Ustavno pravo SAD-a na pobačaj ugroženo presudom Vrhovnog suda od 24. lipnja 2022. u predmetu Roe protiv Wadea

Autorica: Julia Lemmon

Vrhovni sud SAD-a je odlukom od 24. lipnja 2022. godine, većinom glasova (5:4), poništio povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je na federalnoj razini legaliziran pobačaj Poništavanje ovog 50 godina trajnog presedana ozbiljna je prijetnja pristupu žena reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi pa odmah nakon objavljivanja odluke došlo do vala prosvjeda širom zemlje.

Odluka je povećala nepovjerenje u Vrhovni sud, posebno nakon što su neki od sudaca tijekom saslušanja u Senatu doveli senatore u zabludu svojim izjavama o mogućnosti poništavanja presude. Dan prije poništenja Roea protiv Wadea, Vrhovni sud donio je još jednu iznimno važnu odluku u predmetu “New York State Rifle & Pistol Association” protiv Bruena, kojom se dopušta proširenje prava na posjedovanje oružja i slabljenje kontrole nad oružjem u cijeloj zemlji. U novoj normativnoj stvarnosti Sjedinjenih Američkih Država, kojom dominiraju ultrakonzervativne snage, oružje (dvostruko češće ga posjeduju muškarci nego žene) ima više prava na neovisnost i autonomiju od ženskih tijela.

Nakon preokreta u predmetu Roe protiv Wadea, svaka druga žena i djevojčica u SAD-u sada živi u državi u kojoj pravo na pobačaj više nije zajamčeno. Očekuje se da će otprilike polovina država u Sjedinjenim Državama zabraniti ili ograničiti pobačaje, dok su druge krenule u kodificiranje zakonitosti pobačaja. Nekoliko država još uvijek je neodlučno.

1. Države koje idu prema zabrani pobačaja: U 16 država sa 16 milijuna žena u reproduktivnoj dobi došlo je do zabrane pobačaja (pobačaj je ili odmah zabranjen ili zabrana stupa na snagu nakon 30 dana). To su Viskonsin, Južna Dakota, Oklahoma, Misuri, Arkansas, Alabama, Kentaki, Ajdaho, Wyoming, Sjeverna Dakota, Teksas, Misisipi, Tenesi, Utah, Lujzijana i Zapadna Virdžinija.

2. Države s još neutvrđenim pravnim statusom: 9 država s 11 milijuna žena reproduktivne dobi – Montana, Nebraska, Kanzas, Ajova, Indiana, Mičigen, Pensilvanija, Virdžinija i Sjeverna Karolina – zakonodavci ili sudovi odgovorni su za donošenje odluke. To znači da legalni pristup pobačaju ovisi o ishodima zakonodavnih bitaka između guvernera države i državnog zakonodavstva, sudskim presudama u pravnim slučajevima koji proizlaze iz prava na pobačaj i rezultatima posebnih sjednica koje neki guverneri sazivaju kako bi izglasali zabranu pobačaja.

3. Države koje jamče i pružaju skrb o pobačaju: 18 država s 26,5 milijuna žena reproduktivne dobi koje su kodificirale zakonitost pobačaja: Kalifornija, Oregon, Vašington, Havaji, Konektikat, Njujork, Vermont, Nju Džersi, Delavare, Merilend, Maine, Nju Hempšir, Ilionis, Minesota, Kolorado, Aljaska, Novi Meksiko i Nevada te okrug Kolumbija. Neke od njih, poput država Njujork, Kalifornija, Konektikat, Oregon i Nju Džersi, obavezale su se na proširenje pristupa pobačaju ženama iz drugih saveznih država, što zahtijeva i dodatna financijska ulaganja.

Mark Dixon/flickr
Globalni utjecaj odluke Vrhovnog suda

Posljedica odluke Vrhovnog suda štetna je ne samo po reproduktivno zdravlje, prava i opći osjećaj sigurnosti žena u SAD-u, već i po globalni položaja Sjedinjenih Država kao demokratske zemlje koja štiti ljudska prava žena, pristup zdravstvenoj zaštiti i ravnopravnost spolova.

U proteklih 30 godina oko 60 zemalja proširilo je zakone i postiglo napredak u promicanju  seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Umjesto da se pridruže ovom obećavajućem trendu, Sjedinjene Države su se pridružile Poljskoj, El Salvadoru i Nikaragvi kao jedinim zemljama koje su odustale od ranijih, progresivnijih odredbi o pristupu pobačaju. Poništavanje Roea moglo bi se shvatiti kao “društvena dozvola za zabranu” i rezultirati otežanim pristupom  pobačaju diljem svijeta i jačanjem akcija protiv pobačaja i prava žena vjerskih fundamentalističkih i mizoginih društvenih pokreta, političkih agendi i populističkih  stavova na globalnoj razini.

