Upotreba umjetne inteligencije u neprofitnom sektoru

Piše: Abigail Dundore 

S uvođenjem ChatGPT-a u studenom 2022., umjetna inteligencija (AI) postala je sve dostupnija i relevantnija u sferama obrazovanja, poslovanja i svakodnevnog života.

ChatGPT je AI alat koji može generirati multimodalni personalizirani sadržaj kao odgovor na zahtjeve i prijedloge; oslanja se na različite tehnologije učenja kako bi zapamtio što je prethodno zatraženo ili navedeno (Wu et al., 2023). ChatGPT proširuje AI s pukih analitičkih kapaciteta (razumijevanje podataka) na mnogo šire generativne kapacitete (proizvodnja podataka) (Wu et al., 2023).

ChatGPT označava potencijal za AI da značajno smanji ljudsku uključenost u kreativne procese. Uobičajene zadatke poput pisanja financijskih analiza ili vijesti mogla bi preuzeti generativna umjetna inteligencija, s ljudima uključenim samo u pročišćavanje sadržaja koji stvara umjetna inteligencija. Dok uvođenje umjetne inteligencije obećava značajno smanjenje ljudskog radnog opterećenja, mnogi potencijalni negativni učinci dolaze zajedno s upotrebom ovog moćnog alata. Prema Wu et al., informacije ChatGPT-a potječu iz širokog niza izvora, zbog čega je izazovno pravilno potvrditi atribucije i provjeriti pouzdanost podataka. Nadalje, ChatGPT nije ograničen na funkcioniranje samo u potrazi za dobrom; ima potencijal za korištenje u kibersigurnosnim napadima ili prijevarama. AI također postavlja mnoga etička pitanja u vezi s privatnošću, varanjem i pravednošću.

Kao što umjetna inteligencija u cjelini može biti pozitivna ili negativna, upotreba umjetne inteligencije u neprofitnom sektoru na sličan je način mješovita. Prednosti su goleme i revolucionarne: AI bi mogao pojednostaviti svakodnevne zadatke, poboljšati angažman donatora i brzo generirati fokusirane poruke. Neprofitne organizacije poznate su po tome što nemaju dovoljno resursa i uvelike se oslanjaju na zaposlenike; AI bi mogao preuzeti mnoge svakodnevne zadatke, oslobađajući tako članove osoblja da dublje ulažu u misije svojih organizacija.

Vjerojatno najveća prednost koju umjetna inteligencija nudi u neprofitnom sektoru je mogućnost pojednostavljenja i poboljšanja upravljanja donatorima. Dok neprofitne organizacije često angažiraju donatore na temelju segmentacije (praksa kategorizacije donatora u skupine sa zajedničkim karakteristikama), umjetna inteligencija bi mogla omogućiti neprofitnim organizacijama da se angažiraju s donatorima na potpuno individualiziranoj razini. Umjetna inteligencija bi mogla brzo analizirati pojedinačnog donatora koristeći informacije iz baze podataka o donatorima i informacije dostupne na internetu (kao što su objave na društvenim mrežama). Te se informacije mogu koristiti za izradu ciljanih poruka za svakog donatora. Tvrtka za upravljanje odnosima s klijentima Keela koristi alat za spremnost donatora koji pokreće AI kako bi izračunala kolika je vjerojatnost da će donator donirati u naredna dva tjedna. Ovaj se alat oslanja na opsežne podatke o prethodnim doniranjima donatora, uzimajući u obzir informacije kao što su redovitost davanja, razina interakcije s porukama, pa čak i mjesto primanja kontakta ili vrijeme. Keela također nudi alat “pametnog pitanja” koji izračunava koliko novca tražiti od pojedinog donatora, kada ili koliko često ga kontaktirati i na koji način želi da ga se kontaktira (vidi Dodatak 1). Drugi alati za predviđanje analitike za upravljanje donatorima uključuju Sisense, IBM Watson Analytics i RapidMiner

Dodatak 1. Keelini alati za upravljanje donatorima koje pokreće AI

AI može procijeniti kako se pojedini aspekti poruka primaju i predložiti inteligentne promjene. Na primjer, tvrtka Persado koristi modele dubokog učenja i napredni AI stroj za kreiranje personaliziranih poruka za komunikaciju tvrtki. Persadov AI stroj pažljivo procjenjuje na koje riječi, fotografije, položaje, boje itd. članovi publike preferiraju reakciju. Stroj zatim predlaže kako inteligentno personalizirati buduće poruke (vidi Dodatak 2).

Dodatak 2. Primjeri Persadovih individualiziranih poruka

Osim upotrebe umjetne inteligencije u upravljanju postojećim donatorima, analitika umjetne inteligencije može igrati značajnu ulogu u širenju baze donatora. AI može pružiti uvid u učinkovitost različitih kampanja za širenje javnosti analizirajući angažman publike. AI se također može koristiti za procjenu općeg raspoloženja javnosti prema neprofitnoj organizaciji ili određenoj kampanji. Obrada prirodnog jezika (NLP) modalitet je umjetne inteligencije koji može procijeniti tekst (tj. objave na društvenim mrežama, članke ili komentare) kako bi identificirao obrasce emocija izražene u tim izvorima. Platforme za NLP uključuju Google Cloud Natural Language ili Amazon Comprehend.

