Stažistica Lindsay u posjeti Petrinji: “Vidim dosta sličnosti između ruralnog grada u Americi i u Europi”

Piše: Lindsay Sohn

Prvog dana stažiranja za Solidarnu dobila sam priliku otputovati u Petrinju, mali ruralni grad udaljen oko sat vremena od Zagreba. Tada sam već boravila nekoliko dana u Hrvatskoj i provela sam ih istražujući Zagreb, gdje sam na razmjeni i obavljam praksu. Bilo mi je nevjerojatno zanimljivo izaći izvan Zagreba i vidjeti kako jedan ruralni grad u Hrvatskoj izgleda u usporedbi s urbanim središtem. Saznala sam i da je Petrinja bila jako pogođena potresom 2020. godine i da zaklada Solidarna surađuje s japanskom vladom, raznim nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom na projektu obnove. Posjetili smo grad kako bismo prisustvovali prezentaciji i panelu o Projektu urbane obnove Petrinje nakon potresa

Potres je značajno pogodio udaljena ruralna područja, ograničavajući pristup skloništima, pitkoj vodi, hrani i higijenskim potrepštinama. Prije potresa Petrinja je već bila gospodarsko područje u nepovoljnom položaju zbog ratnih razaranja. Potres je oštetio transport hrane i drugih potrepština i povećao broj stanovnika koji žive ispod granice siromaštva. Obnova oštećenih objekata započela je u lipnju 2021. godine i to uklanjanjem potpuno uništenih objekata, a obnova stambenih i javnih objekata započela je u srpnju 2021. godine.

Moje putovanje u Petrinju omogućilo mi je da izravno ispitam posljedice prirodnih katastrofa i sukoba u gradu s postojećom gospodarskom nestabilnošću i poviješću zanemarivanja od strane vlade i njihovog nedostatka interesa i razvojnih intervencija za tu regiju. Prisustvovanje ovoj prezentaciji i panelu bilo mi je posebno zanimljivo iz nekoliko razloga.

Sličnosti Petrinje i Glidea (Oregon, Amerika) 

Rođena sam u malom ruralnom gradu u Oregonu koji se zove Glide, ali sam se preselila u Bay Area kad sam imala tri godine. Moj otac posjeduje malu trgovinu mješovite robe i kamp prikolicu u susjednom gradu i tamo provodim dosta vremena tijekom ljeta. Kad mi je mentor iz Solidarne pričao o problemima siromaštva i nezaposlenosti u Petrinji, razmišljala sam o sličnim problemima s kojima se suočava Glide, mjesto s kojim sam, iako nisam stalni stanovnik, uvijek osjećala osobnu povezanost.

Kad smo izašli iz Zagreba i ušli u manje, ruralno područje, zapanjila me ljepota i golemi prostor daleko od grada. Slično tome, Glide je poznat po svojoj prirodi, smještenoj uz prekrasnu rijeku North Umpqua. Dućan moga oca u Idleyld Parku služi kao lokalni izvor hrane i pogodnosti za malu zajednicu, ali također opslužuje turiste tijekom ljetne vožnje autocestom North Umpqua do Crater Lakea. Dok sam se vozila kroz Petrinju, osjećala sam se slično kao turist koji se vozi Glideom, prolazeći kroz lokalnu zajednicu koja doživljava značajnu ekonomsku nestabilnost. Stopa siromaštva u Glideu iznosi 15,40% u usporedbi s nacionalnom stopom siromaštva od 14,1%, a mnogi se mještani suočavaju s nedostatkom mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja.

Također sam se zainteresirala za ovaj projekt regeneracije jer sam studirala mir i sukobe na koledžu, posebno u vezi s rekonstrukcijom postkonfliktnih društava. Pohađala sam tečaj “The Troubles” u Sjevernoj Irskoj gdje smo putovali u Belfast kako bismo učili o sukobu i ispitali postkonfliktno društvo. Saznala sam da se proces demilitarizacije suočio s velikim zastojima zbog nedostatka vladine pomoći. Zatvorenici bi bili pušteni, ali su imali ograničenu društvenu i institucionalnu podršku, što je često rezultiralo nezaposlenošću ili neuspješnom reintegracijom. Ekonomska i institucionalna podrška, kao i obuka i obrazovni programi, ključne su komponente koje pridonose uspješnoj obnovi nakon sukoba. Proces obnove u Sjevernoj Irskoj nije uključivao veliku međunarodnu potporu i neki su znanstvenici rekli da je to oslabilo njegov uspjeh. To mi ulijeva u nadu da će projekt u Petrinji biti uspješan zahvaljujući međunarodnoj financijskoj potpori i suradnji.

