Skup solidarnosti s građankama SAD-a: Odluka o poništenju “Roe protiv Wadea” je jako opasna

Autorica: Julia Lemmon

Zaklada SOLIDARNA, udruge RODA – Roditelji u akciji, CESI te CROSOL – platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske  organizirale su 4. srpnja u zagrebačkom parku Zrinjevac prosvjedni skup solidarnosti kao odgovor na poništavanje presude Roe protiv Wadea.

Vrhovni sud SAD-a je odlukom od 24. lipnja 2022. godine, većinom glasova (5:4), poništio povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je na federalnoj razini legaliziran pobačaj. Prosvjedni skup pod nazivom  “Dan ženske nezavisnosti”, simbolično organiziran na američki “Dan nezavisnosti” imao je za cilj afirmirati autonomiju ženskih tijela i izbora kao temeljni element demokracije te pokazati solidarnost žena u Hrvatskoj s milijunom žena u Americi koje su ostale uskraćena za  temeljno pravo na  pobačaj i pravo na privatnost u odlukama o zdravstvenoj skrbi.

Prosvjedni skup solidarnosti započeo je kratkim izlaganjem koje smo održali Karla Pudar, programska koordinatorica Zaklade SOLIDARNA  i ja, nakon čega je uz pratnju bubnjarki iz kolektiva  “Drum`n bijes” uslijedilo čitanje svih država u SAD-u koje su donijele zakone o zabrani pobačaja, a koji su stupili na snagu ili odmah nakon pismenog odobrenja države, ili u roku od 30 dana od poništavanja Roe protiv Wadea. Prostor ispred Glazbenog paviljona uređen je sa siluetama žena u prirodnoj veličini na kojima su se nalazile informacije s pojedinostima o zabranama pobačaju u svakoj državi nakon poništenja Roe protiv Wadea. Ostatak skupa bio je popraćen muzičkom playlistom sa snažnim američkim pjesmama o osnaživanju žena – od You Don’t Own Me Leslie Gore do No Woman No Cry Boba Marleya, Survivor Destiny’s Childa i Fighter Christine Aguilere. Okupljeni građani i građanke šetale/i su se parkom, čitali/e inforacije i  ispisivali/e kredom poruke solidarnosti na tlu.

Na skupu su okupili/e desetine ljudi, posebice mlađih žena i pojedinaca koji su pokazali zanimanje za učenje o društvenim temama I promjenama koje ih se tiču. Mnogi od njih postavljali su pitanja o tome kako je moglo doći do ovakvog obrata kada je riječ o reproduktivnim pravima. Kao Amerikanku, zamolili su me da objasnim politički sustav SAD-a i kako bi se u budućnosti moglo zajamčiti pravo na pobačaj, te sam dala nekoliko izjava za hrvatske medije.

Kada je donesena odluka o poništenju presude Roe protiv Wadea, bila sam u Zagrebu i poslala sam mami poruku (pola u šali) da joj kažem da se ne vraćam u Sjedinjene Države dok mi ne vrate moja prava. Jednostavno rečeno, ova odluka o poništenju Roe protiv Wadea je opasna, kako za globalni svijet tako i za fizičko zdravlje, sigurnost i dobrobit onih koje imaju mogućnost rađanja u Sjedinjenim Državama. Zabrana pobačaja ne zaustavlja pobačaje već samo prisiljava pojedince na nelegalne i nesigurne pobačaje, te ih izlaže velikom riziku od zdravstvenih komplikacija. Zabrana pobačaja ugrožava financijsku sigurnost manjinskih zajednica i zajednica s niskim primanjima. Osjećam se prisiljenom vjerovati da nitko nikada ne bi trebao biti u mogućnosti govoriti drugom pojedincu što može, a što ne može učiniti ili čemu može, a čemu ne može imati pristup kada je u pitanju vlastito tijelo i tjelesna autonomija.