Zbog istaknutog položaja SAD-a u svijetu, ovo bi se moglo smatrati poticajem za preispitivanje pristupa i stajališta o pobačaju i pravima žena. Provedba zakona o pobačaju je uvelike pod utjecajem društvenih normi pa bi stoga povlačenje SAD-a s pro choice pozicije u predmetu Roe protiv Wadea moglo signalizirati ostatku svijeta da prava na pobačaj nisu dio korpusa ljudskih prava. Zbog utjecaja koji SAD ima na globalnu političku sferu i količinu inozemne razvojne pomoći, negativni politički stavovi spram ženskih ljudskih prava i pristupa pobačaju u okviru  zdravstvene skrbi  mogli  bi rasti u manje razvijenim zemljama diljem Afrike i Latinske Amerike gdje vlasti već imaju problema s organiziranim pružanjem zdravstvenih usluga.

Zabrana pobačaja ne zaustavlja abortuse, zaustavlja samo one medicinski sigurne. U slučaju da međunarodnu razvojnu pomoć Bidenove administracije politički blokiraju politički protivnici u Senatu, Europska unija, kao najbogatija demokratska regija svijeta, morat će pojačati svoje financijske i političke napore, preuzeti račun i ojačati svoju političku volju kako bi zaštitila pristup pobačaju i reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi za žene i djevojke širom svijeta.

Što Bidenova administracija sada može učiniti?

S obzirom na konačnost odluke Vrhovnog suda koja se ne može mijenjati do izmjene članova suda, Biden ne može mnogo učiniti u pogledu zaštite ustavnog prava na pobačaj. Međutim, otkako je nacrt mišljenja o ovom slučaju procurio u američku javnost prije otprilike dva mjeseca, Biden i njegova administracija pripremali su se za ovaj scenarij i istraživali različite mogućnosti akcija koje im stoje na raspolaganju. Trenutno Bidenova administracija surađuje s FDA-om (Američka agencija za hranu i lijekove), kako bi zaštitila i proširila pristup lijekovima koje je odobrila FDA, kao što su kontracepcija i mifepriston (lijek koji sigurno prekida trudnoću do desetog  tjedna). Predsjednik je također naložio Odjelu za zdravstvo i socijalne usluge da osigura da ti lijekovi budu javno dostupni u najvećoj mogućoj mjeri.

Biden je također javno obećao da će on i njegova administracija braniti i štititi prava žena i osoba koje mogu zatrudnjeti pa će uložiti napor da dobiju tablete za pobačaj poštom, posebno ako su iz države koja je zabranila pobačaje, kao i da će štititi i braniti prava onih koji su odlučili otputovati u drugu državu koja ima manje restriktivne zakone.

Biden je pozvao Kongres da usvoji zakon koji jamči pravo na pobačaj na saveznoj razini. Bilo je nekih prijedloga od strane demokratskih političara da se omogući pružateljima zdravstvene usluge prekida trudnoće da uslugu pružaju s federalne razine ili da se osigura federalno financiranje za žene koje moraju putovati izvan svoje države u drugu kako bi izvršile pobačaj. Međutim, obje opcije nisu sasvim vjerojatne s obzirom na druge pravne okolnosti ili posljedice koje bi se mogle dogoditi. Primjerice, Hydeov amandman je propis koji zabranjuje federalno financiranje pobačaja osim u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život majke u opasnosti. To može spriječiti Bidenov pokušaj da otvori savezni fond za pomoć onima koji putuju preko državnih granica kako bi izvršili pobačaj. Međutim, predsjednik Biden je nedavno pozvao Senat da onemogući korištenje instituta “filibustera” kako bi se pravo na pobačaj moglo zakonski propisati na federalnoj razini. To daje određenu, makar malu nadu, da će se pravo na pobačaj ipak uspjeti etablirati na federalnoj razini, unatoč odluci Vrhovnog suda.

