u suodnosu s pokretom tijela.

Originalne tekstove na ukrajinskom jeziku čitaju: Iryina Pronenko, Lyudmyla Mudryk i Valeriia Movenko.
Tekstove na hrvatskom jeziku čitaju: Maja Katić, Dunja Fajdić i Amanda Prenkaj.
Tekstove su preveli: Ana Dugandžić, Dariya Pavlešen i Domagoj Kliček.

Koncertno predstavljanje

Koncertno predstavljanje donacijskog projekta Raspjevane priče – glazbenih adaptacija ukrajinske dječje književnosti održat će se u nedjelju 16.4. u prostoru Lauba s početkom u 15h. Cijena ulaznice je 5 eura, a ulaznice možete kupiti ovdje.

Podržite svojom donacijom ovaj vrijedan projekt. U znak zahvalnosti poklonit ćemo Vam audio knjigu Raspjevane priče, koju možete slušati u mobilnoj aplikaciji book&zvook.

Svi prikupljeni prihodi posredstvom Zaklade Solidarna u potpunosti će se predati djeci izbjeglicama iz Ukrajine koja se trenutno nalaze u Hrvatskoj za potrebe njihovog umjetničkog obrazovanja i učenja hrvatskog jezika.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!