Poništavanje presude Roe protiv Wadea imat će globalne posljedice

Vlada je tu da štiti i služi svojim građanima, ali zabrana ustavnog prava na pobačaj na saveznoj razini nije zaštita i služenje zajednici i američkim građanima. Zapravo, odluka o poništenju Roe protiv Wadea došla je nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio u slučaju u vezi s pravima na oružje –  i donio odluku kojom se dopušta proširenje prava na oružje. Ako usporedimo ove dvije odluke i vremenski period kada su donesene,  postaje jasno da oružje ima više ustavnih prava nego žene za vlastitom tjelesnom autonomijom.

Poništavanje presude Roe protiv Wadea imat će ozbiljne globalne reperkusije jer se Sjedinjene Države pridružuju Poljskoj, El Salvadoru i Nikaragvi kao jedinim zemljama u svijetu koje su napredovale unatrag u pravima žena. U odnosu na njih, tijekom proteklih 30 godina oko 60 zemalja proširilo je zakone i postiglo napredak u promicanju prava na seksualno i reproduktivno zdravlje.

Zbog trenutnog položaja Sjedinjenih Država u globalnom svijetu, njihova odluka da ponište ovaj 50-godišnji presedan nedvojbeno će ohrabriti druge dijelove svijeta da pokušaju učiniti isto, posebno u zemljama s mladim demokracijama i zemljama u razvoju  diljem svijeta. Poništavanje Roea moglo bi se smatrati “društvenom dozvolom za zabranu”, dodatno narušavajući pristup pobačaju diljem svijeta i potaći prosvjede, pokrete, političke agende i narodne osjećaje protiv pobačaja i prava žena.

Provedba zakona o pobačaju je barem donekle, ako ne i jako, pod utjecajem društvenih normi i, s povlačenjem SAD-a u vezi sa svojim stavom u predmetu Roe protiv Wadea, to bi moglo signalizirati ostatku svijeta da prava na pobačaj nisu dio ljudskih prava. Zbog utjecaja koji SAD ima na globalnu političku sferu i količine inozemne pomoći koju šalju za razvojne ciljeve diljem svijeta, u manje razvijenim zemljama, gdje se vlade bore s pružanje zdravstvenih usluga može porasti otpor prema ljudskim pravima žena i/ili pristupu zdravstvenoj reproduktivnoj skrbi.

Prava žena su ljudska prava

Prema anketi koju je provelo Sveučilište Quinnipiac, 62% Amerikanki i Amerikanaca nije željelo da se Roe poništi, ali odluku su ionako donijeli dužnosnici savezne vlade koje narod nije izabrao. Kao Amerikanki, za mene je to bila poražavajuća vijest za čuti, iako živim u dvije države koje su se obvezale proširiti pristup pobačaju na svom teritoriju.  Oduševila me  količina podrške koju sam vidjela na skupu u Zagrebu, na mjestu koje se nalazi na pola puta od mjesta gdje je donesena odluka Roe protiv Wadea. To što sam vidjela znači da postoji podrška za nas na globalnoj razini i potaknulo je emocionalnu žicu u meni i ohrabrilo moja mišljenja, kao i dalo poticaj da nastavim zagovarati ta pitanja i boriti se za sve one koji osjećaju da nisu pravedno i ispravno predstavljeni i uzeti u obzir u Americi.

Abortus je zdravstvena zaštita. Reproduktivna pravda je pravda. Reproduktivna prava su prava žena. Prava žena su ljudska prava.

 

Julia Lemmon, o sebi:
Ja sam američka studentica koja ulazi u posljednju godinu dodiplomskog studija na Sveučilištu Loyola Marymount u Los Angelesu, Kalifornija, smjer međunarodni odnosi i dvostruki manji studij urbanih studija i poslovne administracije. Oduvijek sam imala strast za socijalnom pravdom i živim prema mantri da želim vratiti svijetu koji mi je dao toliko toga. Argumenti  za “pro-choice” nasuprot “pro-life” uvijek su bili moja strast (iz više razloga), ali postali su i osobniji otkako je došlo do poništavanja Roe protiv Wadea. Sada se spominje mogućnost ponovnog razmatranje prethodno utvrđenog ustavnog prava na kontracepciju, što osobno ugrožava moje zdravlje budući da sam žena koja ima PCOS, medicinsko zdravstveno stanje koje često zahtijeva pristup kontroli rađanja kako bi se ublažili simptomi.