Politički utjecaj odluke Vrhovnog suda na “midterm” izbore

Predviđa se da će odluka Vrhovnog suda u aktualnoj političkoj klimi u SAD-u imati veliki utjecaj na nadolazeće izbore u sredini mandata koji će se održati početkom studenog 2022. Odluku Vrhovnog suda neki bi, osobito umjereni, mogli vidjeti kao situaciju u kojoj desničarska stranka nije u dodiru s javnim mnijenjem, pogotovo jer je, prema anketi Sveučilišta Quinnipiac, preko 62% Amerikanaca podržavalo Roea (90% demokrata, preko 60% umjerenih i oko 40% republikanaca), što bi moglo pojačati njihovu odluku da glasaju za demokrate na nadolazećim izborima. Biden i njegova administracija snažno su poticali američke građane da uzmu u obzir poziciju Roea kada budu glasali na izborima u studenom ove godine. Demokrati se nadaju da će objavljivanje ove odluke pomoći preokrenuti borbu za mjesta guvernera i članova Senata u njihovu korist, kao i da će im to pomoći da zadrže neke umjerene glasače iz predgrađa koji su im pomogli u pobjedi u nedavnoj prošlosti. Budući da je 3 suca koji su glasali za poništenje Roea imenovao Donald Trump, to bi također moglo dovesti do toga da oni koji su glasali za Bidena 2020. (zato što nisu htjeli Trumpa) ponovno glasati za demokrata s nadom da će time ublažiti Trumpove političke učinke u nadolazećim godinama.

U nekoliko država s mješovitom ili podijeljenom političkom zastupljenošću, posebno u Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji, poništavanje Roea protiv Wadea od strane Vrhovnog suda imat će veliki utjecaj na ishod njihovih međuizbora. Naprimjer, u studenom su izbori za guvernera u Pensilvaniji. Državu trenutačno kontrolira demokratski guverner, ali zakonodavno tijelo je pod kontrolom republikanaca i zadržavanje sadašnjeg demokratskog glavnog državnog odvjetnika na dužnosti pomoglo bi da pobačaj ostane legalan u državi jer je obećao blokirati sve zakone protiv izbora koji bi se mogli pojaviti na njegovom stolu. Ipak, izborni ishod je vrlo neizvjestan.

Međutim, objavljivanje ove odluke Roe protiv Wadea sada bi se  moglo pokazati kao pametan potez za republikance jer je objavljena među mnoštvom drugih nacionalnih problema za koje se činilo da imaju prednost u odnosu na pobačaj ili druga društvena pitanja, kao naprimjer, nacionalne cijene plina i inflaciju. Ekonomska pitanja su u velikoj mjeri odlučujući čimbenik u izbornim ishodima. S obzirom na to da su zakoni i odlučivanje o pobačaju vraćeni na nivo pojedinačnih država i njihovih vlada, vjerojatnije je da će ovo pitanje pobačaja utjecati na državne izbore, a ne na savezne izbore u sredini mandata.  U ovom trenutku, sve je još uvijek vrlo neizvjesno. Ovisit će uvelike o tome kako demokrati odluče provesti ovih zadnjih nekoliko mjeseci kampanje prije izbora. Sa sigurnošću se tek može reći da će odluka o poništavanju Roe protiv Wadea povećati odaziv birača na nadolazećim izborima.

