Slika siromaštva u hrvatskim gradovima: Više od tisuću građana boravi na ulici!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Zaklada SOLIDARNA sudjelovala je na konferenciji „Slika siromaštva u gradovima i županijama“ koja je organizirana od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Piše: Martina Perić

Iskusni stručnjaci iz različitih domena sa zajedničkim ciljem suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti prezentirali su vrijedne statističke podatke i praktične primjere s kojima se svakodnevno susreću u radu. Dostupni podatci ukazuju da polovina čovječanstva živi u riziku od siromaštva, a u Republici Hrvatskoj gotovo milijun ljudi. Minimalno 10.000 osoba u Republici Hrvatskoj živi u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima, 450 beskućnica/ka je u prihvatilištima, a više od 1000 građana boravi na ulicama. Također je zabilježeno čak 700.000 osoba starije životne dobi koje su primatelji različitih vrsta mirovina, a čiji je iznos niži od 358,00 eura. Materijalno siromaštvo vrlo često vodi društvenoj marginaliziranosti i isključenosti, osjećaju bezvrijednosti, srama i straha, donosi krizu i slom obitelji, poteškoće mentalnog zdravlja i druge štetne osjećaje i okolnosti.

Foto: Martina Perić

Marina Škrabalo, programska savjetnica Zaklade SOLIDARNA, održala je izlaganje na temu praćenja i dijagnostike siromaštva kao višedimenzionalne i kompleksne društvene pojave. Iznijela je važnost praćenja i razumijevanja siromaštva uz istodobno praćenje društvenog, ekonomskog i političkog konteksta, načine na koje prepoznajemo i pratimo tu društvenu pojavu, mnoge druge relevantne podatke te svim prisutnima ponudila smjernice za unaprjeđenje dijagnostike i praćenja siromaštva kao štetne pojave za društvo u cjelini.

Siromaštvo je sveprisutna, višedimenzionalna i štetna pojava današnjice isprepletena svojim učincima, rizicima i uzrocima. Izrazito je važno nastaviti promicati i raditi na zaštiti ljudskih prava svih ljudi, a posebice socijalno isključenih i siromašnih. Nužno je kontinuirano prepoznavati probleme i holistički raditi na osmišljavanju aktivnosti, obrađivanju podataka, donošenju mjera i programa usmjerenih podizanju kvalitete života osoba koje žive u siromaštvu vodeći računa o individualnim karakteristikama i okolnostima svake osobe.

Na Konferenciji smo se susreli i razmijenili iskustva  s mnogim dragim ljudima koji dijele viziju solidarnih gradova i zajednica gdje su javne usluge dostupne te u kojima nitko nije sam sa svojim brigama i teškoćama.

Naslovna fotografija: Pixabay @josemdelaa

 

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!