Hrvatska daruje: Građani i tvrtke u Hrvatskoj donirali 20,2 milijuna eura u dobrotvorne svrhe u 2019.

Filantropska davanja u Hrvatskoj značajno su porasla u 2019. godini, kada su darovani iznosi u pitanju. Procijenjena vrijednost donacija iznosi 20,2 milijuna eura, što je povećanje od 125% u odnosu na 2018. godinu, jedan je od ključnih podataka iz godišnjeg izveštaja Hrvatska daruje 2019, koji je pripremila Fondacija Catalyst Balkans.

Od svih donacija 82.9% usmjereno je prema četiri ključna donacijska područja (zdravstvo, ublažavanje siromaštva, podrška marginaliziranim skupinama i obrazovanje). Došlo je do porasta i donatorske aktivnosti od 10% u odnosu na 2018. godinu, pa je u 2019. zabilježeno 2.887 pojedinačnih davanja.

Ovo su neki od podataka predstavljenih na webinaru Hrvatska daruje 2019, održanom 26. studenog, na kome su predstavnici Fondacije Catalyst, Zaklade SOLIDARNA, Zaklade Slagalica, CERANEO – Centra za razvoj neprofitnih organizacija i Hrvatskog poslovnog savjeta za odrzivi razvoj govorili o stanju filantropije u Hrvatskoj u 2019. godini, sa osvrtom na davanja tokom COVID-19 krize i predviđanjima za narednu godinu.

Prof. Gojko Bežovan, sa Pravnog fakulteta u Zagrebu i iz Centra za razvoj neprofitnih organizacija – CERANEO osvrnuo se na filantropiju u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu i tokom COVID-19 krize.

Prema podacima istraživanja koje je proveo Catalyst Balkans u Hrvatskoj je od početka krize do sada donirano 15.325.490 milijuna EUR za borbu protiv štetnih posledica COVID-19, od čega 55,3% predstavljaju davanja poslovnog sektora, dok su 29,5% mješovita davanja. Čak 93,9% od ukupnog iznosa donirano je državi i javnim ustanovama, prvenstveno bolnicama.

Daria Mateljak iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj govorila je o motivaciji kompanija da doniraju i podržavaju određene teme, istaknuvši da je donekle problematično što u Hrvatskoj dosta velikih korporacija donira kako bi poboljšale korporativni imidž. Ona je dodala da bi za kompanije bilo dobro kada bi svoje korporativne vrijednosti povezivali sa svrhom donacija i istakla da je značajan vid podrške i donacija znanja.

Mateljak je naglasila i značaj transparentnosti, rekavši da je potrebno da na njenom razvoju rade i donatori i primatelji donacija.

Prema podacima istraživanja “Hrvatska daruje 2019”, tokom prethodne godine primijećen je značajan porast i kada je transparentnost u pitanju. Transparentnost doniranih vrijednosti u 2019. godini iznosi 49,8% svih donacija, što je povećanje od 19,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Branka Kaselj, direktorica Zaklade Slagalica ukazala je na to da je potrebno raditi na razvoju i očuvanju poverenja između lokalnih zaklada i poslovnog sektora, dok je Nathan Koeshall, direktor Catalyst Balkans Fondacije ocijenio da se razvoj filantropije u Hrvatskoj kreće u pozitivnom smjeru.

Svi koji su propustili webinar, a željeli bi saznati više o filantropiji i davanjima u Hrvatskoj u 2019. godini i za vrijeme COVID-19 krize, mogu ga pogledati na linku, dok cjelokupne nalaze istraživanja Hrvatska daruje 2019. godine možete pronaći u godišnjem izvještaju “Hrvatska daruje 2019.”

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!