Primjeri zabrane pobačaja u različitim državama:
 1. Viskonsin: Wisconsin imao je zabranu pobačaja 173 godine, ali su je morali suspendirati zbog presude Roea protiv Wadea. Njihov zakon, koji se sada ponovno provodi, napisan još 1849., čini pobačaj nezakonitim, osim ako se ne smatra medicinski nužnim za spašavanje majčinog života a omogućavanje pobačaja je kazneno djelo koje se kažnjava s do šest godina zatvora i novčanom kaznom do 10.000 USD. Ne sadrži nikakvu iznimku u slučajevima silovanja ili incesta. Za više informacija: https://www.wpr.org/no-wisconsin-clinics-are-providing-abortions-friday-after-scotus-struck-down-roe-v-wade
 2. Južna Dakota: Pobačaj je potpuno protuzakonit u Južnoj Dakoti, uz iznimku ako postoji “odgovarajuća i razumna medicinska procjena da je izvođenje pobačaja neophodno za očuvanje života trudne žene.” Svatko tko na kraju izvrši pobačaj (lijek, pilula, kirurški zahvat itd.) izvan te iznimke, kriv je za kazneno djelo klase 6 s kaznom do dvije godine zatvora i/ili maksimalnom novčanom kaznom od 4000 USD. Ne postoje iznimke za silovanje ili incest. Za više informacija: https://eu.argusleader.com/story/news/2022/06/24/roe-v-wade-overturned-what-means-south-dakota-abortion-illegal-trigger-law-supreme-court/7632429001/
 3. Oklahoma: Pobačaji su potpuno ilegalni u državi Oklahoma, osim ako je majčin život u opasnosti. Svatko tko izvrši pobačaj izvan ove iznimke može biti kazneno optužen i kažnjen s dvije do pet godina zatvora. Novi zakon koji bi trebao stupiti na snagu 26. kolovoza u Oklahomi povećava potencijalne kazne za provođenje pobačaja na najviše 10 godina zatvora i maksimalnu novčanu kaznu od 100.000 USD. Država je također opozvala licence za sve klinike za pobačaje na svom teritoriju. Ne postoji iznimka za silovanje ili incest. Za više informacija: https://eu.oklahoman.com/story/news/2022/06/24/roe-v-wade-scotus-means-oklahoma-abortion-trigger-law/7623055001/
 4. Misuri: Pobačaji su ilegalni u Missouriju s jedinom iznimkom ako su život ili zdravlje pacijentice u opasnosti. Ne postoje iznimke za silovanje ili incest. Svatko tko izvrši pobačaj izvan te iznimke može biti kazneno gonjen za kazneno djelo klase B za koje je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora i može mu se suspendirati ili opozvati liječnička dozvola. Za više informacija: https://missouriindependent.com/2022/06/24/abortion-is-now-illegal-in-missouri-in-wake-of-u-s-supreme-court-ruling/
 5. Arkansas: Pobačaji su potpuno ilegalni u Arkansasu s jedinom iznimkom da se spasi život trudnice. Ne postoji iznimka za silovanje ili incest. Glavni državni odvjetnik Arkansasa izrazio je podršku dodavanju iznimki za silovanje i incest, ali trenutni zakon to ne uključuje. Svatko tko izvrši ili pokuša izvršiti pobačaj izvan navedene iznimke bit će optužen za neklasificirano kazneno djelo i može biti kažnjen kaznom zatvora do 10 godina i/ili maksimalnom novčanom kaznom od 100.000 USD. Za više informacija: https://www.ualrpublicradio.org/local-regional-news/2022-06-24/attorney-general-rutledge-certifies-trigger-laws-allowing-enforcement-of-abortion-bans
 6. Alabama: Od sada, pobačaj je u Alabami protuzakonit nakon 20. tjedna trudnoće, uz jedine iznimke ako liječnik može potvrditi da je fetus nesposoban za život ili ako bi završetak trudnoće bio smrtonosan ili ozbiljno i nepovratno oštećenje za ženu. Međutim, 2019. Alabama je donijela zakon kojim se zabranjuju svi pobačaji tijekom cijele trudnoće, osim ako je majčin život ugrožen ili ako postoji smrtonosna fetalna anomalija. Blokirao ju je savezni sudac 2019. jer je Roe još bio na snazi, ali državni dužnosnici trenutačno kažu da planiraju brzo krenuti u ponovno osporavanje te presude. Državni zakonodavci također su dodali amandman na državni ustav koji priznaje da nerođeni imaju prava. Svatko tko izvrši pobačaj u Alabami mogao bi dobiti do 99 godina zatvora. Za više informacija: https://www.guttmacher.org/fact-sheet/state-facts-about-abortion-alabama
