Projekt “Women in the Lead”: Stručnjakinje rade na policy briefu u području ravnopravnosti spolova

U sklopu drugog projekta rodne ravnopravnosti, pod nazivom “Women in the Lead 2” kojeg provodi Akademija za politički razvoj (APR), uz potporu State Departmenta, odnosno Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj formirane su tri radne skupine stručnjakinja i političarki različitih provenijencija kako bi raspravljale o novim pristupima i potencijalnim rješenjima u tri tematska područja: 1) socio – ekonomski status i uloga žena u gospodarstvu, 2) sigurnost i pravna zaštita, te 3) politička zastupljenost i vodstvo.

U radnu grupu koja se bavi socio-ekonomskim statusom žena imenovane su: Ružica Šimić Banović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Maja Crnjak, Erste banka, Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca, Sunčica Brnadić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Tarja Krehić iz Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, Lana Kučer iz udruge CESI, MirjanaMatešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna, Natalija Labavić, odvjetnica (i članica Upravnog odbora APR-a) i Ana Budimir iz Svjetske banke (APR alumna). Radna grupa priprema policy brief s preporukama zakonodavcu i drugim dionicima poput poslodavaca, sindikata, udruga i sl.

Žene u prosjeku i dalje imaju prosječno niže plaće od muškaraca (90.4% prosjeka muških plaća, DZS, 2023.), iako su u prosjeku više obrazovane (36.8% više i visoko obrazovanih žena naspram 22.6% muškaraca). Udio žena u nadzornim odborima izlistanih poduzeća je u prosjeku 23%, a u upravnim 16%. Trend niskih plaća retultira i niskim mirovinama pa su starije žene skupina pod najvišim rizikom od siromaštva u Hrvatskoj.

U sklopu rada na policy briefu, pozivamo vas na otvoreni panel u koje će članice radne grupe otvoriti ključna pitanja o uzrocima zatečenog stanja i mogućnostima unapređenja pod naslovom: “Kakva nam javna politika u odnosu na položaj žena u gospodarstvu treba?”
16. travnja 2024.
17.00 – 19.00 h
Urania, Trg E. Kvaternika 3/3, Zagreb

Na panelu sudjeluju: 

– Maja Crnjak, Erste banka
– Sanja Sarnavka, Solidarna
– Sunčica Brnadić, SSSH
– Ružica Šimić Banović, PFZGModeratorica: Ivana Novoselec, APR

Iza panela slijedi druženje uz zakusku. Zbog ograničenog broja mjesta u publici, molimo dasvoje prisustvo prijavite na Google obrascu.

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!