Apel eurozastupnicima: Glasajte za Rezoluciju, spriječite kršenje seksualnih i reproduktivnih prava

This post is also available in: English (engleski)

Povodom glasanja o Rezoluciji o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima izvjestitelja Predraga Freda Matića, predstavnice civilnog društva Hrvatske uputile su pismo zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu. Pismom ih pozivaju da glasaju za Rezoluciju i tako osiguraju pravedniji pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju te tako opravdaju povjerenje koje su im građanke Europske unije dale na izborima.

Rezolucijom se od država članica Europske unije, među ostalim, traži da poštuju seksualna i reproduktivna prava žena te osiguraju pravo na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju svojim građankama i građanima. Rezoluciju je u svibnju ove godine prihvatio i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvi takav dokument EP-a u gotovo deset godina koji posebno adresira seksualna i reproduktivna prava.

“Recite jasno i glasno DA Europi u kojoj svi imaju pravo na zdravlje i sigurnost!“, ističu potpisnice pisma te navode da se seksualna i reproduktivna prava žena krše u svim zemljama članicama Europske unije. „Institucije Europske unije i države članice dužne su svojim građankama omogućiti pristup seksualnoj edukaciji, besplatnoj kontracepciji te menstrualnim potrepštinama, kao i legalan te besplatan pobačaj”, naglašavaju u pismu.

Apeliraju na zastupnice i zastupnike da prihvaćanjem Rezolucije iskažu solidarnost s djevojčicama i ženama, s dječacima i muškarcima koje i koji imaju pravo na siguran život i sretnu zrelu dob – što uključuje djelotvornu i pristupačnu zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja. “Recite DA našem zdravlju, recite NE svakom pokušaju ograničavanja reproduktivnih prava žena, kao i drugih ljudskih prava”, ističu.

U srijedu je u Europskom parlamentu provedeno glasanje o zahtjevu za odbijanjem Rezolucije. Protiv prava na  seksualno i reproduktivno zdravlje izjasnili su se Mislav Kolakušić, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Ruža Tomašić, Željana Zovko i Sunčana Glavak. Time su poručili da podržavaju daljnje kršenje ljudskih prava, da žele Europsku uniju u kojoj mladi i dalje odrastaju bez adekvatne seksualne edukacije, bez pristupačne kontracepcije i menstrualnih potrepština. Rezoluciju su podržali su Tonino Picula, Romana Jerković, Valter Flego, Biljana Borzan te Predrag Fred Matić.

Nastavno na netočne tvrdnje zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da se Rezolucijom promovira pobačaj i zabranjuje priziv savjesti, podsjećamo da je srž Rezolucije sveobuhvatna briga za reproduktivno i seksualno zdravlje i prava. Jedini način prevencije neželjenih trudnoća i smanjenja broja pobačaja uvođenje je cjelovitog seksualnog obrazovanja u škole što, prema posljednjem istraživanju CESI i IPSOS-a, podržava preko tri četvrtine građana i građanki Republike Hrvatske. Također, prema istraživanju Platforme za reproduktivnu pravdu i IPSOS-a, 81% građana i građanki RH podržava pravo žene na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju,  dok 67% smatra da pobačaj treba biti dostupan i besplatan.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

50,00 kn (6,64 €) 100,00 kn (13,27 €) 200,00 kn (26,54 €) 300,00 kn (39,82 €) 500,00 kn (66,36 €)