Zaklada Solidarna dobitnica je nagrade Europski građanin za projekt Fond 5.5

Projekt Fond 5.5 Zaklade Solidarna ovogodišnji je nacionalni dobitnik nagrade Europski građanin kojom Europski parlament vrednuje rad građanskih udruženja, organizacija i pojedinaca na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva.

“Ponosni smo što je Europski parlament prepoznao rezultate našeg rada. Ovo nije samo nagrada SOLIDARNE, već svih donatora i donatorica kojih je preko 27000 te stotina volontera i volonterki, suradnika i suradnica i suradničkih organizacija.  Ustrajna građanska solidarnost stvorila je Fond 5.5. i učinila pouzdanim izvorom podrške stradalima u potresu, od prvih dana hitnog zbrinjavanja do ustrajnog rada na održivoj obnovi i oporavku kronično zanemarenih zajednica. Zahvalni smo svima na povjerenju, otvorenosti i suradnji, bez čega Fond 5.5. ne bi uspio prebroditi mnoštvo administrativnih i operativnih  izazova. Mi ćemo i dalje biti podrška ljudima, ali i korektiv vlasti. Uspjeli smo pokazati da u krizama možemo i znamo adekvatno odgovoriti, a otvoreni smo za suradnju sa svima dobre volje, od pojedinaca/ki, tvrtki, organizacija i vlasti.” 


Dostavljanje mobilnih kuća za krizno zbrinjavanje na Baniju u prvim tjednima nakon potresa

Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020. kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima. Ponovno je aktiviran nakon neposredno potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na  više od 1200 obitelji stradalih od potresa. Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata. Uloženo je i 1, 2milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.  Fond 5.5 ostaje aktivan na Baniji i u  2022. godini, s ciljem što bržeg završetka svih projekata gradnje do kraja godine.

Štala izgrađena u sklopu projekta “Solidarne štale za Baniju” kako bi se unesrećenim ljudima omogućio održiv opstanak i ostanak na Baniji

Svečanost povodom uručenja nagrade predstavnicima zaklade Solidarna održat će se u rujnu Petrinji.

Više informacija

Nagrada Europski građanin dodjeljuje se od 2008. godine za projekte koji jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.

Dosadašnji dobitnici u Hrvatskoj su: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.), Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.), udruga Transplant i Tvrtko Barun, kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.), Savez izviđača Hrvatske s kampanjom Boranka (2020.) te NeuroSplit za projekt With One Dream United (2021.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

 

 

Odaberite vrstu i svrhu donacije

7,00  10,00  15,00  20,00  50,00  100,00 


Postanite dio naše solidarne zajednice!