Upravitelj Solidarne Ivan Blažević u svojoj prezentaciji govorio je o važnosti uključivanja mladih u projekt regeneracije, a prisjetila sam se i graditelja mira u Sjevernoj Irskoj koji su govorili o značaju mladih u reintegraciji. Psihološka i politička istraživanja upućuju na ideju da proces obnove, bilo nakon izravnog sukoba ili prirodnih katastrofa, zahtijeva fokus na mlade. U slučaju demilitarizacije FARC-a u Kolumbiji, graditelji mira pozivaju mlade da budu partneri i zagovornici unaprjeđenja razoružanja, demobilizacije i reintegracije. Mladi ljudi i organizacije mladih bili su na čelu društvenih pokreta koji promiču ljudska prava i pravdu. Zanemarivanje mladih moglo bi potaknuti kontinuirani ciklus nepovjerenja u procesu pomirenja. Mladi su također općenito više orijentirani na budućnost i inovativni, često podižući svijest o procesu obnove u školama i zajednici.

Što se tiče mog osobnog iskustva posjećivanja Glidea ljeti, nisam bila svjestna široko rasprostranjenih mogućnosti za sudjelovanje mladih. Nakon malo istraživanja uspjela sam pronaći slobodna radna mjesta u baptističkoj crkvi Glide i natječaj za radno mjesto republikanskog koordinatora za mlade. Ovi poslovi odražavaju visoku razinu religioznosti, kao i dominantnu političku stranku u ovoj regiji Oregona. Vjerujem da bi trebalo biti više prilika koje nisu izravno povezane s vjerskom ili političkom organizacijom. Jedna organizacija pod nazivom Glide Revitalization nudi stipendije za medicinske sestre maturantima lokalne srednje škole. Ovo zvuči kao savršen primjer presjeka između regeneracije, mogućnosti mladih i sudjelovanja. Postojeća istraživanja o sudjelovanju mladih upućuju na ideju da bi uključivanje mladih u procese donošenja odluka moglo utjecati na njihovu budućnost u smislu mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja.

Predstavljanje u Petrinji uključivalo je likovnu izložbu učenika/ica škole u kojoj je manifestacija održana. Ta umjetnička djela učenika/ica izazvala su osjećaj osobne povezanosti s djecom koja žive u Petrinji, što ima i potencijal približiti investitore i druge uključene stručnjake problemima o kojima se radi. 

Još jedan bitan čimbenik u obnovi je uključenost onih kojih se obnova izravno tiče. U slučaju Petrinje to znači da je važno da sami stanovnici budu uključeni u donošenje odluka i proces regeneracije. Mislim da je to posebno važno jer osigurava da pitanja koja se rješavaju odgovaraju potrebama zajednice na koju se to odnosi. Također osigurava da proces obnove nije samo dobrotvorni rad, već da se umjesto toga bavi temeljnim uzrocima ekonomske nestabilnosti i drugim problemima s kojima se zajednica suočava. Bitno je da države i organizacije koje dolaze izvana slušaju stanovnike i njihove potrebe. Ova prezentacija i panel bili su savršen primjer toga i koncepta o kojem sam učila na koledžu, jer su stanovnicima pružili priliku da se upoznaju s projektom, ali i da postave pitanja i izraze svoje mišljenje.

Jako sam zahvalna na prilici da posjetim Petrinju i poslušam prezentaciju i raspravu. To me navelo na razmišljanje o tome koliko su napori na regeneraciji složeni, uključujući mnogo različitih strana u međusobnoj suradnji. Putovanje mi je omogućilo da uočim sličnosti između ruralnog grada u Americi i ruralnog grada u Europi, kao što je prisutnost ekonomske nestabilnosti.

Glide je također doživio prirodnu katastrofu 2020. kada se golemi šumski požar proširio okrugom, uništavajući domove i tvrtke. Projekt obnove Petrinje podsjetio me na slične potrebe mještana Glida kojima je elementarna nepogoda uništila egzistenciju. Zanima me bi li ovakav projekt bio moguć u Oregonu u dogledno vrijeme. Organizacije i škole, uključujući program na Sveučilištu Oregon, donijeli su programe za pružanje pomoći ruralnim zajednicama diljem Oregona. Njihova web stranica dokumentira konkretne projekte osmišljene za potporu zajednici i gospodarski razvoj, zaštitu okoliša i održivosti te pomoć prehrambenom sustavu, ali nisam mogla pronaći nikakve informacije o tome da se ovaj program počeo provoditi u Glideu. 

 Sveukupno, ovo iskustvo poduprlo je i ojačalo moje zanimanje za obnovu i rekonstrukciju nakon sukoba i prirodnih katastrofa i veselim se što ću u nadolazećim godinama saznati više o razvoju Petrinje.

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!