Od pacijenta do programera

Zaklada SOLIDARNA je, u suradnji s udrugom Ludruga, u razdoblju od 20. rujna do 20. studenoga uspješno provela dobrotvornu akciju „Od pacijenta do programera“, tijekom koje je ukupno prikupila 17.080,26 kuna. Svrha akcije bila je pokrivanje troškova dvogodišnje školarine u iznosu od 14.600 kn za studij informatike za Hrvoja, 38-godišnjaka koji od svoje rane mladosti živi s kroničnom psihičkom bolesti, kronično je nezaposlen i u programu je bolničkog liječenja.

Nakon završetka akcije Uprava FOI Varaždin donijela je odluku o oslobađanju od plaćanja drugog dijela školarine za prvu godine te će se iznos od 3.650,00 kn preusmjeriti za putne troškove i troškove stručne literature za Hrvoja. Potrebni iznos školarine za drugu godinu studija Zaklada SOLIDARNA uplatit će izravno Fakultetu, dok će višak sredstava od 2.480,26 kn biti usmjeren na podršku promocije mentalnog zdravlja u zajednici i osnaživanje članova udruge Ludruga.

Hrvoje je, uz snažnu podršku terapijskog tima iz Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači, ove jeseni odlučio završiti studij Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu kako bi stekao zanimanje programera – i to kao dio terapije, već tijekom liječenja u bolnici. Zahvaljujući podršci građana, sada ima šansu ostvariti svoj plan.

„Bolest transformirate iz problema u izazov. Izazov postaje platforma za daljnji razvoj, a dostizanjem zadanih ciljeva dostižete unutarnje ispunjenje i plodan život. Diploma informatičara i programerske vještine donose egzistencijalnu situiranost u vidu dobrog, zanimljivog posla koji je na tržištu rada tražen i adekvatno plaćen! Formula je vrlo jednostavna.“ rekao je Hrvoje o svojoj motivaciji za završetkom studija.

 

Donatorska akcija „Od pacijenta do programera“ uključila je 42 neanonimna donatora, i to 38 građana, 2 poduzeća (Erste banka i Perpetuum Mobile) i 2 neprofitne organizacije (Zaklada SOLIDARNA i udruga SUSRET), pri čemu se visina donacija kretala od 20 do 4.000 kuna. Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost pokrenula je akciju početnom donacijom u iznosu od 3.550 kuna za prvu ratu školarine za Hrvoja, a  Zaklada SOLIDARNA je u suradnji s Ludrugom i Centrom mladih Ribnjak 12. listopada u Centru za mlade Ribnjak u Zagrebu organizirala dobrotvornu kulturnu večer. U prostorima Centra mladih Ribnjak postavljena je izložba fotografija „Zoom na psihu“  (voditelj projekta Phillip Tomaš), nastala suradnjom studenata psihologije, fotografa i psihički oboljelih osoba te je izvedena predstava Ludruge „S druge strane ogledala“ (redatelj Hrvoje Handl) koja se temelji na životnim iskustvima i kreativnosti članova Ludruge koji u njoj i glume. U popratnom razgovoru o preprekama i prilikama za društvenu integraciju osoba sa psihosocijalnim izazovima sudjelovao je i gospodin Hrvoje te njegov terapijski tim iz Popovače. Na dobrotvornoj kulturnoj večeri sudjelovalo je oko 30 građana te je  prikupljeno 1.640 kuna. Zahvaljujući promociji akcije putem izravnih kontakata, medija i društvenih mreža prikupljeno je dodatnih 10.948,48 kuna uplatama na bankovni račun SOLIDARNE te 941,78 kuna putem online doniralice SOLIDARNE (donirani iznos je umanjen za automatsku bankovnu naknadu od 2% za troškove doniralice).  

Organizatori akcije zahvaljuju se Centru za mlade Ribnjak i svim donatorima čija je podrška Hrvoju osigurala mirno studiranje informatike tijekom iduće dvije godine te prenose zahvale i pozdrave Hrvoja i njegovog terapijskog tima te ravnateljice Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači. „Duboko se zahvaljujem svima koji ste sudjelovali u ovome i omogućili mi jedan velik i jako važan iskorak u životu malog čovjeka, iskorak prema boljem životu kroz obrazovanje!“ poručio je gospodin Hrvoje svim donatorima akcije „Od pacijenta do programera“.