Svjetski dan zdravlja u krizno doba: solidarno za sustavne promjene!

Pristup najvišem zdravstvenom standardu jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka, bez obzira na rasu, vjeru, politička uvjerenja, ekonomsko ili socijalno stanje. Međutim, situacija u praksi ukazuje na suprotno – kada je riječ o pristupu medicinskoj skrbi neravnopravnost je i dalje prisutna na globalnoj razini. Upravo zato, Svjetska zdravstvena organizacija ovogodišnji Dan zdravlja obilježava pod sloganom ”gradimo pravedniji i zdraviji svijet”.

Nešto više od godinu dana, cijeli svijet bori se s pandemijom virusa COVID-19. Ta borba na površinu je izvukla važnost javnog zdravstva te probleme koji su godinama ignorirani, a čije utjecaje najviše trpe najranjivije i marginalizirane skupine građana.

Pandemijski spomenar tima SOLIDARNE, izvor: SOLIDARNA

Zdravstvo u Republici Hrvatskoj nije privatno. Štoviše, medicinska skrb trebala bi biti dostupna svima, navodno, ovisno o tome kako dostupnost shvaćate. U uvjetima pandemije, u kojima su brojni odjeli javnih zdravstvenih ustanova prenamijenjeni i ustupljeni COVID bolesnicima, drugi reducirani u skladu s epidemiološkim mjerama, a medicinsko osoblje preopterećeno do granice ljudske izdržljivosti, dobiti adekvatnu i pravovremenu skrb čista je lutrija koja ovisi o, prije svega, dostupnosti informacija.

Dobiti obiteljskog liječnika ili liječnicu na telefon mnogima je bio izazov i prije pandemije koji se tijekom protekle godine potencirao. Nerijetko ćete zvuk zauzete linije slušati satima, ako ne i danima, prije nego vam pretrpani liječnik ili liječnica i premorena medicinska sestra ili tehničar stignu odgovoriti na poziv. Neovisno je li riječ o simptomima koronavirusa, koji lako mogu biti i simptomi gripe ili drugih sezonskih virusa, ili o lakšim ili težim kroničnim ili akutnim oboljenjima – kad je riječ o zdravlju, sati, a gdje još dani, znače razliku između bržeg i sporijeg oporavka, blažih i težih posljedica bolesti s kojima će se osoba morati nositi nakon što istu preboli, sigurnosti članova obitelji i bližnjih, a ponekad i onu ključnu razliku – između života i smrti.

Pandemijski spomenar tima SOLIDARNE, izvor: SOLIDARNA

U proteklih godinu dana, naučili smo da je adekvatna i pravovremena medicinska skrb u Republici Hrvatskoj dostupna onima od nas koji imaju dovoljno znanja i vremena za probijanje kroz more, nerijetko oprečnih, informacija kojima smo na dnevnoj bazi zatrpani, koji su dovoljno informatički i medicinski pismeni, te na koncu, kao i u mnogim situacijama na Balkanu, koji “imaju” nekoga unutar preopterećenog sustava.

Unatoč starim boljkama koje su, unutar novih izazova s kojima se svi suočavamo, postale izraženije, u proteklih godinu dana uvidjeli smo da je hrvatsko društvo u svojoj suštini solidarno: od obiteljske liječnice koja će vam dati svoj privatni broj mobitela da je kontaktirate izvan radnog vremena kojeg opseg posla debelo nadilazi i medicinske sestre koja će vam nakon odrađene duple smjene, umjesto da ode doma obitelji, ostati uzeti bris, preko kolegica i kolega na poslu koji će se pobrinuti da se u kriznom stanju, uz zdravstvene tegobe, ne nosite još i s osjećajem krivnje, pa sve do susjeda koji su od donedavnih stranaca postali ljudi koji vam na pragu ostavljaju skuhan ručak dok ste u samoizolaciji.

Pandemijski spomenar tima SOLIDARNE, izvor: SOLIDARNA

Na Svjetski dan zdravlja – kao i svaki dan u godini – Zaklada SOLIDARNA stoji uz sve koji proživljavaju pandemiju i bore se s njenim izazovima i upravo zato ističemo: zdravlje nacije ne može i ne smije ovisiti isključivo o građanskoj solidarnosti. Nužne su sustavne promjene!

Naš napor da se za njih izborimo neće stati samo na apelima. Zaklada SOLIDARNA članica je nove suradničke i zagovaračke mreže “Zdravstveni opservatorij”  za praćenje i utjecanje na pristupačnost i kvalitetu zdravstvene zaštite. Mreža će se razvijati kroz istoimeni trogodišnji projekt uz podršku Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj udruga Krijesnica te ukupno 18 partnerskih organizacija i institucija, putem bliske suradnje građana,  znanstvenika, zdravstvenih radnika i sindikalista kao poluge promjene našeg zdravstvenog sustava na bolje u smjeru ZDRAVLJA ZA SVE!

Pandemijski spomenar tima SOLIDARNE, izvor: SOLIDARNA

Kontinuirano ćemo prikupljati informacije o potrebama i iskustvima korisnika zdravstvenog sustava, pratiti učinkovitost zdravstvenih politika, provoditi tematska istraživanja i predlagati donositeljima odluka inovativne smjernice stvaranje učinkovitije i pristupačnije zdravstvene zaštite za sve građane I građanke te kvalitetnijih uvjeta rada za zdravstvene radnike i radnice.

U pandemijskim izazovima važno je krenuti od sebe, ali i djelovati u zajednici – od obitelji do Sabora –  odgovornost je pola zdravlja!

#Solidarno je #NovoNormalno!

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!