51. Dan planeta Zemlje: Obnovimo našu Zemlju

Dan planeta Zemlje po prvi je put obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu.  Danas ovaj dan obilježava više od 190 zemalja svijeta s ciljem jačanja svijesti svih generacija o zaštiti prirode. Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta. Tema ovogodišnjeg Dana planeta glasi „Restore Our Earth“ (Obnovimo našu Zemlju).

Naš planet naša je budućnost, a briga za njega počinje od nas samih. S tim na umu izdvojili smo nekoliko praksi koje svatko može uvesti u svoju svakodnevicu i unutar vlastitih mogućnosti djelovati u smjeru smanjenja čovjekova štetnog utjecaja na okoliš.

1.      Smanjite potrošnju, ponovno upotrijebite i reciklirajte: Smanjenjem osobne potrošnje istovremeno smanjujete količinu otpada koju proizvodite. . Slijedite tri “R” (Reduce. Reuse. Recyle.) -a da biste sačuvali prirodne resurse i prostor odlagališta otpada.

2.      Volontirajte: Potražite organizacije koje se bave zaštitom okoliša u svojoj zajednici i sudjelujte u akcijama čišćenja koje organiziraju. Ili, još bolje, organizirajte ih sami!

3.      Educirajte se:  Što više učite i znate o važnosti prirodnih resursa i načinima na kojima možete zaštititi okoliš, više znanja ćete moći podijeliti s drugima.

4.      Štedite vodu: Što manje vode koristite, manje otpadnih voda završit će u oceanu.

5.      Kupujte pametno i održivo: U kupovinu nosite vrećicu za višekratnu upotrebu i izbjegavajte kupovati namirnice u plastičnoj ambalaži.

6.      Koristite štedne žarulje: Energetski učinkovite žarulje smanjuju emisiju stakleničkih plinova. I ne zaboravite ugasiti svjetlo kad izlazite iz prostorije!

7.      Posadite drvo: Drveće osigurava hranu i kisik te pomaže u uštedi energije, čišćenju zraka i borbi protiv klimatskih promjena.

8.      Pripazite na sredstva za čišćenje koja koristite: Odaberite netoksične kemikalije u kući i uredu.

9.      Hodajte i biciklirajte više: Vozite manje i, kad  god ste u prilici, koristite carpooling.

Službeni plakat za ovogodišnji Dan planeta Zemlje kreirao je poznati brazilski umjetnik Paulo Cesar Silva – Speto, koji o svom radu kaže: “Moje djelo simbolizira nadu u mlade koji su kolijevka naše budućnosti. Srna je simbol mira, ljubaznosti i nježnosti. Iako „plaha“ sposobna je oduprijeti se neprijatelju. Nije bespomoćna, već vrlo snažna i hrabra. Sunce, zahvaljujući životnoj energiji koju nam daje, predstavlja napredak čovječanstva.”

#Održivo je #NovoNormalno!

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!