Boje solidarnosti udahnule novi život Baniji

U Petrinji, Jabukovcu i Glini uspješno održan Street Art festival na zadovoljstvo brojnog lokalnog stanovništva, posebno djece i mladih  

U subotu, 4. lipnja 2022. u Petrinji, Jabukovcu i Glini održan je Street Art festival „Boje solidarnosti“, u organizaciji Zaklade SOLIDARNA, petrinjske Udruge IKS, platforme Graffiti Na Gradelle te uz potporu Montessori Grupe i Atlantic Grupe. Cilj festivala, kojim je ujedno predstavljen istoimeni projekt, bio je obogatiti kulturni život i javni prostor područja pogođenog potresom, a što je jednako bitno – uspio je na ove tri lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji okupiti velik broj lokalnih stanovnika, prvenstveno djece i mladih koji su iskoristili još jednu priliku da se kreativno izraze.

Foto: Mladen Ričko

Posebna atrakcija bilo je predstavljanje oslikanih murala poznatih hrvatskih street art umjetnika Lunara u Petrinji i Cheza 186 u Glini te umjetnice Agate Lučić u Jabukovcu, koja je u izradu svog rada uključila i učenike OŠ Jabukovac.

„Kad radim nekakav rad, moja namjera je da prenesem pozitivnu poruku; poruku prijateljstva, suradnje, empatiju… Moj lajtmotiv su mačke koje su nasmiješene, koje prenose moju podsvjesnu emociju. Svaki ilustrator kad crta, zapravo crta sebe. Moje mačke se nalaze u šumi, što je druga poruka koju prenosim – ekologija. Mislim da su moji simboli jako jednostavni i jednostavno se prenose. Kad vidiš nečiji osmijeh, i ti se smiješ. To je jednostavno tako, makar je to neživi lik koji te gleda s neke površine.“, izjavio je Slaven Kosanović Lunar, umjetnik i jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera.

Slaven Kosanović Lunar
Foto: Mladen Ričko

„Ideja ovog projekta je da djecu i mlade kroz radionice educiramo kako odgovorno, ali kreativno pristupiti javnom prostoru te ih potaknemo i osnažimo da i sami interveniraju u taj prostor na način koji ga oplemenjuje, a ne oštećuje. Osim toga, projektom smo stvorili novu priliku za kreativno umrežavanje djece i mladih, ali i za razvoj kompetencija za likovni odgoj na polju street arta na razini lokalnih škola i nezavisnih kulturnih inicijativa“, objasnila je Karla Pudar, programska voditeljica Zaklade SOLIDARNA.

Likovne radionice su, uz iskusne voditelje, aktivno uključile i lokalne nastavnike i umjetnike zainteresirane za pedagoški rad i street art pa je tako njihova izvedba doprinijela podizanju lokalnih obrazovnih kompetencija. To nije bio cilj samo ovog projekta, već i ukupnih napora Zaklade SOLIDARNA koja krizu koja je zatekla ljude na Baniji nastoji iskoristiti kao priliku za revitalizaciju zajednice.

Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica Montessori Grupe, ovom je prilikom istaknula: “Maria Montessori uvijek je govorila kako mašta ne postaje velika sve dok je ljudi, s obzirom na hrabrost i snagu, ne iskoriste za stvaranje. Mi u Montessori Grupi neprestano naglašavamo važnost podrške djeci i mladima da svoje misli, brige i osjećaje izražavaju kroz kreativnost i umjetnost. Upravo iz tog razloga Street Art festival ´Boje solidarnosti´ podržavamo s velikim zadovoljstvom jer pomaže u širenju te važne poruke diljem hrvatskog društva”. 

Mural by Chez 186

U sklopu projekta „Boje solidarnosti“, koji je održan pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i Grada Gline, tijekom mjeseca svibnja u Petrinji, Jabukovcu i Glini održane su i street art radionice za mlade pod vodstvom renomiranih hrvatskih uličnih umjetnika Mane Mei i Leona GSK te umjetnice Agate Lučić.

Učenici OŠ Jabukovac s ravnateljicom Jadrankom Novak

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!