 7. Kentaki: Pobačaj je sada protuzakonit u Kentuckyju s jedinom iznimkom ako je život majke ugrožen. Ne postoji iznimka za silovanje ili incest. Svatko tko izvrši pobačaj u Kentuckyju kriv je za kazneno djelo klase D koje je kažnjivo s do pet godina zatvora. Za više informacija: https://www.citybeat.com/news/trigger-law-effectively-bans-abortion-in-kentucky-after-roe-v-wade-reversal-13388142
 8. Ajdaho: Pobačaj će biti protuzakonit u Idahu 30 dana od Roeovog preokreta (krajem kolovoza). Tako će pobačaj biti kazneno djelo uz jedinu iznimku za silovanje, incest ili spašavanje života trudnice. Kako bi se kvalificirala za iznimku za silovanje ili incest, osoba bi morala dostaviti kopiju policijskog izvješća svom liječniku koji bi izvršio pobačaj, a dobivanje izvješća bi moglo potrajati tjednima. Za više informacija: https://idahocapitalsun.com/2022/06/24/idahos-trigger-law-will-abolish-abortions-30-days-after-scotus-ruling-overturning-roe-v-wade/
 9. Wyoming: Pobačaj je u Wyomingu protuzakonit uz iznimke samo u slučajevima silovanja, incesta i opasnosti od smrti ili “znatnih i nepovratnih fizičkih oštećenja” trudne osobe. Ovo će stupiti na snagu pet dana nakon što guverner ovjeri zakon državnom tajniku u Wyomingu. Zakon koji ovo čini nezakonitim daje glavnom državnom odvjetniku 30 dana da to prijavi guverneru kako bi pobačaj mogao biti legalan u Wyomingu najviše do početka kolovoza. Svatko tko izvrši pobačaj u Wyomingu mogao bi dobiti do 14 godina zatvora. Za više informacija: https://wyofile.com/supreme-court-ruling-to-trigger-wyoming-abortion-ban/
 10. Sjeverna Dakota: Sjeverna Dakota ima zakon o pobačaju od 2007. u slučaju da je Roe poništen. Ovaj zakon stupit će na snagu 30 dana nakon što ga glavni državni odvjetnik potvrdi i njime se svi pobačaji proglašavaju nezakonitim, osim u slučajevima silovanja, incesta ili opasnosti po život trudne osobe. Također čini izvođenje pobačaja izvan tih iznimaka kaznenim djelom klase C i svi pružatelji usluga pobačaja moraju imati privilegije za prijem u bolnicu u svom području. Za više informacija: https://www.guttmacher.org/fact-sheet/state-facts-about-abortion-north-dakota
 11. Teksas: Teksas ima izuzetno stroge propise o pobačaju od prošle godine kada su usvojili zakon koji dopušta privatnom građaninu da tuži drugog privatnog građanina koji je primio, pomagao, podržavao ili izvršio pobačaj i čini nezakonitim pobačaj nakon šest tjedana trudnoće. S poništavanjem Roea, teksaški zakon zabranjuje pobačaj od trenutka oplodnje, uz samo iznimke za rijetke slučajeve spašavanja života trudne osobe ili sprječavanja “znatnog oštećenja glavnih tjelesnih funkcija”. Ne postoje iznimke za slučajeve silovanja ili incesta. Svatko tko svjesno izvrši, pokuša ili izazove pobačaj, kriv je za kazneno djelo drugog stupnja, a kazna se povećava na prvostupanjski ako “nerođeno dijete” umre zbog prekršaja. Postoji novčana kazna od najmanje 100.000 američkih dolara za svaki prekršaj, a može uključivati i doživotnu kaznu zatvora za izvođenje pobačaja. Ovaj zakon stupa na snagu 30 dana nakon svrgavanja Roea. Za više informacija: https://www.houstonpublicmedia.org/articles/news/texas/2022/06/24/427684/texas-trigger-law-to-ban-abortion-will-soon-go-into-effect-heres-how-it-works/
 12. Misisipi: Zakon o pobačaja u državi Mississippi stupit će na snagu 10 dana nakon 27. lipnja 2022. (7. srpnja 2022.) i zabranjuje sve pobačaje s iznimkama kada je majčin život u opasnosti ili u slučaju silovanja koje je prijavljeno policiji. Svatko tko prekrši ovaj zakon mogao bi dobiti do 10 godina zatvora. Mississippi ima najveću stopu smrtnosti dojenčadi u SAD-u, najnižu stopu očekivanog životnog vijeka i najveću stopu fetalne smrtnosti. Ne nude zajamčeni plaćeni dopust za nove roditelje. Za više informacija: https://www.mississippifreepress.org/25153/mississippi-ag-certifies-trigger-law-criminalizing-most-abortions-by-july-7