Zbog novonastale generativne funkcije umjetne inteligencije, zadatke slanja poruka i stvaranja sadržaja mogla bi preuzeti umjetna inteligencija. Jednostavni zadaci poput pisanja e-mailova, izrade plakata ili razvijanja prezentacija mogli bi se u potpunosti riješiti pomoću ChatGPT-a. ChatGPT može brzo i isplativo generirati čak i složenije zadatke kao što su financijske analize ili objave na društvenim mrežama. Kombinirajući analitičke i generativne funkcije, umjetna inteligencija može stvoriti predloške za e-mailove donatorima dodajući individualizirani dodir svakom e-mailu.

AI obećava da će biti koristan u mnogim drugim područjima rada neprofitnih organizacija. Neprofitne organizacije mogle bi lako integrirati AI chatbotove na svoje web stranice, čineći informacije o kampanjama ili organizacijskoj strukturi dostupnijima. Ovi chatbotovi mogu ponuditi personalizirano iskustvo razgovora prisjećajući se onoga što je čovjek prethodno rekao u interakciji s organizacijom i udovoljavajući osobnim preferencijama. Unaprijed programirane chatbot platforme dostupne su za kupnju, kao što su Tars, ManyChat ili Googleov DialogFlow.

Svakodnevni zadatak vođenja bilješki izvrstan je posao za prepustiti umjetnoj inteligenciji. Već postoje platforme za bilježenje koje pokreće AI, kao što je Otter.ai, alat koji bilježi, transkribira i sažima timske sastanke i prezentacije. Članovi tima mogu komunicirati s transkriptom dodavanjem komentara, stvaranjem radnji ili bilježenjem ključnih točaka. Fathom je sličan alat koji je usko povezan sa Zoomom i trenutno je besplatan za korištenje.

Prednosti umjetne inteligencije upućuju na njezinu neposrednu korisnost za neprofitne organizacije, ali mnoga pitanja ostaju. Kako male neprofitne organizacije integriraju ovu tehnologiju ako njihovo osoblje nema znanja ili iskustva s IT-om? Na etičkoj razini, kako neprofitne organizacije mogu osigurati da svi članovi osoblja koriste AI na odgovarajući način? Na ovo je pitanje osobito teško odgovoriti s obzirom na nedostatak etičkih načela oko umjetne inteligencije u cjelini. Ciljani marketing koristan u upravljanju donatorima može se donatorima činiti kao zadiranje u privatnost; kako se podaci mogu koristiti na način koji poštuje privatnost?

Konzultantica za poslovanje Naketa Jones preporučuje da neprofitne organizacije angažiraju stručnjake za umjetnu inteligenciju kada uče kako integrirati umjetnu inteligenciju na radno mjesto. Ona također naglašava potrebu za pažljivim treniranjem umjetne inteligencije kako bi se izbjegle pristranosti – budući da je jedna od opasnosti umjetne inteligencije njezino oslanjanje na informacije s povijesnim diskriminirajućim pristranostima. Jones naglašava potrebu da organizacije stvore smjernice o etičkoj uporabi umjetne inteligencije. U određivanju ovih etičkih smjernica, neprofitne organizacije mogu koristiti alate AI Ethics Laba, kompilaciju informacija o postojećim smjernicama u raznim vladinim, privatnim i profesionalnim organizacijama.

Izvori:
Alonzo, Mike. “5 Ways Nonprofits Can Use AI for Better Fundraising.” NonprofitPro, 11 May 2023. www.nonprofitpro.com/post/5-ways-nonprofits-can-use-ai-for-better-fundraising/
Amos, Zac. “AI for Nonprofits: How to Boost Effectiveness.” Unite.AI, 13 Feb. 2023. https://www.unite.ai/ai-for-nonprofits-how-to-boost-effectiveness/.
Chow, Gia. “Artificial Intelligence for Nonprofits: Your List of AI Tools to Use for Good.” 
CauseVox, https://www.causevox.com/blog/artificial-intelligence-for-nonprofits/Accessed 20 June 2023.
Jones, Naketa. “The Power of AI for Good: How Nonprofits Can Harness Technology to Change the World.” Linkedin, 27 Feb. 2023. www.linkedin.com/pulse/power-ai-good-how-nonprofits-can-harness-technology-jones-mpa-edd.
Wu, T., et al. “A Brief Overview of ChatGPT: The History, Status Quo and Potential Future 
Development,” IEEE/CAA Journal of Automatica Sinica, vol. 10, no. 5, pp. 1122–1136, 
May 2023. doi:10.1109/JAS.2023.123618.
Naslovna fotografija: Matheus Bertelli@Pexels

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!