Izvještaj kampanje Fonda za žene – za ravnopravnost kao našu stvarnost!

Nakon 7 godina kontinuiranog rada na zaštiti ženskih prava i promicanju rodne ravnopravnosti Zaklada SOLIDARNA uspostavila je Fond za žene s četiri programska pravca – pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja, dostupnost reproduktivne skrbi, ekonomsko osnaživanje te edukacija, prevencija i zagovaranje.

Kampanja Fonda za žene pokrenuta je 29. studenog 2022. i prva je faza trajala do 31. prosinca 2022. te su rezultati nadmašili sva naša očekivanja. Cilj kampanje bio je prezentirati novi Fond i prikupiti sredstva za njegov rad te podići opću svijest i vidljivost na temu ženskih prava, a količina pozitivnih komentara i upućene podrške ostavila nas je istinski ganutima. Kampanja se realizirala putem online i offline kanala po cijeloj zemlji – billboardi, city lights, vanjsko digitalno oglašavanje, radio, TV, društvene mreže, google ads te vjerujemo da je osnažila i doprijela do svih kojima je namjenjena, kao i podigla opće mijenje o važnosti kontinuiranog rada na sustavnim projmenama u kontekstu ženskih prava i ravnopravnosti.

Predstavljanje Fonda za žene @Urania – prostor kreacije. Foto: Nina Đurđević

Vizija Fonda za žene je izgradnja zajednice u kojoj je ravnopravnost naša stvarnost, u kojoj i najranjiviji imaju zadovoljene osnovne životne potrebe te mogućnost ostvariti svoje potencijale. Hvala vam što pomažete izgraditi bolje društvo!

1. Opće informacije:

Namjena: namjenska sredstva za rad Fonda za žene

Korisnik: korisnice Fonda za žene kroz sva 4 programska stupa fonda

Datum podnošenja izvješća: 8. veljače 2023.

Ukupni iznos prikupljenih donacija: 267.020,37 HRK (35.439,69 EUR)

2. Zahvale:

Osnažujuća i, nadamo se, poticajna kampanja Fonda za žene nastala je na čistom entuzijazmu i na tome smo neizmjerno zahvalni našem kreativnom timu bez kojih kampanje ne bi bilo, a koji čine: Ira Payer (Superstudio), Tena Razumović Žmara i Vanja Daskalović (Golden), Jakov Vilović (Utorak) uz digitalnu podršku Mirte Rebrine & Eve Tetec (Izone.agency). Veliko hvala i fotografkinji Nini Đurđević koja je zaslužna za sjajne fotografije sa predstavljanja Fonda za žene. Kampanja je odjeknula diljem Hrvatske putem online i offline medija zahvaljujući: Go2Digial, Zagreb Plakat, PIO d.o.o., RTL, Index i T-portal.

Billboardi Fonda za žene postavljeni su diljem Hrvatske. Vizualni identitet @Ira Payer (Superstudio)

Velika zahvala ide hrabrim ženama i djevojčicama koje su svoje vrijeme i karizmu utkale u video kampanje: Tatjani Grozdanić Begović, Akiri Rozi, Teni Razumović Žmara, Olgi Mička, Niki Bokić, Zoli Sarnavka, Tiji, Ivani Harapin Gajić, Ankici Lamešić Ujević, Klari Ujević, Mateji Mićunović i Miri Škrabalo. Video je nastao zahvaljujući VIDA produkciji, a svoj kreativni doprinos dali su: spiker Dražen Puklavec, šminkerica Saša Knežević, montažer Zdravko Rihtar Rile, snimatelj Teo Bekavac i producentica VIDA-e Martina Uzelac, pod umjetničkim vodstvom kreativnog tima kampanje. Zahvaljujemo i svim influensericama i influenserima koji su širili priču o Fondu za žene na svojim društvenim mrežama te time doprinijeli vidljivosti našeg rada.

Posebno bismo zahvalili svim građankama i građanima koji su donirali u Fond za žene, kao i svim tvrtkama koje su prepoznale važnost vraćanja u društvo doniranjem te individualnim filantropima i filantropkinjama koji svakodnevno potiču solidarnost, a posebice Marijani Šarolić Robić koja bezuvjetno donira svoje znanje i pomaže u umrežavanju Fonda za žene.

3. Prikupljanje sredstava:

Od 29. studenog 2022. godine do 31. prosinca 2022. godine ukupno je na žiro-podračun Fonda za žene Zaklade SOLIDARNA uplaćeno 267.020,37 HRK (35.439,69 EUR).

Za vrijeme trajanja akcije uplaćeno je 151 pojedinačnih donacija od čega je 141 uplata fizičkih osoba u ukupnom iznosu od 77.315,37 HRK (10.261,51 EUR) te 10 uplata pravnih osoba u iznosu od 189.705,00 HRK (25.178,18 EUR). Najniža pojedinačna donacija iznosila je 1,00 HRK (0,13 EUR), a najveća 100.000,00 HRK (13.272,28 EUR) dok je prosječan iznos donacije 1.768,35 HRK (234,7 EUR). Od prikupljenih sredstava 52.041,47 HRK (6.907,09 EUR) utrošeno je u realizaciju kampanje, 21.889,96 HRK (2.825,66 EUR) prikupljenih sredstava usmjereno je na organizacijske troškove, tj. 3% od donacija građana što je 2.319,46 HRK (307,85 EUR) i od donacija poslovnih subjekata 10% što je 18.970,50 HRK (2.517,82 EUR).

Predstavljanje Fonda za žene @Urania – prostor kreacije. Foto: Nina Đurđević

Svi donatori i donatorice, fizičke i pravne osobe prošle su proces procjene prema Pravilniku o odnosima s donatorima te Pravilniku o upravljanju sukobom interesa.

Zaklada SOLIDARNA će u sklopu izvještavanja Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom uključiti rezultate ove kampanje.

4. Daljnji koraci:

Zahvaljujući vašoj podršci i ukazanom povjerenju od početka kampanje, 29. studenog do datuma podnošenja izvještaja odobreno je već 13 financijskih donacija – za 12 žena koje su se javile za pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja te 1 ženi za dostupnu reproduktivnu zdravstvenu skrb. Istaknuli bismo i kontinuiranu podršku koju nam svojom stručnošću i predanim radom na svakoj prijavi pružaju članice i član Vijeća Fonda za žene – Sanja Sarnavka, Jelena Kovačić, Dean Ajduković, Jasenka Grujić i Antonija Petričušić.

Kampanja se nastavlja i tijekom cijele 2023. kroz javne formate, a investirati u Fond za žene možete i dalje, jer društveno koristan ulog uvijek se isplati.

Informacije o Fondu za žene i načinima doniranja možete pronaći na mrežnim stranicama: https://solidarna.hr/fond-za-zene/

 

Izvještaj sastavila:

Karla Pudar

voditeljica Fonda za žene

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!