 13. Tenesi: Zakon o pobačaju u Tennesseeju čini pobačaje u cijelosti ilegalnim unutar te države s jedinom iznimkom ako trudnoća dovodi zdravlje majke u opasnost. Ne postoje iznimke za silovanje, incest ili prijetnje mentalnom zdravlju kao što je samoozljeđivanje. Ovaj zakon će stupiti na snagu u sljedećih 30 dana i uvelike se fokusira na to tko provodi pobačaje. Svatko tko provodi pobačaj može biti osuđen za kazneno djelo klase C s kaznom od tri do 15 godina zatvora. Zakon ne kriminalizira žene koje su pobacile, ali bi mogle biti optužene za nagovaranje ili zavjeru za traženje pobačaja. Osim toga, zakon dopušta i ocu djeteta da tuži liječnika ili majku zbog izvođenja zahvata i pobačaja. Za više informacija: https://www.newschannel5.com/news/prosecution-of-doctors-imminent-under-new-tennessee-abortion-law-legal-experts-say
 14. Utah: Utah ima zakon o pobačaja koji bi, nakon poništenja Roea, zabranio sve pobačaje, uz iznimke samo za slučajeve silovanja, incesta, ako fetus ima manu koja se “jednako može dijagnosticirati i uniformno smrtonosna” prema procjeni i dogovoru dvaju liječnika koji prakticiraju majčinu fetalnu medicinu ili ako je majčin život u opasnosti. Svatko tko prekrši ovaj zakon može se suočiti s kaznom od jedne do 15 godina zatvora, maksimalnom novčanom kaznom od 10.000 USD ili oboje. Međutim, 27. lipnja 2022. sudac iz Utaha izdao je 14-dnevnu hitnu i privremenu zabranu prilaska u skladu s državnom zabranom koja je dopuštala trenutni nastavak pobačaja sljedeća dva tjedna. Ako se ne produži, zakon o pokretanju pobačaja stupit će na snagu 11. srpnja 2022. ili oko tog datuma. Za više informacija: https://www.sltrib.com/news/2022/06/24/supreme-court-clears-way/
 15. Lujzijana: Louisianin zakon o pokretanju abortusa uključivao je njegovu potpunu nezakonitost, s jedinom iznimkom ako trudnoća dovodi život trudne osobe u opasnost ili je izlaže opasnosti od trajne ozljede. Ne postoje iznimke za slučajeve silovanja ili incesta. Oni koji izvrše ilegalni pobačaj mogli bi se suočiti s kaznom do 10 godina zatvora i novčanom kaznom od 100.000 USD. Slično Utahu, okružni sud u Louisiani blokirao je trenutnu provedbu zakona o pokretaču i zakazao ročište o tome za 8. srpnja 2022. Za sada se pobačaji mogu nastaviti. Za više informacija: https://lailluminator.com/2022/06/24/louisianas-trigger-law-to-restrict-abortion-goes-into-effect-with-supreme-court-ruling/
 16. Zapadna Virdžinija: Zapadna Virdžinija ima spreman zakon o pobačaju koji datira više od jednog stoljeća, ali se desetljećima nije provodio zbog prisutnosti Roeove zakonitosti. Svi pobačaji zabranjeni su u Zapadnoj Virginiji, osim ako su učinjeni u dobroj vjeri da se spasi život trudnice. Ne postoji iznimka za silovanje ili incest. Od 27. lipnja 2022. pobačaji su se mogli izvoditi nakon 20 ili više tjedana nakon oplodnje, ali samo ako su usklađeni s navedenim iznimkama. Svatko tko prekrši ovaj zakon kriv je za kazneno djelo i, nakon što bude osuđen, bit će smješten u zatvor od tri do 10 godina, a ako je trudna osoba umrla tijekom postupka pobačaja, onaj tko je vodio postupak bit će osuđen za ubojstvo. Glasači Zapadne Virginije također su odobrili amandman na ustav svoje države koji bi naveo da “ništa u ovom ustavu ne osigurava ili štiti pravo na pobačaj ili zahtijeva financiranje pobačaja.” Za više informacija: https://www.guttmacher.org/fact-sheet/state-facts-about-abortion-west-virginia
Ostale zanimljive činjenice:
 1. Nitko vas ne može prisiliti da donirate krv, koštanu srž, organe itd. iako svake godine tisuće ljudi umire zbog toga što im ta skrb nije pružena. Nitko se ne može nagovoriti da učini bilo što od toga, a medicinski stručnjaci ne mogu čak ni uzeti vaše organe nakon smrti bez vašeg pismenog pristanka potpisanog za života. Govori se o tjelesnoj autonomiji. Žene koje žele prekinuti trudnoću je nemaju.
 2. Ne možete navesti nerođeno dijete u svojoj poreznoj prijavi radi dobivanja olakšica jer ono zakonski još nije osoba, ali ne možete ostvariti ni pobačaj u polovini država SAD-a jer se to smatra oduzimanjem života.
 3. Majka se ne može prijaviti za alimentaciju sve dok se beba ne rodi, a američki zakon ne priznaje oca kao zakonskog roditelja ili skrbnika tijekom trudnoće; prepoznaju ih tek nakon rođenja. Za muškarce koji su biološki očevi nerođeno dijete nije pravno osoba, ali se tvrdi da je pravna osoba kada majka želi pobačaj.

 

Naslovna fotografija: Adam Faden/flickr

 

 

 

 

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!