Knjiga “365 puzli“ pomaže boljem razumijevanju osoba sa poremećajem iz spektra autizma

Roditelji djece s poremećajima iz spektra autizma suočavaju se s brojnim izazovima. Najteže se nose s nedostatkom sustavne podrške, ali ne posustaju u nastojanju da njihova djeca budu vidljiva u društvu.

Piše: Ivana Vranješ

Ksenija Graonić, majka dječaka s poremećajem iz spektra autizma (PSA) je u knjizi “365 puzli, jedna godina kroz labirint autizma“ podijelila svoja iskustva koja će zacijelo pomoći drugim roditeljima djece sa PSA-om, ali i boljem razumijevanju osoba sa PSA-om. Ksenija u knjizi na intiman način progovara o životu, aktivnostima, izazovima, te uspjesima obitelji djeteta sa PSA-om. Međutim, uz autizam progovara i o životu s multipla sklerozom od koje boluje majka koja unatoč tome se uspješno nosi sa svim izazovima.

Graonić je rekla da je knjiga oda jednoj vjeri i ljubavi prema vlastitom djetetu. Naglasila je da je važno vjerovati u djecu s poremećajem iz spektra autizma, ali i u ljude iz okoline: “Uz ljude koji nas okružuju, uz timski rad, trud zalaganje i vjeru može se puno postići. To sam ovom knjigom željela pokazati”, ističe Graonić.

U knjizi je nekoliko kratkih priča prikazano sličicama koje se koriste u socijalnim pričama kao jednom od alata potpomognute komunikacije: “Eugen se neverbalno izražava, komunicira putem sličica. Čitateljima sam željela pokazati na koji način razmišlja i kako komuniciramo s njim. S pomoću socijalnih priča Eugenu objašnjavamo svijet oko njega na njemu razumljiv način”, pojasnila je Graonić.

Spomenula je da još uvijek u hrvatskom društvu nema dovoljno razumijevanja za osobe s poremećajem iz spektra autizma, a pogotovo za njihove nepoželjne oblike ponašanje. Uvjerena je da će objavljivanje njezine knjige pridonijeti većoj vidljivosti tih osoba.

Barbara Vnučec, edukacijska rehabilitatorica, naglašava da bi svatko trebao pročitati knjigu jer na životan način govori o važnoj temi, te šalje snažnu poruku o ljubavi i zajedništvu. Upozorila je da ljudi još uvijek na žalost ne znaju kako pristupiti osobama s poremećajima iz spektra autizma.

“Malo se zna o problemima, ali i sposobnostima osoba s autizmom. Stoga mislim da je knjiga pravo bogatstvo u smislu podizanja svijesti javnosti”, ističe Vnučec.

Spomenula je da osobe s autizmom imaju razne potencijale. Izrazila je zadovoljstvo što je tijekom njezinog šestogodišnjeg rada Eugen postigao određen napredak, pogotovo je poboljšana njegova koncentracija. Ukazala je i na važnost kontinuiranosti i dosljednosti u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma, ali ono što sustav pruža često nije dovoljno.

Vedrana Grgić, logoterapeutkinja u edukaciji pod supervizijom i majka djeteta  s poteškoćama u razvoju rekla je da je knjiga nastala iz potrebe da Graonić zabilježi ono što se događa u njezinoj obitelji. Smatra da je knjiga osobno svjedočanstvo, ali nije pisana s ciljem da izazove emocije. Naglasila je da knjiga ima terapeutski potencijal.

Sanja Bosnar, prof. kineziologije i voditeljica plivačkog kluba Aquaeduca, čiji je polaznik i Eugen istaknula je da knjiga daje dobar presjek života jedne obitelji djeteta s autizmom i njihove borbe.

Knjiga je predstavljena 16. travnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) kao dio aktivnosti kojima Udruga za autizam Zagreb tijekom travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pod sloganom “Not invisible – Nismo nevidljivi“.

Naslovna fotografija: Facebook @KIC

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!