Za ljudska prava u svakoj zajednici – jer #Solidarno je naše #NovoNormalno!

„Gdje počinju ljudska prava? U malim mjestima blizu doma, tako malima da ih se ne vidi na kartama svijeta. Ipak ta mjesta čine svijet pojedinca – susjedstvo u kojem živi, škola ili fakultet koji pohađa, tvornica, farma ili ured u kojem radi. To su mjesta gdje svaki muškarac žena i dijete traži jednaku pravdu, jednaku šansu, jednako dostojanstvo bez diskriminacije. Ukoliko ta prava ne znače ništa tamo, onda malo znače bilo gdje drugdje. Bez djelovanja građana kojima je stalo da ih ostvaruju blizu svoga doma, uzalud ćemo tražiti napredak u širem svijetu.“
Eleanor Roosevelt

Danas, na Međunarodni dan ljudskih prava i šesti rođendan Zaklade SOLIDARNA, prisjećamo se velike učiteljice čovječnosti 20. stoljeća Eleanor Roosevelt i vodeći se njenom poukom, provodimo našu misiju – vraćamo ljudska prava u srca, umove i živote običnih ljudi, kako bi naše zajednice postale sigurna mjesta slobode i dostojanstva za sve, i opstale kroz krize s kojima se suočavamo.

Protekla godina, obilježena COVID-19 pandemijom i posljedicama razornih potresa koji su tisuće naših sugrađana i sugrađanki ostavili bez domova, naučila nas je da u vremenu u kojem živimo nema mjesta za sebičnost i individualizam. Isto tako nema mjesta za bahatost u odlučivanju o javnom interesu, niti za prezir prema ljudskom strahu. Samo zajedno, ujedinjeni, odgovorni i pažljivi jedni prema drugima, možemo iznaći snagu i odgovor na ovu krizu. Odgovor koji neće izostaviti nijedno dijete, nijednu ženu, nijednog muškarca, nijednu osobu koja se suočava s bolešću, siromaštvom, beskućništvom ili bilo kojim oblikom diskriminacije.

Godina rastućih nejednakosti pokazala je da empatija i solidarnost moraju biti temelj novog društvenog ugovora, a dobrobit čovjeka okosnica političkih odluka.  Empatija i solidarnost na državnoj razini pokazuje se brzinom zakonodavnih i političkih procesa. Vrijeme je da Vlada iskaže empatiju kroz političku volju – a to konkretno znači da se javna uprava i javni proračun stave u službu dobrobiti građana – od efikasne obnove bez vječnih čekanja na papire i socijalnih stanova za siromašne radničke obitelji, naše beskućnike i žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, preko pravičnog pokrivanja svih troškova zaštite od pandemije, toplih obroka i psihologa u školama i savjetovalištima i humanitarki širom naših zabačenih sela. Potreba je mnogo, no mnogo je i znanja i energije i novaca, ako se vlasti napokon posvete zaštiti ljudskih prava u svakoj zajednici i otvore punoj suradnji sa svima nama – građanima dobre volje.

Uz dobru volju, kroz ovu tešku krizu trebamo i zdrav razum i kreativan um. Zato Zaklada SOLIDARNA  u suradnji s Fondom za druge na Međunarodni dan ljudskih prava objavljuje javni natječaj programa KRIK – kriza i kreativa, koji će u 2022. godini financijski i stručno podržati 10 projekata / inicijativa koje povezuju kreativno izražavanje i umjetnost sa zaštitom mentalnog zdravlja u zajednici, u ukupnom iznosu donacija od 100 000 kn. KRIK je pilot program nastao zahvaljujući povjerenju naših donatora – Atlantic Grupe, Montessori Grupe, Ginger Sushija i pojedinaca, a više o njemu možete saznati na web stranici zaklade SOLIDARNA.

Zaklada SOLIDARNA nastavit će se boriti da zdravlje, pravda, jednakost i dostojanstven život postanu stvarnost svake osobe u svakoj zajednici širom naše zemlje. Na današnji dan izražavamo zahvalnost svim našim suradnicima i suradnicama, donatorima i donatoricama te svim ljudima za koje smo zajedno tu – vi ste naši suborci i suborkinje i dokaz da #Solidarno je naše #NovoNormalno!

Sretan vam i odvažan Međunarodni dan ljudskih prava!
Vaša,
Zaklada SOLIDARNA

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!